Knjiga

Kako razgovarati o gradovima?

Autor/izvor: DAZ / Vizkultura.hr 27/07/2015

Osvrt Petre Tomljenović na knjigu A Quantum City, Mastering the Generic čiji je koautor hrvatski arhitekt, dizajner i istraživač Miro Roman

Grad. Podvojenost napetosti, iščekivanja; nove slike, brza inteligencija snalaženja, trema, strah od nepoznatog. Novi grad, tvoj grad, nekoliko sati, par dana, beskonačan, neshvatljiv, stran, opsežan, prljav, kreativan, zelen, opušten, jedinstven…

Budim se, grad je predivan, mrzim ga, volim, plačem, bolujem, otkrivam, upoznajem – sve se događa odmah – Andy Warhol, Beatlesi, Denis Hopper, scena, ulice, taxiji, reklame, LSD, umjetne trepavice, perike, crveno, crveno, crveno…Poza, umjetnost i 15 minuta slave, Marthin Luther King i rasizam. New York, Aleksandrija, Atena, bogovi, Zeus, Firenca, sushi, Michelangelo, antika, zlatni rez, atriji dorskih i jonskih stupova, palazzoi, Petrarca, Goethe, ljubavni soneti, haiku…Pitam ljude na ulici što i gdje pojesti, gdje prespavati, kako nabaviti novac, upoznajem Kraljicu Engleske, i Shakespearea u Londonu… To je mjesto za ironiju, stalno stanje kontradikcije. Brojevi, statistika, empatija, angažiranost, opasnost, sigurnost, sve je to grad. Pariz, Peking, revolucija, osjećati se kao kod kuće, umrijeti za ideju grada, destrukcija, predanost, užitak, odlučnost; Hamurabi, Gilgameš, Konfucije, Beč, umjetnost, secesija, umrijeti u gradu; Jakarta, rađati se iznova, biti izgubljen, biti mnoštvo, biti povezan, Alah, internet….

Knjiga Quantum City plod je istraživanja narativa o nama na svijetu, o našim odnosima kroz koje stvaramo habitate. Knjiga iz koje stoji istraživački tim Katedre za CAAD na ETH u Zurichu i Singapuru (Ludger Hovestadt, Vera Bühlmann, Miro Roman, Diana Alvarez, Michael Sebastian) je ekstrakt beskonačnosti lista, indeksa, povijesti mišljenja; enciklopedija, roman, sonet, novela, dnevnik, reklama, drama, ep, magazin, kolekcija, egzemplar, fikcija, utopija, distopija, auto-referencija, filantropija…Isto tako, ona to nije. To je knjiga koja ima beskonačno mnogo autora, ili nema niti jednoga. Ona dijeli sličnost pisanja sa Ecovim Infinity of Lists, sa A History of the World in 100 Objects ili čak Foucaultovom Povijesti znanja, djelima koje stvaraju znatiželju za znati još više, još dublje, još drugačije. Svaki kraj je ujedno i početak novog putovanja u neke nove ideje, neke nove gradove.

Quantum City predstavlja i govori o avatarima, o mnogostrukim Orlandima, o mnogostrukim gradovima, o nepostojanju fiksne lokacije življenja, o slojevitosti razdoblja u gradu, o njegovoj kompleksnosti. Gradovi su ogledi kultura, civilizacijskog dosega, promjenjivih fokusa inteligencije; adaptabilni, dekadentni. Svako razdoblje ima zadatak nanovo promisliti i preispitati grad.

S jedne strane poznajemo diskurs u kojem generičko stvara novo promatranje grada u kojem sve postaje optimizirano i dizajnirano. Generičko stvara globalni svijet, ali i izjednačava sve nijanse postojanja. Quantum City je svjestan da znanstvani diskurs o gradu ne može opisati kompleksnost u kojoj se sastaju i urbs i civitas, u kojem beskonačnost stvari bez koristi daje neopisiv, neklasificirajući, znanstveno nesaglediv karakter grada. Quantum City smatra da je potrebno usavršiti pristup promatranja generičkog i afirmira ideju grada kao pozitivnog, slojevitog mjesta bogatog iskustvima. Quantum City prisvaja slike, događaje i aktere tisućljetne povijesti znanja unutar 800 stranica. To je u doslovnom smislu knjiški information overload koji pretpostavlja našu angažiranost i poziva na daljnje istraživanje većine referenci na koje se knjiga poziva.

