Dani Orisa

Dani Orisa 17 u Zagrebu

Autor/izvor: DAZ 27/09/2017

Ovogodišnji arhitektonski simpozij Dani Orisa održat će se 14. i 15. listopada 2017. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već devetnaestu godinu kao dvomjesečnik.

Simpozij je prvi puta organiziran 2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.

Na Danima Orisa do sada su predavali globalno eksponirani svjetski arhitekti ali i radikalni i eksperimentalni autori. Oris je do sada ukupno ugostio više od 250 predavača iz cijelog svijeta omogućavajući domaćoj ali i inozemnoj publici da poslušaju predavanja vrhunskih arhitekata.

 

Predavači na ovogodišnjim Danima Orisa su:

 

RCR Arquitectes (Španjolska)

RCR Arquitectes je projektantski ured koji su 1987. godine osnovali Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta u katalonskom gradu Olotu. Njegovi osnivači ondje i danas žive i rade, a njihova je arhitektura usko povezana s lokalnim kontekstom u kojem su ostvarili velik dio svojih projekata. Njihova suradnja s Orisom traje već petnaest godina, a u Zagrebu su gostovali još 2004. na Danima Orisa 4. Njihova poetika, zacrtana već u prvim radovima, razvijala se kontinuirano i dosljedno te su za svoj rad tijekom godina primili brojna priznanja i nagrade. U Zagreb se vraćaju kao dobitnici najprestižnijeg svjetskog arhitektonskog priznanja, Pritzkerove nagrade, koja im je dodijeljena u svibnju ove godine.
 
( www.rcrarquitectes.es/ )
 

 

Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska)

Arhitektonski ured SHL osnovali su Morten Schmidt, Bjarne Hammer i John. F. Lassen 1986. godine u Aarhusu. SHL danas imaju urede u Aarhusu, Kopenhagenu i Šangaju, a poznati su po velikim projektima zgrada za kulturu. Međunarodnu pozornost privukli su 1997. godine izgradnjom kulturnog centra Katuaq u Nuuku na Greenlandu, a neki od njihovih najpoznatijih radova jesu dogradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Kopenhagenu, muzej ARoS u Aarhusu te uredska zgrada The Crystal u Kopenhagenu. Od nagrada valja izdvojiti RIBA-inu nagradu, A+ Award te izbor za nagradu Svjetskog festivala arhitekture (WAF).
 
( www.shl.dk/ )

 

OFIS arhitekti (Slovenija)

Slovenski ured OFIS arhitekti međunarodni su ugled stekli stalnim istraživanjem arhitektonskih formi i iznimnom diversifikacijom svojega projektantskog rada. Ured su 1996. osnovali Špela Videčnik i Rok Oman, a njihovi projekti uključuju zgradu socijalnog stanovanja u Izoli, nogometni stadion Bate Borisov u Bjelorusiji, Kulturni centar europskih svemirskih tehnologija u Vitanju te planinarska skloništa u slovenskim Alpama. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, poput Plečnikove nagrade, nagrade portala Archdaily Building of the Year, a za prestižnu su nagradu Mies van der Rohe nominirani čak šest puta. Trenutno predaju na Poslijediplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard.

 

Walter Angonese (Italija)

Walter Angonese rođen je u Kalternu u Južnom Tirolu 1961., a arhitekturu je studirao u Veneciji. Svaki njegov rad odlikuje se inovativnošću i individualnim pristupom. Poznat je po radikalnim rekonstrukcijama i intervencijama u povijesne građevine poput prenamjene dvorca Tirol pokraj Merana u povijesni muzej te rekonstrukcije tvrđave u Kufsteinu kod Innsbrucka. Među ostalim radovima ističu se projekt vinarije Manincor u Kalternu, kao i stambene vile i izložbenog prostora Casa Dalle Nogare u Bolzanu. Od priznanja valja izdvojiti Talijansku nagradu za arhitekturu te nastup na Milanskom trijenalu. Od 2007. radi kao profesor na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju.

 
( www.angonesewalter.it/ )
 

 

Davor Mateković (Hrvatska)

Davor Mateković rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski ured Proarh iza kojeg danas stoji dugi niz projekata različitih mjerila, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici suvremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove obiteljske kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, kuće na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju, za koju je dobio nagradu za stambenu arhitekturu Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata. Valja spomenuti i nastup na Venecijanskom bijenalu arhitekture te nagradu Svjetskog festivala arhitekture (WAF), na kojem je sudjelovao i kao član žirija.

 
( www.proarh.hr/ )
 

 

Go Hasegawa (Japan)

Go Hasegawa jedan je od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije. Rođen je 1977. godine u Saitami u Japanu, a 2005. osniva vlastiti ured Go Hasegawa and Associates. Autor je brojnih projekata obiteljskih kuća; za projekt kuće u Sakuradai 2008. godine nagrađen je nagradom Shinkenchiku., a 2014. nagradom AR Design Vanguard. Od 2009. radi kao gostujući profesor na Tehnološkom institutu u Tokiju, Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju, Sveučilištu u Kaliforniji (UCLA) te na Poslijediplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard. 

( ghaa.co.jp/ )

 

Vedran Mimica (Hrvatska)

Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Tehnološkom institutu države Illinois (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1991., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se institutu Berlage u Rotterdamu te od 2007. do 2012. bio posljednji dekan Instituta. Predavao je na brojnim arhitektonskim fakultetima poput fakulteta Architectural Association, ETH, Sorbonne, Sveučilišta Columbia, Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu. Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. neovisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. Kao pandan europskoj nagradi 2013. s Wielom Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crawn Hall Americas Prize). Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku.
 
( http://arch.iit.edu/people/faculty )

 

architecten de vylder vinck taillieu (Belgija)

Ured architecten de vylder vinck taillieu osnovali su 2010. godine Jan De Vylder, Inge Vinck i Jo Taillieu. Ovi belgijski arhitekti istaknuli su se specifičnim arhitektonskim jezikom, kritičkim pristupom projektantskom radu i nekonvencionalnim promišljanjem intervencija u izgrađeni okoliš. Radovi su im bili izloženi na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010., 2012. i 2016. godine te na Čikaškom bijenalu arhitekture 2015. godine. Za projekt Plesnog studija HeL bili su nominirani za nagradu Mies van der Rohe, a 2014. godine sudjelovali su na kultnom projektu BUS:STOP Krumbach.
 
( www.architectendvvt.com/ )

 

 

Više pročitajte ovdje.

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.