KONFERENCIJA

Arhitektura i naslijeđe 2019: Zajedničko stanovanje

Autor/izvor: DAZ 07/10/2019

Konferencija o arhitekturi i naslijeđu održat će se 24. listopada 2019. s početkom u 17h u prostorima Društva arhitekata Zagreba, a uz glavnog govornika, prefesora Milesa Glendinninga, predavanja će održati dr. sc. Dražen Arbutina i doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Na ovogodišnjoj Konferenciji o arhitekturi i naslijeđu glavni govornik biti će profesor Miles Glendinning iz Edinburgha, direktor Škotskog centra za konzervatorske studije, s temom „Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji“, a uz njega predavanja će održati i dr.sc. Dražen Arbutina, predsjednik ICOMOS-a za Hrvatsku, s temom „Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma“ te dr. sc. Borka Bobovec, ravnateljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, s temom „Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba“. Nakon predavanje održat će se okrugli stol.
 
 
PROGRAM
 
24.10.2019, DAZ
 
17:00-17:45
dr. sc. Dražen Arbutina
Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma
 
Dr.sc. Dražen Arbutina rođen i obrazovan u Zagrebu, profesor je u trajnom zvanju na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Djeluje kao ovlašteni arhitekt i ovlašteni arhitekt urbanist. Autor je, projektant, glavni projektant te nadzorni i glavni nadzorni inženjer tijekom zadnjih gotovo dva desetljeća u realizaciji više stotina projekata. Dugogodišnji je član i trenutni predsjednik ICOMOS Hrvatska, dijela Međunarodnog vijeće za spomenike i spomeničke cjeline. Autor je i urednik članaka, knjiga i raznih drugih publikacija koje obrađuju problematiku zaštite kulturnih dobara, posebice graditeljske baštine. Kao nastavnik, znanstvenik i predavač sudjeluje na brojnim radionicama, stručnim i znanstvenim skupovima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.
 
17:45-18:30
dr. sc. Borka Bobovec
Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba
 
Područje južnog Zagreba, Zagreba s one strane Save, koje je kasnije dobilo naziv Novi Zagreb, pred sedamdesetak godina bilo je pretežito neizgrađeno. Vrijeme je to kad se počinje razmišljati o povezivanju grada s ravnicom na desnoj obali Save koja je bila izuzetno velik i povoljan potencijal, a koji nije imao gotovo nikakva ograničenja osim infrastrukturnih. Izgradnja Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu započela je krajem 50-ih godina dvadesetog stoljeća intenzivnim građenjem velesajamskih paviljona. Zajedničko obilježje Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba je povezan i nedovršen urbanistički koncept. 
Gledajući iz današnje perspektive i uspoređujući ga s drugim projektima Zagrebački velesajam bio je pozornica na kojoj se ogledalo tadašnje stanje na arhitektonskoj sceni, odnosno može ga se promatrati i kao laboratorij za nove arhitektonske oblike i stavove. Prostor Zagrebačkog velesajma zaštićen je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro i upisan je u listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara, dok su neki paviljoni posebno zaštićeni kao sastavni dijelovi građevnog fonda spomeničke vrijednosti. 
 
Doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh. autor je monografija Miroslav Begović, 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća i Crtice o gradu i arhitekturi, te koautor knjige Dubrovnik – Centar iza grada. Objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja povijesti hrvatske arhitekture i urbanizma. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić za 2013. godinu. 2004/14. bila je predsjednica međunarodne strukovne udruge Europan Hrvatska, kao i član Izvršnog odbora DAZ-a i član predsjedništva UHA-e 2007/09. godine. Sudjelovala u radu više domaćih i međunarodnih ocjenjivačkih sudova. Predaje Kulturu građenja na Studiju krajobrazne arhitekture u Zagrebu te kao pozvani predavač na drugim fakultetima i javnim događanjima. Od 2018. godine upraviteljica je Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.
 
