Odličje

Nikoli Bašiću dodijeljen francuski orden

Autor/izvor: DAZ / Večernji list 20/11/2013

Nikola Bašić proglašen je Vitezom Reda umjetnosti i književnosti, a odličje francuske vlade mu je uručila  francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michèle Boccoz  protekli tjedan u auli HAZU u Zagrebu.

Zadarskom arhitektu Nikoli Bašiću dodijeljeno je odličje Viteza Reda umjetnosti i književnosti (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres) koje francusko Ministarstvo kulture i komunikacija dodjeljuje osobama zaslužnim za razvoj i doprinose u poljima umjetnosti i književnosti. Odličje je uručila francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michèle Boccoz 15. studenog u atriju HAZU te podsjetila na najvažnije Bašićeve radove koji su 2012. bili predstavljeni u Parizu tijekom festivala hrvatske kulture.

„Tri djela koja su predstavljena u Parizu – morske orgulje u Zadru, izrazito skulpturalna crkva Gospe od Karmela na brežuljku Okitu te spomen-obilježje palim vatrogascima, izrađeno u tehnici suhozida u obliku križa, a koje se nalazi u prirodnom parku Kornati – omogućili su francuskim posjetiteljima da otkriju Vaš jedinstveni i originalni pristup kroz izložbu pod naslovom Jadranski krajolici. Povezana s ritualom (noći, svečanosti i svetoga), ova djela koja se temelje na duhu mjesta, naše su sunarodnjake podsjetila na poniznost koju treba iskazati pred krajolikom koji je prožet poviješću i običajima. Zahvaljujući Vašem radu, zahvaljujući ovoj izvanrednoj izložbi, francuskoj ste publici dali ključ za drugačiji pogled na hrvatski krajolik i dalmatinsku obalu koju turisti toliko cijene. Kao predani arhitekt koji želi dati svoj doprinos raspravama o arhitekturi, s jednakom strašću služite stvaralaštvu i prenošenju znanja, te se iz tog razloga izuzetno radujem što mogu iskazati počast Francuske Republike talentiranom arhitektu koji je uspješno predstavio hrvatsku arhitekturu i njezine izazove na francuskoj sceni“, kazala je veleposlanica Boccoz.


Polje križeva - Kornati

Nikola Bašić je zahvalio francuskom Ministarstvu kulture i komunikacija na odličju, kao i Hrvatskoj akademiji koja je organizirala svečanost njegove dodjele u svojim prostorijama, rekavši da mu je velika čast što titulu viteza prima upravo pod Akademijinim krovom.

Predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić istaknuo je da je Akademija ponosna na Nikolu Bašića kao svog člana suradnika, a podsjetio je i na bogate hrvatsko-francuske veze, posebno na području kulture. „Mnogi hrvatski velikani studirali su na pariškom sveučilištu Sorbonne, u Francuskoj je djelovao Ruđer Bošković, kao i Antun Gustav Matoš, Tin Ujević, Vlaho Bukovac i Ivan Meštrović, a hrvatski vojnici nisu samo ratovali su u Napoleonovoj vojsci, nego su kao svoj trag ostavili kravatu“, rekao je akademik Kusić. Spomenuo je i posjet francuskog književnika Jeana Paula Sartrea Akademiji 1960., gdje mu je domaćin bio Miroslav Krleža, a istaknuo je i zasluge francuskog pravnika Roberta Badintera za međunarodno priznanje Hrvatske.


Zadarske orgulje

Odlikovanje Vitez Reda umjetnosti i književnosti od 1957. dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i komunikacija osobama koje svojim radom doprinose umjetnosti, kako u Francuskoj, tako i u svijetu.

Arhitekt Nikola Bašić izradio je i idejno rješenje šetnice kroz kanal svetog Ante u Šibeniku, o kojem smo pisali ovdje, a uz mnogobrojne druge radove, autor je i Pozdrava suncu na zadarskoj rivi. Prošle godine u okviru 47. Zagrebački salon – arhitektura i urbanizam kojeg tradicionalno organizira Udruženje hrvatskih arhitekata Nikoli Bašiću uručena je i Velika nagrada Salona za Polje Križeva – spomen obilježje vatrogascima, na otoku Kornatu, upečatljivo djelo koje su sagradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim, gotovo neolitskim tehnikama gradnje i koje karakterizira suzdržana i eliptična ekspresivnost i koncepcijska lapidarnost.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.