Festival

Vizura aperta / Vizura otoka - nagrade

Autor/izvor: DAZ 23/08/2016

Donosimo tekst o realiziranim i nagrađenim radovima 16.-og FESTIVALA VIZUALNIH I AUDIO MEDIJA VIZURA APERTA / VIZURA OTOKA koji se održao na otoku Zlarinu od 16. do 19. kolovoza.

VIZURA OTOKA -ZAJEDNIČKA IZLOŽBA RADOVA NASTALIH NA ZLARINU

Na završnoj izložbi predstavilo se 45 sudionika s 19 radova od kojih je 8 radova dobilo festivalske nagrade;  feferone Slaven Tolj za rad 0:0, jedan vijenac suhih smokava podijelili su brojni sudionici radionice Javni Zlarin (voditeljice Mia Roth Čerina, Svjetlana Dean, Tamara Bjažić Kalrin i Darija Štrelov) i Tonči Čerina za tuš na Šarinoj rivi, drugi  vijenac smokava dobili Darija Štrelov i Vlatko Paulić za pokretanje kina Ispo Leroja koje  nekoliko godina nije radilo, Martin Šatović i Josipa Krolao dobili su travaricu za Izložbu u kući kod Gule, Ivana Pegan i pomagači za Događaj- pokretnje sata dobili su pletenicu češnjaka iz Ljubitovice, Mirna za audio rad Tijat Šibenik – Zlarin dobila je vijenac papričica, a Marko Ercegović dobio je pekmez za Mila za rad Prrp.

Mara Fortunatović, Okamenjena palma, osušena palma i boja

Pronalaženje  objekata koji su izgubili smisao, te pridodavanje novih značenja i funkcija  Mara Fortunatović radi  lakoćom šetača koji izdvaja detalje  otkrivanja novog prostora i u njemu napuštenih stvari. Na putu između bijelog slikarstva i skulpture pronađenih objekata, onih koje je primarna funkcija napustila  Mara pronalazi značenja u bacanju svijetla na  napuštene objekte bijeljenjem, osvježavanje bojom, slikanjem skulptura. U slučaju osušenih zlarinskih palmi, bijela boja ostavlja prostora površinama boje osušenih palmi čime nastaju okamenjene palme,  privremene ne riješene situacije u mjesnog parka, postaju bar privremeno skulpture.

Slaven Tolj, 0:0, Boćalište,  boće, bulin na drvetu, Fingac

Na boćalištu na Fingacu Slaven Tolj postavio je boće bez bulina, bulin je bio na drvetu iznad boćališta. Odsutnost  neophodnog,  uočljivost  ono čega nema, govori više nego prisutnost. Odsutnost sadržaja neophodnog da dobijemo smisao bilo na semantičkoj razini ili na razini odsutnoga izazvala brojne reakcije igrača, od zbunjivanja do frustracije nedovršenošću,  iritacije i sukoba. Unutar teorije  o mjestima neodređenosti   ostajemo zatečeni  mjestima čime nam autor ostavlja prostora za vlastitu  priču,  interpretaciju ove igre. Igra označitelja i označenih  razbijena je odsutnostima i nemogućnost stvarnog djelovanja,  zaustavljena naslovom rada s rezultatom  0:0 za sve.

Tonči Čerina, Tuš, tuš, Šarina riva

Problem vode kao javno, besplatno i  bezuvjetno dostupan naoko jednostavnim radom uočava i rješava  arhitekt Tonči Čerina postavivši  na Šarinoj rivi u Zlarinu tuš kao bi omogućio da se ljudi mogu okupati u slatkoj vodi.                                                                                                                                  

Ispo Leroja

Prezentacija radionice JAVNI ZLARIN ILI PROSTORI ZLARINSKE SVAKODNEVICE, voditeljice Mia Roth-Čerina, Svjetlana  Dean, Tamara Bjažić Klarin i  Daria Štrelov i brojni sudionici. Kroz šetnju Zlarinom i upoznavanjem s nekadašnjim javnim prostorima Zlarina i javne intervjue oživljene su priče o zajedništvu i prošlosti otoka, prezentirane kroz izlaganje tema poput vode, trgova i kupališta, ona prostoru od Makine do Fingaca. Video intervjui sa starijim zlarinkama Tomislava i Juga i zlarinjanima Srećkom Štrelovo i Mladenom Bjažićem i mnogim drugima i izložba prijedloga prenijeli su duh radionice koja okupila je dvadesetak  istraživača Zlarina. Prijedlozi za intervenije i slijepa karta za memorijsku mapu u koja je pozvala na upisivanje novih mjesta.

FILMSKA RADIONICA SVJETIONIK,  voditelj radionice  Leon Lučev i sudionici: Frane, Gabrijela, Lucija, Mira, Ante, Dijana, Tonči,  Martin Baće, Klara, Hana, Lea, Sara, Nika predstavili su se kroz video zapise s radionice u kojima su prikazani kratki film Svjetionik i  glumačku vježba koja ocrtava unutrašnja stanja glumca, tijela, lica bez pomaka, ali ne i bez ekspresije. 

ONE TAKE, radionica filmova u jednom kadru,  voditelj Boris Poljak i sudionici,  EH, film, 6 minuta. U polusubjektivnom kadru kamera prati Martina od kuće do broda, s leđa  praćeni protagonist preuzima obilježja konteksta na koji nailazi krećući se otokom, susrećući prolaznike, upijajući zvukove, pozdrave, slike okoliša opisuju lik i bez da vidimo njegove reakcije. Na taj način s jednom otočkom pričom u jednom kadru u jedan i pol dan nastao je film koji kroz lik Martina opisuje otok.

Daria Štelov i Vlado Paulić, očistili su i osposobili Kino Ispo Leroja za projekcije filmova za djecu za vrijeme trajanja festivala i napunili svake večeri puno kino djece koje je ujedno dovoelo stariju publiku i na projekcije programa Turizam.

Martin Šatović, Josipa Krolo, IZLOŽBA KOD GULE,  izložba i poziv u kuću, Kod Gule. U kontekstu priče o otoku muzeju, poziv na izložbu u kući, jedan je od onih prirodnih, ljudskih, otočkih momenata.

 

Igor Grubić, Practical art, razgovor

U razgovoru s mještanima Igor Grubić otkriva bolne točke otoka s željom da ih ispravi, tako je prebojao uvrijedljv grafit na zidu u Kinu Ispo Leroja, stvorivši preko puta projekcijskog zida još jednu bijelu površinu, gromobrane na dječjem igralištu zabio u zemlju da se djeca o njih ne udraju, iznio kritiku Vizuri otoka da se nije na dovoljno dobro oglasila prema mještanima, ukazao na problem azbestnih ploča u kinu i mnoge druge koje uputiti gradskoj upravi Šibenik.

 

Pep Vidal,  Otok Zlarin, Kiša i More, dvije karte i dvije čaše, Ispo Leroja

Umjetnik je sakupio kišnicu, kišu koja je toga dana padala u Zlarinu i uz nju izložio čašu mora i dvije karte  Zlarina s crtačkim intervencijama koja upisuju kretaje otoka prema moru i otoka prema sebi samome.

Ivana Pegan, u radu Događaj pokrenula je kazaljke na sata na Leroju, u radu su sudjelovali Vlatko Paulić, Daria Štrelov, Arijana Korlaet, Sandra Glavočević, Jakov Kurta, Petar Korlaet, Lea Worman, Frane Bepa, Grgo Štrelov.

Sat je nakon dugo vremena proradio, vrtio se brže od načina na koji mi mjerimo vrijeme, ali ponovo usporio i prestao se kretati, vrijeme sa   3:40 promijenjeno je na 12:50, umjetnička intervencija nastla na festivalu  opisuje mali pomak i ponovno vraćanje na ono staro. 

 

Alem Korkut, Turistiko nervozo, video, 2 minute

Naslov rada je parafraza situacije u kojoj član Grupe šetorica, umjetnik Željko Jerman u nedostatku sredstava za umirenje u Veneciji, pokušava u ljekarni dobiti tablete uz izjavu „Sono turistico nervoso“. U video radu Turistiko nervozo Korkut snima turističku pješačku gužvu u Makarskoj koja postaje kroz brojna pretpanja sve konfuznija.

 

Boris Greiner, Turstička parija, tri plakata prikazuju manifest Turističke partije kao parafrazu na proglase Grupe 143, projekt ove partije je društvo koje se određuje kao područje dokoličarske aktivnosti s ciljem oblikovanja novog civilizacijskog stupnja. Turistička partija prikazana je kroz manifest, geografski, te kroz notni zapis.

 

Ivan Tudek, Izbjeljivanje, karta Zlarina s intervencijama

Tudek u radu Izbjeljivanje na pomorsku kartu Zlarina aplicira, reflektirajuću podlogu i konstruira dijelove-brodove koji omogućuju pojačanu refleksiju svjetlosti na kartu. Rad stoji na suncu i blijedi.

 

Ines Gverić Korkut, More me mijenja, 3 fotografije i tekst

Problematika tijela, kao sadržaja i materijala koje se mijenja pod utjecaj prirodnih faktora, mora, kamena, vjetra  i daljnja introspektivna istraživanja su prikazana kroz tri fotografije i tekst.

 

Tonči Crnković, Koracima Mate Aduma, fotografije

Današnje vizure otoka zabilježio je odlaskom na mjesta s kojih su snimljene fotografije Mate Aduma oko 1910. godine, uspoređujući vizure mjesta nekad i sad, nastaje kolaž crno bijelih i fotografija u boji koji bilježi promjene Zalrina, nastanak i nestanak urbanog, životnog i prirodnog obilježja u vizurama otoka.

 

Tonči Čerina, Sjećanje na ambiciju otoka 1976. / Javni prostori grada, plakat

 

Mirna Shourgot, Tijat Šibenik- Zlarin, audio, 5 ‘

Audio rad Mirne Shourgot je glazbeni kolaž imaginativnog i osobnog koje nadolazi putovanjem brodom na otok, zvučna podloga broda daje po nekom duboko upisanom refleksu prostor da se otočka slika razvije u komori naših sjećanja  i očekivanja.

