Dizajn

Lacescape table - Čipkani krajolici u formi stola

Autor/izvor: DAZ 05/05/2014

Donosimo vam Lacescape table – stol digitalno dizajniran i fabriciran, a nastao na baštini hrvatske čipke autora mladih hrvatskih arhitekata Roman Vlahović.

Kako izgleda prvi digitalno projektiran i proizvedeni stol u Hrvatskoj? Što se dogodi kada se majstorske ruke zamijene robotima i kompjuterima? Kako izgleda stol kojem je glavna tema hrvatska čipkarska baština?

LACESCAPE stol je dijalog tradicije i tehnologije. LACESCAPE stol slavi bogatstvo i različitost hrvatske izrade čipke: one lijepe i još ljepše uzorke, one s greškom i one bez greške, kroz digitalnu naraciju. Njega su osmislile hrvatske čipkarice, a proizveli roboti.
Njegov dizajn je posve digitalan; kroz korištenje algoritama, on se poigrava postmodernim naslijeđem citiranja i kolažiranja. On je isječak beskrajnog digitalno istkanog krajolika: ponekad hvarske, ponekad paške, a ponekad lepoglavske čipke. LACESCAPE stol nije zamišljen kao jedan jedinstveni objekt. On je ideja i koncept koji u sebi sadrži čitavu populaciju stolova. Čelični origami je njegov formalni okvir, ali ne i fiksna forma - on je uvijek sličan, a uvijek drugačiji. Čipka je njegov volumen, ploha, dekoracija, struktura - čipka je njegovo utjelovljenje. On je igra tradicije i tehnologije, igra mogućnosti dizajna. LACESCAPE stol je dizajn kojeg čine priče koje ga opisuju, oni koji o pričama pričaju i oni koji se s dizajnom poistovjećuju. Laserski izrezana ploha i digitalno savijena ploča formiraju LACESCAPE STOL koji propituje na koji način nematerijalna kulturna baština ostavlja traga u budućnosti digitalnog dizajna.

Projektni tim: Miro Roman, Luka Vlahović
Suradnici: Stelios Psaltis, Petra Tomljanović
Fotografija: Maja Bosnić, Ivan Dorotić / Lauba
http://romanvlahovic.com/14_eng.html
www.romanvlahovic.com

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku