Izložba

Otvorenje izložbe Edine Selešković u sklopu Think Freedom projekta

11/06/2018

19.6-22.7.2018. otvorena je izložba koja se bavi pitanjima slobode i mira, kao produkt 'Think Freedom' projekta akademske umjetnice Edine Selešković. Izložba je nastala u suradnji Društva arhitekata Zagreba, Klovićevih dvora i Turističke zajednice grada Zagreba.

U atriju Galerije Klovićevih dvora će se u utorak, 19. lipnja, s početkom u 20 sati održati otvorenje izložbe koja se bavi pitanjima slobode i mira, kao produkt 'Think Freedom' projekta akademske umjetnice Edine Selešković.
Izložba je nastala u suradnji Društva arhitekata Zagreba, Klovićevih dvora i Turističke zajednice grada Zagreba. Također, zahvaljujemo učenicima Graditeljske tehničke škole u Zagrebu na suradnji. 

Edina Selesković danas je na glasu kao jedna od najpoznatijih suvremenih umjetnica u BiH koja plijeni pažnju svjetske javnosti, a nalazi se i na popisu 1.000 slikarica SAD-a koji je objavio Nacionalni muzej žena u umjetnosti iz Washingtona, gdje je na Corcoran School of Art i diplomirala na odsjeku skulpture. Danas živi i stvara na relaciji New York – Sarajevo – Tuzla.

Think Freedom

Ova umjetnica se u BiH susrela i sa cenzurom, zbog čega je kao otpor odlučila pružiti jedan novi projekt pod nazivom "Think Freedom" koji već skoro tri godine plijeni pažnju svjetske javnosti.

"Cijela priča je krenula iz Sarajeva 2014. godine kada se desila cenzura jedne poštanske markice koju sam napravila po zahtjevu tadašnjeg gradonačelnika Ive Komšića u cilju obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Htjela sam da markica bude neki pogled unaprijed, te je na fotografiji s pogledom na Sarajevo naslikan golub mira, nade i budućnosti. To je zabranjeno i nikada odštampano, što me veoma izrevoltiralo", kaže Edina te nastavlja:

"Prvo mi je bilo smiješno, a onda tragično. Međutim, shvatila sam da kao svojeglava Bosanka i dobro ambiciozna Njujorčanka ne može ostati na tome, pa sam 2015. rekla da ću napraviti na tisuće skulptura golubova koje niko ne može ignorirati, ali i da ću ih postaviti u Sarajevu".

Svoju ideju je i ostvarila te je iste godine instalacija javnosti i predstavljena u sarajevskoj Vijećnici, za koju kaže da predstavlja simbol otpornosti jednog naroda i njegove sposobnosti da se konstantno diže iz pepela poput feniksa.

Instalacija je sastavljena od tisuću elemenata, odnosno dvije metalne trake koje se savijaju u oblik ptice kao simbol koji je prepoznatljiv svima i koji nosi jasnu poruku. U cijeli projekt uključila je i mlade osobe, a u razgovoru s njima saznaje što za njih znače umjetnost i sloboda te kakva je njihova vizija budućnosti. Mladi svoje poruke stavljaju na metalne skulpture, a koje se potom u vrijeme predstavljanja instalacije podižu u zrak. 

"Associated Press je fotografiju instalacije objavio kao globalnu fotografiju dana. Prije toga su se kao globalne fotografije dana pojavljivale fotografije izbjeglica, ratova i poplava, a mi smo iz BiH s instalacijom suvremene umjetnosti dobili najznačajniju sliku, što je prema mom mišljenju fascinantno", kaže Edina, koja ovim projektom povezuje gradove, ljude i kulture.

Selesković se slobodom kao globalnim pitanjem današnjice nije bavila do trenutka kada joj je jedno od osnovnih ljudskih prava bilo narušeno ranije spomenutom cenzurom.

"Cenzura mi je dokazala da vizualna umjetnost ima moć te da je treba iskoristiti. To 'ugrožavanje' moje kreativne slobode je bio povod da o njoj i počnem javno govoriti. Problem slobode je taj što je ne znamo cijeniti sve dok nam ne postane ugrožena", kaže Selesković, naglasivši da sloboda sa sobom vuče i određenu dozu težine, ali i odgovornosti.''

Instalacija je zamišljena kao dio putujuće izložbe, te je do sada realizirana u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Ljubljani gdje je ovisno o izgledu prostora trebalo osmisliti nosivu konstrukciju za metalne golubice. Taj izazov je upravo razlog pozivanja studenata arhitekture i mladih arhitekata da svojim rješenjima doprinesu realizaciji izložbe u Zagrebu, uzimajući u obzir mogućnosti koje nudi prostor atrija Klovićevih dvora. 

Izvor

Više o projektu pročitajte na sljedećem linku

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.