 

Marko Ercegović, Prrp, video, 10'', Otočka karta, Zlarin, 2014.  Prema pozivu na Otočku kartu 2014. Marko je snimio fotografije u jednom dubrovačkom hotelu tako da je snimao jedan od ekrana u predvorju hotela na kojem se prikazivao promo film tog hotela.
Sve snimljene fotografije su u filmu, jedna traje jedan frame. Film prikazuje glumce koji glume da uživaju i goste koji uživaju u turističkoj ponudi hotela. Iz tih fotografija sam na Zlarinu,  u ljeto 2014 napravio sam rad po temi koju je zadala Marina Viculin za onu koloniju.
Imao sam potrebu proizvesti neki zvuk: ako je odmor gostiju nešto predvidivo do besmisla onda je on neki prrp. Možda je to neko sjećanje na odmor, stanje plaćenog-odmora-eksploatacijsko-konzumerističkog prrpa.
 Marko Ercegović 

 

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA RADOVA NASTALIH NA ZLARINU, RAZLIČITE LOKACIJE NA OTOKU

SUDJELUJU: DARIA ŠTRELOV, MARTIN ŠATOVIĆ, JOSIPA KROLO, SVJETLANA DEAN, LEON LUČEV, TAMARA BJAŽIĆ KLARIN, BORIS POLJAK, ALEM KORKUT, BORIS GREINER, IGOR GRUBIĆ, SLAVEN TOLJ, MIA ROTH, TONČI ČERINA, MARA FORTUNATOVIĆ,  IVANA PEGAN BAĆE, IVAN TUDEK, INES GVERIĆ KORKUT,  DIJANA ŠEHIĆ, TONČI CRNKOVIĆ,  MIRNA SHOGURT, MARKO ERCEGOVIĆ, FRANE BILIĆ, GABRIJELA ALFIER, VLATKO PAULIĆ, ARIJANA KORLAET, SANDRA GLAVOČEVIĆ, JAKOV KURTA, PETAR KORLAET, LEA WORMAN, FRANE BEPA, GRGO ŠTRELOV, IVAN LUČEV, ELA LUČEV, ZOE LUČEV, IRMA KORKUT, ISTOK KORKUT, ZOE TOLJ, ZITA TOLJ, SARA VUČIĆ-ŠNEPERGER, JAKOB VUČIĆ-ŠNEPERGER, LEA BULAJA, NIKA ČERINA, ROKO ČERINA, MARTIN BAĆE

žiri: JANKA VUKMIR, DAVOR ANTOLIĆ-ANTAS, DALIBOR MELIH

organizacija: PUNTA ARTA-IVANA JELAVIĆ I VEDRAN PERKOV, VIZURA APERTA-DAVORKA PERIĆ, ONE TAKE FILM FESTIVAL- SANJA ŠAMANOVIĆ, TURISTIČKA ZAJEDNICA ZLARIN, MJESNI ODBOR ZLARIN, KINOKLUB ZAGREB, MUZEJ ZLARIN,  ZAGREBAČKI FOTOKINO SAVEZ, KINOKLUBU KARLOVAC, KUD KORALJ

donatori: MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE, GRAD ZAGREB - GRADSKI URED ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I SPORT

zahvaljujemo: stalnim i povremenim mještanima Zlarina, svim sudionicima festivala, Katarini Gregov Turističkoj zajednici Zlarina za dobru volju za sve, Hrvatskom filmskom savezu za filmove, Zagrebačkom fotokino savezu za auto, Kinoklubu Karlovac za platno, Kinoklubu Zagreb za filmsku  opremu , Davidu i Greti za projektore, Ivani Ivišić i Tiboru Keseru za Turizam! Tončija Gaćine,  Hrvoju Peteku za puno sati napornog rada bez predhodne najave, Damiru Vukovu  Mjesnom  odboru Zlarin za podršku, Toniju Biberica, Luki Kaliniću za vožnju Mare traktorom, Ivanu Lučevu i Matinu Šatoviću  za vožnje papamobilom, Braci Markoviću struju, zakusku i puno čaša vode, Draganu Miroiću  posebno za papamobil, Renatu Miškovu za Đardin, Dariu Gregovu i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zlarin za stolove i skale, a najviše za majicu DVD-a Zlarin,  Renatu Ljuba i Yacht clubu za klupe,  Andrijani  Šunjara KUD Koralj za podršku izložbe,  Frani Biliću za PR s Bonom Voxom, Mirku Bulaji na snimanju  i Jeleni Perić Bulaja na svemu, Ljubomiru Mišu na hobotnici,  Mariu-Zoidu  na pomoći da dobijemo zvuk i Alenu Marinu na pomoći projekcija  Ispo Leroja, Arhitektonskom uredu Roth Čerina na materijalu za Tončijev tuš na Šarinoj rivi,  Sonji  na svemu i sigurno još mnogim drugima kojima se ispričavamo što se nismo mogli sjetiti  

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.