Izložba

53. zagrebački salon DESETLJEĆE 2008-2018

21/09/2018

53. zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu otvara se u četvrtak 4. listopada u 18h, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Vukovarska 68, i trajat će tri tjedna, do 25. listopada 2018. godine. Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Riječ je o godišnjoj smotri suvremenog stvaralaštva posvećenoj naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH), te vizualnim umjetnostima (HDLU).

Naziv ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je Desetljeće 2008-2018, a radove je valorizirao je ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Salon će izložiti preko sto radova renomiranih hrvatskih arhitekata, kao i nadolazećih autora mlađe generacije, nastalih u posljednje tri godine. Osim toga Udruženje hrvatskih arhitekata predstavit će i tematsku izložbu posvećenu posljednjem desetljeću:

Prije točno deset godina, 15. rujna 2008, američka banka Lehman Brothers proglasila je stečaj. Ovaj događaj potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije. Deset godina nakon kraha burze tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. Da li je nakon deset godina kriza doista iza nas? Čemu nas je podučilo? Što nas očekuje nakon njega? Obljetnica je trenutak refleksije, stanke u kojoj se sagledavaju događaji koji su obilježili prošlost, ali u kojoj se istovremeno otvaraju novi horizonti.

53. zagrebački salon arhitekture posvećen je toj refleksiji. Kao tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba, Salon se svojim otvorenim formatom, kritičkom praksom i trijenalnim fokusom na prostornu problematiku čini pravim mjestom propitivanja šireg konteksta arhitektonskog stvaralaštva koje, osim pregleda trogodišnje strukovne aktivnosti, otvara debatu o procesima koji su uvjetovali tu istu aktivnost, obilježili je i koji je usmjeravaju ka nadolazećem vremenu. Na Salonu se sukladno izvrsnosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i Nagrada za mladog autora do 35 godina.

Udruženje hrvatskih arhitekata, organizator ovogodišnjeg 53. zagrebačkog salona arhitekture, djeluje kao nacionalna organizacija s ciljem koordinacije strukovnih interesa arhitekata na području Republike Hrvatske i uspostavljanja odnosa s drugim nacionalnim i međunarodnim srodnim organizacijama. Udruženje je organizirano putem 11 regionalnih  i gradskih društava arhitekata koja broje ukupno više od 2000 članova.

Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, namjera Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se pridonese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i da promovira dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.

Ove godine, u sklopu Zagrebačkog salona, UHA će proslaviti 140. godišnjicu svojega postojanja.
 
Organizator 53. zagrebačkog salona: Udruženje hrvatskih arhitekata

Organizacijski odbor: Emil Jurcan (UHA), Ana Dana Beroš (UHA), Tamara Bjažić Klarin (UHA), dr.art. Mirna Rudan Lisak (Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu), Ida Blažičko (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika),

Oblikovanje postava: Antun Sevšek, Petra Milički, Niko Mihaljević

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i počasnog rada članova UHA-e
 

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.