Što uopće predstavljaju gradovi? Autori u prologu navode kako u trenutku u kojem provedemo vrijeme čitajući i putujući, dolazimo do zaključka da su gradovi oduvijek bili mjesta na kojem obitavaju bogovi. Oni su mjesta na kojima se manifestira beskonačnost, na kojima ono nemjerljivo, pretjerano postaje dobrodošlo. Gradovi su mjesta na kojima postoji komedija, tragedija, drama, ironija, zamke, intrige, ostvarenja snova, neopisive ljepote…Teme o kojima izbjegavamo razmišljati jer nas čine nelagodnima. Izazivaju nas. Ipak, gradovi nam žele dobrodošlicu, ali samo ako slijedimo njihova pravila. Gradovi nikada ne oponašaju prirodu i njene cikluse promjene. Zakoni koje stvaraju gradovi stvaraju se posredno, putem članaka i odjeljaka, kroz pretjeranost, kaos i plan…I našu interakciju s njima.

 

Petra Tomljenović

 

Knjiga je dostupna na:

http://www.amazon.com/Quantum-City-Applied-Virtuality-Book/dp/3035606269/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1437979323&sr=8-2&keywords=quantum+city

 

Tekst je izvorno objavljen na portalu Vizkultura.hr.

Ostalo

Podcast

Prednji Plan #15 / RECIKLUS ep.3: Kako naprijed u budućnost?

30/03/2023
Filip Pračić
U trećoj epizodi Reciklusa osvrćemo se na projekcije budućnosti, (ne)mogućnosti eksperimenta, horizonte razvoja i perspektive prostornog planiranja.

Podcast

Prednji Plan #14 / RECIKLUS ep.2: Kung fu urbanizam

24/03/2023
Filip Pračić
Kao najavu za drugu sezonu Prednjeg plana, odlučili smo snimiti tri kratke epizode u kojima se osvrćemo na prethodno snimljene epizode kroz 2022. godinu.

Osvrt

Čemu pjesnici u željezno doba? Sjećanje na Vladimira Mattionija

03/02/2023
DAZ

U nakladi Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske upravo je iz tiska izašla knjižica "Čemu pjesnici u željezno doba? Sjećanje na Vladimira Mattionija", Edicija Memoar, koju potpisuje akademik Nikola Bašić.

Osvrt

DAZ predao stručne prijedloge za GUP Zagreba i Sesveta

17/10/2022
DAZ
U sklopu rane participacije vezane za izmjene i dopune GUP-a Zagreba i GUP-a Sesveta, DAZ je proveo prikupljanje pisanih prijedloga i predao ih Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba. 

In memoriam

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

in memoriam

CRTA se CRTAAAAA

30/10/2020
DAZ/ Aneta Mudronja Pletenac
U ponedjeljak navečer, iznenada, u 52. godini života preminuo je akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić – Crta (1968. – 2020.)

potres 2020

Prvi program mjera i Pravilnik o sadržaju projekta iz Zakona o obnovi - stav arhitektonske struke

28/10/2020
DAZ
Arhitektonska struka u Savjetu za obnovu obratila se predsjedniku Stručnog savjeta i ministru Horvatu sa komentarima i primjedbama na Prijedlog Prvog programa mjera i Prijedlog Pravilnika o sadržaju projekta obnove. Arhitektonske institucije također su i potpunu, širu verziju dostavile u e-Savjetovanje.

prostorno planiranje

slučaj Knežija - nužan je novi sustav prostornog planiranja

31/07/2020
DAZ
Ideja o novoj velikoj zgradi umjesto opskrbnog centra zabrinula je građane Knežije i Zagreba


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.