Obavijest

Redovna i izborna skupština DAZ-a

Autor/izvor: DAZ 21/10/2019

Obavijest članovima o 35. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

Poštovane kolegice i kolege,

ovim putem Vas pozivamo da dostavite prijedloge izbornih lista tijela Društva za predstojeću 35. redovnu i izbornu Skupštinu koja će se održati 22.11. 2019. s početkom u 18:00 sati  u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J.Jelačića 3/1, Zagreb. Verifikacija članova Skupštine DAZ-a i preuzimanje glasačkih listića počet će u 17:30 sati.

PROPOZICIJE KANDIDIRANJA

- Kandidat mora biti član Društva s uredno plaćenom članarinom za 2019. godinu te može biti kandidiran isključivo na jednoj listi.
- Izborna lista s popisom kandidata za predsjednika (jedan kandidat na listi) i članove Izvršnog odbora (šest kandidata na listi), te njihovim vlastoručnim potpisima, program izborne liste, biografije kandidata Izborne liste, te prijedlog delegata DAZ-a u Skupštinu UHA-e, prijedlog članova za Odbor kontrole DAZ-a  i Sud časti DAZ-a  moraju biti dostavljeni u Tajništvo Društva do  08. 11. 2019. do 16:00 sati, a dostavljaju se poštom ili osobno.
- Izborna lista za Delegate Društva u Skupštini UHA-e mora sadržavati najmanje jednog člana Društva, a mogu je predložiti pojedinci ili predstavnici Zajedničkih izbornih lista za Predsjednika i članove Upravnog odbora
- Izborna lista Odbora kontrole ima tri člana, a bira ih Skupština na temelju prijedloga pristiglih u Ured Društva
- Sud časti sačinjavaju predsjednik i dva člana, koje bira Skupština između članova Društva na temelju prijedloga pristiglih u Ured Društva
- Izborne liste  za sva tijela  Društva moraju  biti zaprimljene u Uredu Društva do  08. 11.  2019. do 16:00 sati,  a dostavljaju se poštom ili osobno
- Zaprimanjem u Tajništvu Društva, liste postaju javnima, a o njihovom sadržaju članovi će biti obaviješteni putem oglasne ploče u prostorijama Društva, internet stranice i elektroničke pošte.

PRAVOVALJANOST ODLUKA SKUPŠTINE

Sjednice Skupštine otvara i do izbora Radnog predsjedništva vodi Predsjednik, a u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti, član Upravnog odbora, kojeg Predsjednik ovlasti u navedenom slučaju.
Sjednica Skupština će zasjedati s prisutnim brojem članova čije će odluke u tom slučaju biti pravovaljanje. Nakon što Predsjednik otvori sjednicu Skupštine, pristupa se izboru zapisničara i 2 (dva) ovjerovitelja zapisnika, te potom i izboru Radnog predsjedništva.

IZBORNE PROPOZICIJE 

I. SUDJELOVANJE NA SKUPŠTINI 

Svi  članovi Društva s uredno plaćenom članarinom, članovi su Skupštine.
Svi članovi Skupštine imaju pravo birati i biti birani.
Za prijem novih članova u članstvo DAZ-a kandidati su dužni podnijeti pismenu prijavnicu najkasnije do 08. 11. 2019. do 16:00 sati.

II.POSTUPAK BIRANJA PREDSJEDNIKA I ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA  DAZ-a, čl. 31. i 32. Statuta

Članak 31.
Postupak biranja Predsjednika i članova Upravnog odbora
Predsjednik i članovi Upravnog odbora biraju se na Izbornoj Skupštini putem zajedničke izborne liste na kojoj se nalaze kandidat za Predsjednika kao nositelj liste i kandidati za šest članova Upravnog odbora. Kandidati moraju biti redovni članovi Društva i mogu biti kandidirani isključivo na jednoj listi. Obavijest o održavanju izborne skupštine šalje se svim članovima Skupštine, najmanje trideset (30) dana prije održavanja sjednice Skupštine. Izborna lista s popisom kandidata za Predsjednika (jedan kandidat na listi) i članove Upravnog odbora (šest kandidata na listi) te programom rada, mora biti zaprimljena u Uredu Društva najkasnije četrnaest (14) dana prije izborne skupštine. Zaprimanjem u Uredu Društva, liste postaju javne, a o njihovom sadržaju članovi Skupštine moraju biti obaviješteni putem oglasne ploče u prostorijama Društva, internet stranice i elektroničke pošte najkasnije 10 dana prije izborne sjednice Skupštine. Izborna lista mora sadržavati popis kandidata s njihovim vlastoručnim potpisima.

Članak 32.
Ukoliko jedna lista dobije natpolovičnu većinu glasova prisutnih članova Skupštine u prvom krugu, izabrani su Predsjednik i članovi Upravnog odbora. Ukoliko niti jedna lista ne dobije natpolovičnu većinu glasova u prvom krugu, pristupa se drugom krugu glasovanja u koji idu dvije liste s najvećim brojem glasova iz prvog kruga, pri čemu je izabrana ona lista koja dobije veći broj glasova.

III. ROK DOSTAVE IZBORNIH LISTA ZA PREDSJEDNIKA I IZVRŠNI ODBOR, DELEGATE, ODBOR KONTROLE I SUD ČASTI

Izborne liste se dostavljaju preporučeno poštom ili osobno u Ured Društva na adresu Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, do 8. studenog 2019. do 16:00h 

IV. POSTUPAK BIRANJA DELEGATA DRUŠTVA U SKUPŠTINI UHA-e, čl.33.Statuta

Postupak biranja delegata Društva u Skupštinu Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA)
Delegati za Skupštinu UHA-e postaju svi članovi izabranog Upravnog odbora Društva, Odbora kontrole i Suda Časti, a ostali Delegati izabiru se sa zasebnih Izbornih lista Delegata Društva za Skupštinu UHA-e. Kandidati moraju biti članovi Društva i mogu biti kandidirani isključivo na jednoj listi. Kandidati za delegate Društva u Skupštini UHA-e biraju se pojedinačno. Izborna lista za Delegate Društva u Skupštini UHA-e mora sadržavati najmanje jednog člana Društva, a mogu je predložiti pojedinci ili predstavnici Zajedničkih izbornih lista za Predsjednika i članove Upravnog odbora. Izborna lista Delegata Društva za Skupštinu UHA-e mora biti zaprimljena u Uredu Društva najkasnije četrnaest (14) dana prije Izborne Skupštine. Izborna lista mora sadržavati popis kandidata s njihovim vlastoručnim potpisima. Mandat delegatima u Skupštini UHA-e traje između izbornih Skupština.

V. POSTUPAK BIRANJA ČLANOVA ODBORA KONTROLE DRUŠTVA čl. 35. Statuta 

Odbor kontrole ima tri člana, a bira ih Skupština na temelju prijedloga pristiglih u Ured Društva najkasnije četrnaest (14) dana prije izborne sjednice Skupštine. Predsjednikom Odbora kontrole imenuje se onaj kandidat koji je u izbornom postupku sakupio najveći broj glasova. Mandat članova Odbora kontrole traje dvije godine, a iste osobe mogu biti izabrane za još jedno mandatno razdoblje uzastopno. Članovi Odbora kontrole ne mogu istovremeno biti i članovi Upravnog odbora.

VI. POSTUPAK BIRANJA ČLANOVA SUDA ČASTI DRUŠTVA čl. 39. Statuta

Sud časti sačinjavaju predsjednik i dva člana, koje bira Skupština između članova Društva na temelju prijedloga pristiglih u Ured Društva najkasnije četrnaest (14) dana prije izborne sjednice Skupštine. Mandat predsjednika i članova Suda časti traje dvije godine, a iste osobe mogu biti izabrane za još jedno mandatno razdoblje uzastopno.

VII. GLASOVANJE 

Član Skupštine neposredno prije početka sjednice, potpisom na popisu članova Skupštine, potvrđuje svoju prisutnost na sjednici, te preuzima ovjereni glasački listić, koji mora imati točno navedena imena i broj tijela koje bira. Pravo glasa imaju redoviti članovi Društva i počasni članovi koji su prije imenovanja u počasno članstvo imali status redovitih članova.

Članak 19.
Odluke Skupštine su valjane ako je na zasjedanju prisutno najmanje 50 (pedeset) članova Društva koji imaju pravo glasa. Ukoliko u zakazano vrijeme sjednici redovite Skupštine nije pristupio potreban broj članova za kvorum, Skupština će pričekati sa svojim radom 15 minuta. Ako ni protekom tog vremena nema kvoruma, Skupština će zasjedati s prisutnim brojem članova čije će odluke u tom slučaju biti pravovaljane. Za izborne Skupštine potreban je kvorum od 50 članova. Skupštinu otvara i do izbora Radnog predsjedništva vodi Predsjednik Društva ili jedan od članova Upravnog odbora. Način rada Skupštine određuje se Poslovnikom o radu Skupštine.

Članak 20.
Skupština u pravilu odlučuje javnim glasovanjem. Skupština može odlučiti da se u pojedinim slučajevima provede tajno glasovanje. Izbor Predsjednika Društva, te predsjednika i članova tijela upravljanja Društva uvijek se provodi tajno.

Članak 21.
Skupština donosi odluku natpolovičnom većinom glasova nazočnih članova Skupštine s pravom glasa. Kvorum od jedne petine ukupnog broja članova Skupštine s pravom glasa Društva obavezan je samo ako se odlučuje o ukidanju i prestanku rada društva. Članovi Izborne Skupštine koji iz opravdanih razloga moraju napustiti sjednicu prije početka glasovanja, svoj glasački listić mogu predati samo Izbornom povjerenstvu.

VIII. RADNI MATERIJAL

Izborne liste i radni materijal sjednice bit će objavljen na www.d-a-z.hr i oglasnoj ploči DAZ-a do 11. 11. 2019.

 
Srdačan pozdrav,
Tihomil Matković, arhitekt
Predsjednik DAZ-a

Ostalo

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Panel diskusija

Obnova zgrada javne namjene u Hrvatskoj - postoji li recept za uspjeh?

05/02/2024
DAZ

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerskom odnosu s tvrtkom ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u  četvrtak 29. veljače 2024. godine od 13 do 16 sati.

Putovanje

Japan ArchitecTour 2024 / svibanj 2024.

01/02/2024
DAZ
Pod stručnim vodstvom mr.sc. Melite Rački, koja je živjela i radila u Japanu u razdoblju od devet godina, agencija Penta organizira 16-dnevni put u Japan od 10. - 25. svibnja 2024.

Virtualna izložba

Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora

26/01/2024
DAZ/HMA HAZU
U Noći muzeja 2024. posjetite virtualnu izložbu: Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, priređenu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Miroslava Begovića (1925. – 2004.), jednog od vizionara, pokretača i prvog voditelja Muzeja u razdoblju od 1997. do 2004. godine.

Nagrade

Tri hrvatska projekta u užem izboru za EUmies Awards 2024

19/01/2024
DAZ/UHA
Žiri u sastavu Frédéric Druot (predsjednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić, između 362 rada nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024, odabrao je 40 ostvarenja koja su ušla u uži izbor.

Simpozij

Oris Day

10/01/2024
DAZ
Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.