18:30-19:30
Miles Glendinning
Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji
 
Predavanje je fokusirano na često goleme programe modernističkog zajedničkog stanovanja ili javnog stanovanja koji su izvedeni u mnogim državama širom svijeta od sredine 20. stoljeća naovamo – programe koji su bili potpomognuti različitim vrstama državnih potpora i koji su dijelili raznovrsna stambena rješenja izvediva unutar širokih granica modernističke arhitekture i planiranja. Predavanje pokušava istražiti razloge za njihovu izgradnju i dokumentirati izgrađeni okoliš nastao kao rezultat tog građenja, omogućujući pregled zajedničkog stanovanja kao globalnog fenomena koji se protegnuo duž cijelog stoljeća i proširio diljem svijeta kako bi uključio mnoga mjesta, posebice u Europi, Americi i Aziji. Ovaj kratki pregled naglašava da kolektivno stanovanje nije samo stil u arhitekturi nego ujedno i kulturni i politički pokret raznih aspekata i brojnih slojeva – nimalo oskudan u svom raznovrsnom međuodnosu između međunarodnih i lokalnih/ place-specific karakterist ika. Paralelno s povijesnim narativom predavanje se ujedno dotiče i ponekad iznimno prijepornih baštinskih i konzervatorskih izazova u različitim fazama zajedničkog stanovanja.
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
Miles Glendinning profesor je na Sveučilištu u Edinburghu i direktor Škotskog Centra za konzervatorske studije (Scottish Centre for Conservation Studies). Mnogo je objavljivao na temu modernističke i suvremene arhitekture i stanovanja i intenzivno je uključen u međunarodnu organizaciju za modernističku baštinu, DOCOMOMO, uključujući osnivanje njezinog Međunarodnog specijalističkog odbora za urbanizam i krajobraz. Neke od njegovih knjiga su nagrađivana „Tower Block“ (sa Stefanom Muthesisusom); „Modern architect“, o radu Sir Roberta Matthewa i povijesti međunarodne arhitektonske zaštite; „The conservation movement – a history of architectural preservation“, objavljenu 2013. u izdanju Routledgea. Trenutni istraživački projekti odnose se na iscrpno istraživanje povijesti  zajedničkog stanovanja na globalnoj razini i u Hong Kongu: monografija s globalnim pregledom bit će objavljena 2020. (Bloomsbury academic press), a knjiga o Hong Kongu 2021. (Routledge).
 
19:30-20:00
svi sudionici
Okrugli stol
 
Ovogodišnja konferencija organizirana je u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.
 
 
U srijedu, 23.10.2019., u 18:30h, u prostorima DPUH-a,  Preradovićeva 44, Zagreb
 
Miles Glendinning održat će predavanje “EUROS” versus “ANGLOS”? Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.
 
Predavanje predstavlja usporedbe i razlike vrijednosti arhitektonske baštine u Europi i Americi u 19. i 20. stoljeću. Ideja za izlaganje proizašla je iz teze koju je Georg Dehio, otac konzervatorstva u Njemačkoj predstavio u svom govoru 1905. godine u Strasbourgu pred njemačkim carem Vilimom II: „Anglosaksonska rasa je ta koja je stvorila najmanje umjetnosti: sad siromašnijim, ali duhom bogatijim narodima iskazuje počast pljačkanjem koje otkad se pridružila i Amerika, predstavlja veliku opasnost za umjetničku baštinu povijesne Europe.“ Iako se danas ovakav jezik o naciji i rasi smatra neprimjerenim, u izlaganju se nesumnjivo istražuje tvrdnja o „geokulturnim“ razlikama u vrednovanju baštine između anglofilskog ili anglosaksonskog pogleda na svijet te onog „kontinentalne Europe“ (kako god je to definirano).
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
 
Naslovna fotografija: Red Road estate, Glasgow, Škotska, 1966.

Ostalo

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.