Dan D

Počinje 5. Dan D

Autor/izvor: DAZ / Dan D 30/05/2014

Danas, 30. svibnja 2014. počinje 5. međunarodni festival dizajna DAN D ove godine pod temom Dizajn: na rubu / Design: Borderline. Program prvog dana festavala počinje već u 10:00 kada možete pogledati više od 15 različitih izložbi koje su organizatori ove godine pripremili u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87. 

Uz tradicionalnu D-izložbu i D-market, imate priliku vidijeti i izložbe dizajnerskih fakulteta i škola iz Hrvatske i regije, nekoliko repriznih HDD-ovih projekata arhivskih izložbi te prvu verziju tematske izložbe Dizajn: na rubu vol.1, koja se osvrće na ovogodišnju temu festivala. Sve izložbe otvorene su u petak i subotu od 10:00 do 20:00, te u nedjelju od 10 do 18h.

D-izložba predstavlja natječajem izabrane najbolje mlade dizajnere do 35 godina iz regije bez obzira da li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. Ova izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Sudjeluju: 4/4, Ana Armano Linta, Bokte, Elementi, Evolve, Freštreš, Iris Klarić, Ivan Šaban, Kirsrajer, Lea Vavra, Maja Grakalić, Maja Jandrić, Manufakturist, Matea Bronić, Mihael Miklošić, Morana Krklec, Nina Bačun i Goran Jovanović, NJI3 , Orin Ivan Vrkaš, Paolo Čerić, Preša: radionica sitotiska u Tvornici sardina, Puce, Roman Vlahović, This Town Needs Posters, Vanja Veselić i Berislav Kovačević, Vedrana Mastela i VK 2011.

D-market, novo izdanje prodajne izložbe predstavlja selektirane male i velike dizajnerske brendove, dućane, projekte i izdavače: Artisan, Bosa noga, LP design, DI dizajn, Sexy plexy, Ovo nije nakit, Pera Podrug Kraljić, Ines Vlahović, Fashion corner, điđibiđi, Kutumi dizajn, Gloopy, Margareta, PlayAndCover, Nokoncept, Borovo, ITO ITO, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, Kriva crta, Lidija Jasnić, Dizajn turizam 2014 i Mali plac.

Dizajn: na rubu, vol.1, ova pozivna izložba oslanja se na autorske prakse iza kojih stoje upravo dizajneri, ali ih je teško sagledavati kao striktno dizajnerske u pogledu njihove utilitarnosti i praktičnosti, a mahom nastaju iz refleksije samih autora prema kontekstu vlastitog djelovanja i pretpostavkama koje ono nosi. Pozvali smo neke od autora čiji nam je dosadašnji rad, barem u nekim segmentima, bio inspirativan u kontekstu teme dizajna na rubu, sa željom da na nju slobodno odgovore bilo postojećim radom, bilo novom produkcijom ili predstavljanjem nekog projekta u nastajanju. Sudjeluju: BilićMüller, Dora Đurkesac & Vesna Rohaček, Lina Kovačević, Dejan Kršić, Igor Kuduz, Niko Mihaljević, Petra Milički, Organizam, i Damir Prizmić & Ivan Klisurić.
Više o izložbi pročitajte ovdje!

Izložbe fakulteta i škola: ALUO to go (Akademija likovnih umjetnosti i dizajna, Ljubljana), SD danas (Studij dizajna, Zagreb), DVK UMAS (Split), Ornament je zločin / da, ne? (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb), ŠPUD (Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zagreb), Sjeverna granica (Odjel medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, Koprivnica), SOS Balkan Posters (ALU Sarajevo/SOS Dizajn festival)

Sponzorske instalacije: Box ambalaža, Adria papir, Iskon plakati
Reprize: Transfer v3, Estetika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk v2, Plakatiranje v2
Vrtna instalacija: Aleksandra Poljanec, Iva-Maria Jurić, Sabina Pleše
Diskurzivni program počinje već u 17 h s izlaganjima nekih od autora zastupljenih na pozivnoj izložbi Dizajn na rubu, vol.1.

17:00-17:15 – Organizam
“Kontinuirana progresivna edukacija je u fokusu djelovanja saveza udruga Organizam kojeg čine UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Z, Sintoment – Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Babushke – studio za vizualne komunikacije i specijalne moći i Nefunkcionalni Most – arhitektonska grupa. Kroz 40 projekata i suradnji u posljednjih 5 godina, Organizam je uspostavio iznimno uspješnu platformu djelovanja na području povezivanja kreativnih žarišta s lokalnom zajednicom, senzibilizacije šire javnosti za kulturu i umjetnost te njenog upućivanja na postojeće kreativne resurse, rasvjetljavanja i promocije nasljeđa vizualne kulture, strateškog umrežavanja s akterima civilne i kulturne scene, osmišljavanja novih modela edukacije te njegovanja internacionalnih suradnji i interdisciplinarnog pristupa.”


17:15-17:30 – Igor Kuduz
“…Senzibilitet za rubove našeg iskustva s novim medijima otkriva se u novom radu Igora Kuduza, knjizi My Dear Noble Friend, u potpunosti sačinjenoj od ‘digitalnog smeća’ – pažljivo arhiviranih spam mailova koji primatelju nude prilike za naglo bogaćenje ili ljubavnu vezu. Prihvaćajući ih takve kakvi jesu, Kuduz ih otkupljuje od kriminalne namjere svojih anonimnih autora, a njihovu sadržajnu generičnost i oblikovne specifičnosti doslovno tretira kao literarni tekst i osobni rukopis. Layout teksta je onakav kakav su pošiljatelji napravili, vjerno su preuzeti odnosi veličina, proredi, pozicije teksta, tipografija itd. Svo prevođenje sadržaja iz digitalnog u tiskani medij događa se kroz tipografiju, vjerno preuzetu iz samih spamova, a iako je riječ isključivo o sistemskim fontovima koje svi imaju na svojim računalima, svi su uredno navedeni u impresumu kao da je riječ o najkvalitetnijim komercijalno dostupnim fontovima. MDNF je primjer dizajna bez dizajna jednako toliko koliko i dizajna knjige bez pisca, urednika i lektora.”

17:30-17:45 – Damir Prizmić & Ivan Klisurić
“Dizajnersko-tiskarski pojmovnik Damira Prizmića & Ivana Klisurića – vraćanje je na početne, sasvim praktične pretpostavke rada u grafičkom dizajnu. Projekt, ovdje prikazan u beta-verziji, nastaje prvenstveno iz želje za samoobrazovanjem u smislu dubljeg i standardiziranijeg razumijevanja osnovne tiskarske terminologije koja opisuje različite tiskarske procese, materijale i proizvode te time olakšava samim dizajnerima pristup širokom rasponu mogućnosti koje im intenzivnija suradnja s tiskarima pruža. Drugim riječima, pojmovnik pokušava dovesti u jasniju vezu specifične tiskarske postupke i njihove etablirane digitalne analogije, te ponovno približiti dizajn i tiskarstvo, razumno pretpostavljajući kako će se to u konačnici odraziti i na kvalitetu lokalne produkcije grafičkog dizajna.”

17:45-18:00 – Niko Mihaljević
“Uz naručene i primijenjene radove, mahom u području dizajna vizualnih komunikacija, Niko Mihaljević kontinuirano razvija i samostalne projekte koji reflektiraju njegov interes za zvuk, glazbu, neoavangardnu umjetnost, medijsku arheologiju, različite vrste arhiviranja, vernakularno, strategije ready-madea i niz drugih stvari. U posljednje vrijeme djeluje i pod kolektivnim pseudonimom N. Mihaljević i Soft Temple II, a taj identitet stoji iza performativnih nastupa / koncerata koji uz glazbu uključuju i auto-intervjuiranje, različite ‘muzičke’ artefakte kojima pridaje sakralni značaj, a cijeli proces opisuje kao dokidanje razlike između banalnog i transcendentnog. Ovo dobro ilustrira i naziv predstavljenog projekta Fui mortus prius comedi köfteburger (Bio sam mrtav prije nego sam pojeo köfteburger).”

