Izložba

Novosti u Laubi: Dućan metafora i Waking Background

Autor/izvor: DAZ 08/02/2012

Lauba, kuća za ljude i umjetnost osim što u ponudi ima nestalni postav zbirke Filip Trade redovito nas usrećuje s radionicama za najmlađe i zanimljivim privremenim izložbama. 27. siječnja otvoren je Dućan metafora radionice Petikat, a 14.02. u 19 sati otvara se izložba Ivane Franke: Waking Background. Preporučujemo!

Laubu vjerojatno već svi dobro poznajete, a tko još nije posjetio ovu prenamijenjenu austrougarsku jašionu na adresi Baruna FIlipovića 23a preporučujemo da to što prije napravi. Možda je idealna prilika za posjet Laubi i kulturno uzdizanje upravo Dan zaljubljenih, 14.02. kada se u 19 sati otvara izložba Ivane Franke: Waking Background.

Tom prilikom održat će se razgovor pod nazivom Dijalog neuroznanosti i umjetnosti u kojem sudjeluju: umjetnica Ivana Franke, neuroznanstvenica Ida Momennejad i neurokirurg Ulrich-Wilhelm Thomale. Moderator je Sunčica Ostoić, a razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Kustosice izložbe su Vanja Žanko i Petra Vidović.Na izložbi Ivane Franke Waking background bit će izložena instalacija Seeing with Eyes Closed (realizirana u sklopu interdisciplinarnog projekta Seeing with Eyes Closed u suradnji s neuroznanstvenicom Idom Momennejad i The Association of Neuroesthetics u Berlinu), kao i serija grafika Waking Background. Paralelno s izložbom, u Galeriji Prozori predstavit će se i umjetnička knjiga Distant Feeling, koja će nakon toga također biti izložena u Laubi.

Lauba preporuča da posjetite izložbu već od 10. veljače, jer se u instalaciju Seeing with eyes closed ulazi pojedinačno i moguće je da za vrijeme otvorenja neće svi posjetitelji dobiti priliku da je dožive.

Izložba Waking Background bavi se pitanjem stvarnosti i konstrukcije stvarnosti, odnosno razlikom između imaginacije i viđenja te granicom i preklapanjima između halucinacije, iluzije i stvarnog.

Više o izložbi Ivane Franke saznajte ovdje.

Osim radova izložbe Waking Background u sklopu Nestalnog postava Laube moći će se vidjeti instalacije Ivane Franke - Latency (Sala Colonne) iz 2007. i Pod (suradnja s Damirom Očkom i Silviom Vujičićem) iz Zbirke Filip Trade.Do 27.02. u Laubi možete pogledati i putujući Dućan metafora, koji je ovdje doputovao nakon prošlogodišnjeg Sajma knjiga u Puli. Autori projekta su Stanislav Habjan i Danijel Žeželj. Dućan metafora instalacija je od bijelog drveta i kovanog željeza, s pripadnim prostorom kojega meko omeđuju svjetlo i sjene, škrinje i užad, glazba i glasovi.

Ambijent  je ispunjen autorskim proizvodima ostvarenim u malim nakladama, ponekad u nekoliko primjeraka ili tek jednom. Radovi-pisma, radovi-darovi, radovi-posvete postaju upotrebni predmeti, intimni fetiši, dizajnerski proizvodi.  Tijekom trideset dana svakodnevno prisutan u 'gostujućem domaćinstvu', Stanislav Habjan oblikuje i preoblikuje, sluša i odgovara, čita i bilježi; dnevnik boravka ujedno je i tekst kataloga u stvaranju, čije će predstavljanje obilježiti završetak projekta.

Dućan metafora i sam je metafora: zbiljska prispodoba fiktivnog dućana iz upravo otisnute slikovnice. U Kući Lauba - baš kao i u slikovnici - tijekom veljače javnosti se predstavlja eksperimentalni dućan koji želi saznati odgovor na osnovno egzistencijalno pitanje: Kako živjeti od stilskih figura? Jamči li i najkvalitetnija ponuda metafora izvjesnost krušne mrvice? Ili će se prodati samo Kaciga od Manche?

Za Vjesnik.hr Stanislav Habjan odgovara što se sve nudi u Dućanu metafora:

Trenutačni postav nudi stotinjak naslova iz novije proizvodnje radionice Petikat. U rasponu od rijetkih, pa i slučajnih otisaka, grafičkih listova i mapa dosad neizloženih javnosti, preko proizvoda u malim nakladama od nekoliko primjeraka ili samo jednom, pa sve do mojih intimnih fetiša u funkciji poveznica, kako između samih radova, tako i između mene i posjetitelja.

Posebno me danas vesele upravo ostvareni detalji, kao npr. dva naslova proizašla iz pismene razmjene s profesorom Mindoljevićem. To su mali album s naslovom Van Harms te jedan okvir nazvan Platno prirode u kojemu je nekoliko riječi Bohumila Hrabala združeno s dva naša zauvijek odložena ručna sata.

Sutra se nadam završiti okvir za ogledalo s natpisom Samo slon se brije sam, što je citat replike mladog Majakovskog upućene jednog jutra prijatelju Šklovskom. Radi se o lijepom zrcalu za brijanje u paru, kojemu je, za bolje razumijevanje duha stvari, priložena fotografija prvog zajedničkog brijanja mojega sina Jakova i mene.

Potom su tu mali konceptualni radovi kao što je Žlica mora, najmanja hrvatska solana, no to je ljepše vidjeti nego čitati o tome. Poseban su slučaj rasvjetna tijela, vrlo osobite i lijepe lampe, koje izrađuje Igor Panković.

Dućan nadalje nudi iskustvo sudjelovanja u slikovnici u živo, dakle mogućnost utjecaja na ishod priče koju smo Danijel i ja nedavno napravili u obliku slikovnice i čija nas sudbina istinski zanima.

Tu je i novi, prekrasan Danijelov strip album Industrijski, koji je opet jedna kruna njegove jedinstvene naracije u slikama. To je uzbudljivi nijemi film čiju brzinu odvijanja svatko određuje za sebe. Uz to mogu reći da je album otisnut i opremljen kao ni jedan do sada, pri čemu čestitke zaslužuje i naš stalni majstor, Jadranko Korent iz tiskare Vemako.

Ukratko, simbolički i doslovno, onaj koga zanima odgovor na pitanje postoji li čudo, u Dućanu metafora može pronaći jedan mesingani okvir ispod kojega se taj odgovor nalazi.Ako vam ni to nije dovoljno da vas natjera da se toplo obučete i zaputite put zagrebačkog Črnomerca u otkrivanje novog svijeta skrivenog u jednoj galeriji suvremene umjetnost, najbolje da malo više o Laubi saznate ovdje - gdje smo pisali o site-specific Think Space instalaciji Kristine Lenard ili da saznate zašto su projektantice Laube osvojile nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku