Profesionalni uspjeh

21 savjet za uspješnog arhitekta / arhitekticu

Autor/izvor: DAZ / Archdaily 22/09/2014

Kevin Singh, mladi arhitekt, docent na School of Design na Louisiana Tech Sveučilištu autor je 21. pravila za uspješnog arhitekta / arhitekticu objavljenom na portalu Archdaily. Iako iz američke perspektive, mnogi od savjeta se čine vrlo korisnima i za naše prilike, a koliko su primjenjivi u današnje vrijeme i u hrvatskom kontekstu prosudite sami i provjerite koje od njih primjenjujete u vlastitom svakodnevnom profesionalnom životu.

1. Započnite karijeru. Krenite sa skupljanjem stručnog staža odmah nakon diplome.

2. Nemojte zaglaviti u tvrtkama „stare garde“. Mladi su budućnost. Firme moraju prigrliti ideje, energiju i entuzijazam mladih ljudi. Provjerite da li su mladi cijenjeni u firmama u kojima tražite posao.

3. Umrežavanje = ključ uspjeha. Upoznajte sve ljude u arhitektonskoj zajednici i srodnim strukama (svih godina i stupnjeva iskustva). Ne podcjenjujte vrijednost članstva u društvima arhitekata i mogućnosti umrežavanja.

4. Ne uzrujavajte se oko klijenata koji misle da znaju sve o arhitekturi. Imajte strpljenja, educirajte i ukažite na različite opcije da bi pokrenuli promišljanje. Budite profesionalni. Sjetite se da ste se vi obrazovali da budete arhitektica / arhitekt (ne ona ili on).

5. Na rušite mostove. Arhitektonski svijet je malen. Vaši postupci i odluke će biti zapamćene.

6. Pazite na br. 1, radi se o vama i vašoj karijeri. Uvjerite se da dobivate na iskustvu, mogućnostima i da ste adekvatno kompenzirani za vaš rad. Ako to nije slučaj KRENITE DALJE!

7. Izrazite svoje mišljenje. Najbolje ideje nikad nisu inkorporirane u projekte ukoliko nisu izražene, prezentirane i branjene. Mnoge stvari u firmama i na projektima se mogu poboljšati samo ako ukažete na bolje solucije onima koji donose odluke. Poboljšanje se uvijek cijeni, od nadređenih i od klijenata.

8. Morate projektirati svoju karijeru i poziciju. Svi smo jedinstveni = jedinstveni poslovi / pozicije. Konstantno razmišljajte o svom iskustvu i odlučite što zapravo želite. Donosite odluke o karijeri da bi došli u takvu poziciju.


Veliki ured ne znači profesionalni uspjeh! Foto ljubaznošću Zeroplus Architects

9. Izdvojite se. Razvijajte jedinstvene vještine. Pokažite kako možete biti bolji zaposlenik. Koristite te vještine za osamostaljenje.

10. Ne miješajte praksu s poslom. Praksa vas uvodi u način funkcioniranja firme i vođenja projekata. Zaposlenje na bazi punog radnog vremena donosi odgovornost i produktivnost (rokove). Zaposlenje = stres!

11. Tehnologija će voditi, morate ostati ispred tehnologije. Dobrovoljno učite nove software i njohove implementacije. Naučite BIM (Revit).

12. Održivost je vaš poziv i prilika. Ako naučite puno o održivosti na fakultetu, bit ćete u mogućnosti dijeliti vaše znanje o održivosti s kolegama i postati ravnopravni. Preuzmite vodstvo u održivosti u vašoj firmi.

13. Trebate biti prvak održivo izgrađenog okoliša. Obrazujte svakog, rezultat će biti novi klijenti.

14. Gradite zajednicu. Samo 2% svjetskog pučanstva si može priuštiti usluge arhitekta. Što je s ostalih 98%. Angažirajte se u svojoj zajednici.

15. Pomozite struci. Arhitekti nisu cijenjeni za svoj rad adekvatno jer javnost ne cijeni ono što radimo. Učite-dijelite-pokazujte-demonstrirajte drugima kako možemo napraviti svijet boljim.

16. Obrazovanje ne završava na fakultetu. Morate konstantno učiti da bi ostali u tijeku s novim materijalima, tehnologijama i sustavima. Ne dopustite da vas vrijeme pregazi.

17. Mentorirajte. Pomozite obrazovati novu generaciju. Radi se o dvosmjernoj ulici (pogled naprijed, pogled nazad), učit ćete kroz proces i podsjetiti se zašto ste izabrali ovaj posao.

18. Nikad nemojte biti loše raspoloženi. Budite inspirirani novim generacijama i njihovim optimizmom i energijom. Budite optimističan i pozitivan zaposlenik.

19. Popravite nešto. Svijet je pun problema. Izaberite jednu ili dvije stvari i popravite ih.

20. Završite zadatak. Krenuli ste biti arhitekt, položite stručni ispit za ovlaštenog arhitekta. Držite se cilja.

21. Završna misao. Najlakše je dizajnirati kutiju, međutim arhitekti ne projektiraju kutije. Arhitektura se sastoji od rada u službi drugih kroz projektiranje i okoliša. Potrudite se da vaš rad bude najbolji mogući doprinos održivo izgrađenom svijetu.


Kevin Singh je mladi arhitekt, docent na School of Design na Louisiana Tech Sveučilištu u Sjedinjenim državama, a također je bio i u funkciji direktora Community Design Activism Center (CDAC), a magazin Building Design + Construction  izabrao ga je među 40 ispod 40.

naslovna fotografija: uredi BIG - Bjarke Ingels Group
izvor: Archdaily

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.