18:00-18:15 – Petra Milički
“Webom kao svojevrsnim ekosustavom bavi se Petra Milički u projektu Monuments of a Yugo-sized global village, ali specifično se fokusirajući na uzavrelu online komunikaciju koja se odvija, između ostalog, i na različitim YouTube kanalima posvećenim kulturnoj i popkulturnoj ostavštini bivše Jugoslavije. Konkretno, Petra Milički video postove na ovom web servisu razmatra kao svojevrsne spomenike, a taj njihov status argumentira činjenicom da su brojni od njih postali snažna simbolička mjesta kako nostalgije i sjećanja, tako i mržnje i netrpeljivosti, ovisno o tome na koji način i s kojim predznakom se korisnici identificiraju s njihovim sadržajem. Ovom pitanju autorica prilazi na nekoliko razina – teorijskoj, performativnoj i dizajnerskoj, pokušavajući ga zahvatiti s različitih aspekata, uključujući i izradu stranice projekta koja upravo tematizira odnose i interakcije koje se oko njih zbivaju.”

U 18:15 počinje kratki neformalni razgovor na temu “Budućnost regionalne suradnje u kontekstu dizajna”, koji će ovog puta okupiti predstavnike nekoliko regionalnih inicijativa u području dizajna koje su nakon niza godina suradnje i formalizirali daljnje zajedničko djelovanje i planirane aktivnosti za budućnost.

18:15-19:00 – Budućnost regionalne suradnje u kontekstu dizajna, neformalni razgovor i druženje
SUDJELUJU:
Maja Lalić (Mikser, Beograd)
Nikola Radeljković (HDD)
Ivana Borovnjak (HDD)
Aleksandar Velinovski (Public Room / Skopje Design Week)

20:00 – KVIZKULTURA
Na kraju prvog dana festivala održat će se i nagradni kviz u suorganizaciji HDD-a i Vizkulture – KVIZKULTURA. Ništa vas ne može pripremiti za teška pitanja po rubovima tema dizajna i vizualne kulture koja su ovog puta smislili Vizkulturini i HDD-ovi majstori ceremonije Ivan Dorotić i Marko Golub. Sudjelovanje je timsko, a mogu se prijaviti timovi s najmanje 3, a najviše tri člana. Najbolja tri tima nagrađujemo s 1) tri para Startasica po izboru 2) zajedničkom večerom u restoranu Lari & Penati 3) tri plakata po izboru iz serije Plakatiranje.

RADIONICE:

Paralelno s izložbama traju i radionice u sklopu EDU programa Dana D. Sve radionice održavaju se od 30.5. do 1.6. u terminu od 12:00 do 17:00 sati, osim Inside out, koja počinje u subotu:

Osam polaznika (mentori: Vlado Martek, Niko Mihaljević)
Savez superjunaka (mentori: Neva Ćapin, Mia Bogovac)
Rad na gradu (mentori: Valentina Gulin Zrnić, Karla Paliska, Barbara Majnarić)
Inside out – Rastavi sastavi (mentori: Deborah Hustić, Maša Milovac)
Mikrosuradnje (mentor: Dario Dević)
Moksito – radionica sitotiska (mentori: Marko Gamser, Nemanja Obradović, Miloš Opačić)

Podsjećamo da će se u sklopu Dan D održati i Mala škola arhitekture, o čemu više potražite ovdje.

Opširnije se o ostalim programima možete informirati u odgovarajućim rubrikama stranice Dana D.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.