Predavanje

Magdalena Droste i Anke Blümm: Pripadnici Bauhausa i njihove mreže nakon 1933. godine

Autor/izvor: DAZ / MSU 21/07/2015

U srijedu 22. srpnja 2015. u 18 sati u sklopu izložbe Bauhaus -- umrežavanje ideja i prakse u zagrebačkom MSU-u održati će se predavanje prof. dr. Magdalene Droste i dr. Anke Blümm

Što se dogodilo s Bauhausom i njegovim pripadnicima nakon zatvaranja škole 1933. godine? Mnogi učenici i profesori oformili su grupe i mreže prema svojim profesionalnim i političkim orijentacijama. Ovo predavanje predstavit će šest neformalnih mreža i pokazati nekoliko primjera kako su njihovi pripadnici pomagali jedni drugima kako bi preživjeli tijekom 1930-ih godina.

Dotaknut ćemo, primjerice, priče o uspjehu u SAD-u prominentnih pripadnika Bauhausa poput Waltera Gropiusa, Miesa van der Rohea, Herberta Bayera, Marcela Breuera, Lászla Moholy-Nagyja i ostalih koji su nakon 1945. godine vratili ideje Bauhausa u Europu. No, s druge strane, pokazat ćemo kako su svoju sudbinu krojili neki manje poznati akteri, pripadnici lijeve struje okupljeni oko drugog ravnatelja Bauhausa Hannesa Meyera koji je privlačio mnoge učenike iz istočnih zemalja. Treća se skupina okupila u Nizozemskoj, dok su ostali odlučili ostati u Njemačkoj pokušavajući se pomiriti sa situacijom (poput slikara Oskara Schlemmera i kipara Gerharda Marcksa). Tu su se preko propagande i arhitekture otvorila profesionalna polja na kojima su nekadašnji pripadnici Bauhausa mogli zarađivati za život u nacističkoj Njemačkoj, dok su istovremeno ostajali u trajnom konfliktu između svojeg zalaganja za modernističke tekovine s jedne strane i zahtjeva rasističke propagande s druge.
Dr. Magdalena Droste, sveučilišna profesorica, od 1997. pročelnica katedre povijesti umjetnosti na Brandenburškom sveučilištu tehnologije - BTU Cottbus (Njemačka). Prethodno aktivna kao kustosica na različitim projektima, primjerice u Staatsgalerie u Stuttgartu i Lenbachhaus u Münchenu. Od 1980. do 1997. znanstvena suradnica u Bauhaus-Archivu u Berlinu, Muzeju dizajna, a od 1991. do 1997. obnašala dužnost zamjenice ravnatelja. Ima višestruko iskustvo u dizajniranju izložbi, opsežnim istraživanjima i nastavničkim aktivnostima kao i u pisanju brojnih publikacija, posebno onih o Bauhausu i umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Njezini istraživački interesi su sljedeći: Bauhaus / umjetnost 19. i 20. stoljeća / umjetnost u Weimarskoj republici / umjetnost i rod / Paul Klee / povijest habitacije / umjetnost i dizajn u Trećem Reichu / projekt DFG-a Mreže Bauhausa (1933.-1945.) u suradnji s dr. Patrickom Rösslerom sa Sveučilišta Erfurt. Izabrana je članica nacionalnog odbora Congrès International d’Histoire de l’Art (CIHA) do 2016. i članica diplomske klase Kultura povijesnih građevina na BTU Cottbus. Članica je Društva povjesničara njemačke i srednjoeuropske umjetnosti i arhitekture.

Dr. Anke Blümm studirala je crkvenu glazbu u Heidelbergu te njemačku književnost i povijest umjetnosti u Heidelbergu i Berlinu (M.A.). Doktorirala na Sveučilištu Cottbus s temom „Entartete Baukunst? Zum Umgang mit dem Neuen Bauen 1933-1945“ (“Izopačena arhitektura? Rasprave o novogradnji u Njemačkoj 1933.-1945.“) objavljenom 2013.; dobitnica nagrade Theodor-Fischer Preis, Zentralinstitut für Kunstgeschichte, München, 2014. Trenutno je znanstvena stipendistica na Sveučilištu Cottbus na projektu Mreže Bauhausa (1933.-1945). kojeg podupire Njemačka istraživačka fondacija (DFG ).

 

Predavanje će biti na engleskom jeziku, bez prevođenja. Prostor izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse. Besplatan ulaz!

 

 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: