Zagrebački salon

Hrvoje Njirić selektor 50. jubilarnog Zagrebačkog salona

Autor/izvor: DAZ 27/04/2015

Selektor 50. jubilarnog Zagrebačkog salona koji je ove godine posvećen arhitekturi je prof. Hrvoje Njirić, odluka je to koju je donijelo Udruženje hrvatskih arhitekata na prijedlog Stručnog savjeta UHA-e pod predsjedanjem Borisa Fiolića.

Hrvoje Njirić renomirani je hrvatski arhitekt s aktivnim djelovanjem u Zagrebu koji je višestruki pobjednik Zagrebačkog salona. Uz iznimno velik broj strukovnih nagrada te niza uspješnih projekata i realizacija (Baumaxx Hypermarket u Mariboru, Gračani Housing, Rural Mat, dječji vrtić Medo Brundo u Zagrebu), te pobjedničkih radova na brojnim natječajima (Plavi vulkan na Kajzerici, Sveučilišni kampus Borongaj, Delta u Rijeci…) Hrvoje Njirić od 1990-ih djeluje kao redoviti i gostujući profesor na brojnim uglednim svjetskim sveučilištima, od kojih u 25-godišnjoj karijeri valja izdvojiti status redovitog profesora na TU Graz i na GAF-u u Splitu te izvanrednog i gostujućeg profesora na Sveučilištima MIT u Bostonu, na UofT-u u Torontu, TU-u u Beču, na ETH u Zurichu, AA School of Architecture u Londonu, Politecnica u Milanu, ETSAM-u u Madridu te brojnim drugim sveučilištima na gotovo svim kontinentima.

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenog stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU). Ova trijenalna manifestacija najznačajnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju priliku pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao kao regionalna i međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. Na Salonu se sukladno renomiranosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i nagrada za mladog autora do 35 godina.

izvor: UHA

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku