Događanje

Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015)

Autor/izvor: DAZ/ Institut za suvremenu umjetnost 25/01/2017

Promocija projekta i knjige "Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015)" autora Ive Marije Jurić i Nike Mihaljevića

 

"Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015)" je tiskani arhiv koji dokumentira kulturu stanovanja Grada Zagreba, a tekstualnu i fotografsku građu preuzima izravno sa stranica najposjećenijeg hrvatskog web oglasnika. Unutar opsežne publikacije se na 944 stranice nalaze reprodukcije 2515 oglasa s 13 922 fotografije stanova za najam, prezervirajući tako zatečeno stanje zagrebačkih interijera, kao i metode njihove fotografske prezentacije. “Stan: Zagreb” tako je u osnovi jednostavan autorski čin pretvorbe digitalnog medija u tiskani, urađen s ciljem očuvanja slike današnje stambene svakodnevice.

 

Iz teksta “Kolektivni autoportret, namješten” Mije Roth-Čerina:

“Projekt Stan: Zagreb otvara izravan pogled u izložene unutrašnjosti stambenih prostora za najam čiji oglasi razvijaju specifičan vokabular samoprezentacije. (Raz)otkrivaju usto i osobine ovdašnje kulture stanovanja, dajući naslutiti različite odgovore na niz samo-postavljenih pitanja. Promatrani očima dizajnera-umjetnika s inklinacijom dokumentiranju outsiderskog dizajna i arhitektice sklone remontiranju seciranih fenomena mas-kulture, Stan: Zagreb pretvaraju u epski dokument u kojem transfer iz efemernog, internetskog, u trajni, tiskani medij sadržaju mijenja značenje.

(…)

U knjizi-arhivu su oglasi prikazani nepristrano, bez intervencije autora u vizualni sadržaj, zadržavajući iskrenost namjere oglašivača i čistoću komunikacije s bezimenim stanarom. Istovremenom i trajnom prezentacijom u formi tiskanog arhiva postaju mjestimice potresan isječak kratkog vremenskog razdoblja intenzivnih lutanja i neizvjesnosti potrage za iznajmljivačem ili unajmljivačem u kojima akteri svode svoju potrebu na najmanji zajednički nazivnik, koji je stoga tako i komuniciran. Sadržaj je prenesen u svojoj ishodišnoj razdiobi na ponudu unutar gradskih četvrti, a naslovi oglasa su izvorni. Autori nisu, međutim, distancirani svjedoci koji prenose oglašeni sadržaj u tiskani medij: nisu uključeni tekstualni dijelovi oglasa, jedina mogućost opisne argumentacije. Izostavljanjem potencijalnih opravdanja, i svođenjem na vizualnu informaciju kojom se neposredno uspostavlja dijalog, izložena ostaje isključivo suština: selfie fizičkog okvira zagrebačkog privremenog života.”

Knjiga "Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015)" realizirana je u ograničenom izdanju od pet primjeraka, od čega će tri biti dostupna u sljedećim zagrebačkim institucijama: Studijskom arhivu Arhitektonskog fakulteta, Knjižnici Vladimira Nazora te Institutu za suvremenu umjetnost.

 

Iva Maria Jurić (rođ. 1986. u Zagrebu) je arhitektica i scenografkinja. Magistrirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. U svojoj se praksi bavi intimnim i svakodnevnim prostorima i kulturom stanovanja. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a 2013. je s Darijem Devićem u Galeriji Hrvatskog Dizajnerskog Društva predstavila umjetnički projekt “Slideshow”. Članica je kolektiva Živa muzika, udruge za promoviranje nezavisne glazbene kulture i suurednica istoimene emisije na Radiju Student.

 

Niko Mihaljević je umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija (Werkplaats Typografie / ArtEZ Institute of the Arts, Arnhem, NL) rođen 1985. u Splitu. U umjetničkoj praksi istražuje metafizičke aspekte svakodnevice, kulturnih artefakata i jezika u različitim medijima. U području vizualnih komunikacija proučava i dokumentira vernakularni amaterski grafički dizajn i tipografiju. Radi kao samostalni dizajner te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards).

 

 

Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

u četvrtak, 26.01. u 20:00 sati

Knjiga se može pogledati do 28. 1. 2017.

Radno vrijeme galerije:

utorak - subota 12:00 - 19:00 sati

 

 

 

Ostalo

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

25/04/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.