Otvorenje

[BLOK] otvara BAZU na Trešnjevci

Autor/izvor: DAZ 24/01/2016

U četvrtak, 28. siječnja u 19h na zagrebačkoj Trešnjevci [BLOK] otvara prostor umjetničkog i društvenog djelovanja BAZA usmjeren na produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam.

Nakon 15 godina rada [BLOK] putem javnog natječaja dobiva mjesto proizvodnje, kako umjetničkih radova tako i govora o njima, ne zaobilazeći pritom uvjete u kojima oni nastaju. U Adžijinoj 11 moći ćete pratiti redovni program Mikropolitike te novi program Umjetnici za kvart kojim se nakon UrbanFestivala nastavlja ciklus produkcije umjetnosti u javnom prostoru i usmjerava djelovanje na svoje neposredno okruženje - kvart i njegove stanovnike. 

Prostor se otvara promocijom kataloga trogodišnjeg (2013.-2015.), ujedno i zadnjeg izdanja UrbanFestivala pod nazivom Natrag na trg!. Promociju prati dokumentacijska izložba koja okuplja izbor iz materijala proizišlih iz umjetničkih produkcija i radova iz postprodukcijske faze festivala.

Na promociji će govoriti neki od sudionika UrbanFestivala 13: umjetnici Davor Konjikušić, Selma Banić, Miloš Miletić i Mirjana Radovanović iz umjetničke organizacije KURS, povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić te autori vizualnog identiteta festivala Dario Dević i Hrvoje Živčić.

Pored umjetničkih radova produciranih tijekom tri festivalske godine katalog donosi tekstove Nine Gojić, Sanje Horvatinčić, Davora Konjikušića, Branimire Lazarin, Stefana Treskanice, Iče Vidmara, Nikole Vukobratovića i Vesne Vuković, a dizajn potpisuju Dario Dević i Hrvoje Živčić.


"Radovi predstavljeni u ovoj publikaciji heterogeni su u formatima, strategijama i temama. Svima je zajednički pokušaj da umjetničkim sredstvima tematiziraju trg kao politički prostor, pretpostavljajući da postoji alternativa njegovoj strateškoj depolitizaciji. Natrag na trg! kao krovna tema i naslov nije uvijek značio i doslovan povratak na trg, pa su intervencije u više slučajeva bile smišljene za samu javnu sferu, shvaćajući trg kao simboličko mjesto na kojem se događa kolektivna politizacija. Kako bismo podcrtali sadržajna nadovezivanja, ali i otvorili prostor za daljnja istraživanja, umjesto kronološkog slijeda podijelili smo proizvedene radove u tematske blokove i pridružili im tekstove čiji je cilj ocrtati širi kontekst te produbiti pitanja koja su otvorena tijekom tri festivalske godine. Blokovi pokrivaju raznolike teme, od demokratizacije politike a zatim redom: umjetnički tretman migrantske politike Europske unije, javni spomenik, parazitski kolektiv kao izvedbenu strategiju i deindustrijalizaciju, da bi završili ponovno s demokratizacijom – ovog puta kulturne proizvodnje."
(iz uvodnika kataloga)

Radno vrijeme BAZE: od utorka do petka 10-19 h i subotom 10-14 h, a izložba je otvorena do 20. veljače 2016. Katalog je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklade"Kultura nova" i Turističke zajednice Grada Zagreba. [BLOK] je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
facebook event

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku