predavanje

Obnova Muzeja Cluny – korak po korak

26/10/2018

Muzejski dokumentacijski centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj poziva Vas na predavanje pod nazivom „Obnova Muzeja Cluny – korak po korak“ koje će održati Michel Huynh, glavni kustos Muzeja Cluny, u srijedu 7. studenog  2018. u 11 sati u prostoru Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu.

Pariški Muzej Cluny (Musée de Cluny), francuski nacionalni muzej srednjega vijeka, osnovan 1844. godine, smješten je u jedinstvenom monumentalnom kompleksu koji uključuje ostatke galsko - rimske kupelji, veliku nadsvođenu sobu frigidarija i bivšu opatiju Cluny. Kao i brojni hrvatski muzeji, koji su velikim dijelom smješteni u povijesnim građevinama i Cluny je ušao u projekt sveobuhvatne obnove cijeloga kompleksa i samoga postava koji bi trebao biti gotov do 2020. godine.

U ovom poznatom spomeničkom kompleksu  čuva se zbirka djela koja pokrivaju razdoblje od kraja antike do srednjeg vijeka. Fundus muzeja potječe iz dva izvora: jedan je dio prikupio nekadašnji Muzej francuskih spomenika čiju je građu nakon  1816. godine preuzeo grad Pariz i, s druge strane, sadrži zbirku kolekcionara Alexandrea Du Sommerarda, koji se 1832. godine uselio u ovu građevinu  želeći svoju kolekciju smjestiti  u autentičan,  srednjovjekovni ambijent.

Nakon što je 1844. godine muzej otvoren za javnost postigao je velik uspjeh, a njegovo djelovanje, rad, kako na spomenicima u koje se smjestio tako  i onaj muzeološki, zapravo nikada nije prestao. Ovoga ljeta za Dan Bastilje na kratko je djelomično otvoren za javnost kako bi se pokazala nova ulazna zgrada kojom je prvi put omogućen nesmetan pristup i osobama s posebnim potrebama, no to je tek dio obnove i proširenja prostora muzeja kojim će se uskoro omogućiti i ulaz u do sada zatvorene dijelove kompleksa.

Budući da se veći broj hrvatskih muzeja u posljednjih godinu dana našao na korak do ulaska u slične velike projekte obnove povijesnih građevina u kojima su smješteni iskustvo francuskih kolega prenijet će publici glavni kustos Muzeja Cluny  Michel Huynh i to, kako je sam najavio, “korak po korak” do nove etape u životu ovog velikog nacionalnog muzeja.

Michel Huynh - Glavni kustos u Muzeju Cluny, Pariz

Od 2007. radi kao kustos u Muzeju Cluny – Nacionalnom muzeju srednjega vijeka, gdje je zadužen za zbirke namještaja, predmeta iz svakodnevnog života, oružje, srednjovjekovne dvorce, povijest muzeja i djela nakon 16. stoljeća kao i aktivnosti vezane za arhitekturu i muzeografiju. Od rujna 2003. do prosinca 2006. bio je zadužen za nepokretnu baštinu nacionalnih muzeja u odjelu arhitekture i muzeografije Uprave Muzeja Francuske za Burgundiju, od 1999. do 2003. radio je na inspekciji povijesnih spomenika (prije toga inspektor povijesnih spomenika) u regionalnoj zaštiti povijesnih spomenika, a od 1994. do 1997. vodio je odjela Eksponata  Muzeja Louvre u Parizu. Posebno je zadužen za izložbe/postav Mač i Putnik u Srednjem vijeku te vodi proces obnove Muzeja Cluny.

Ostalo

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.