Vijesti

Povodom 40-e obljetnice početka građenja stambenog naselja Dugave

Autor/izvor: DAZ 25/05/2017

Uz obilježavanje 40-e  godišnjice polaganja kamena temeljca za naselje Dugave, najavljujemo početak rada na izložbi i publikaciji „MAPA: ZAGREB U 99 VARIJACIJA“ urbanista, arhitekta i umjetnika Ivana Čižmeka.

Prije točno 40 godina, 25. svibnja 1977., položen je kamen temeljac za početak građenja najjužnijeg novozagrebačkog naselja - Dugava. Naselje je ime dobilo po nazivu za nisko poplavno zemljište, a predložio ga je 70-ih arhitekt Ivan Zemljak.
 
 
Dugave 1980., Izvor: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1318055&page=139
 
Natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje stambenog naselja raspisan je u listopadu 1975. godine, a provedba je bila povjerena Društvu arhitekata Zagreba i „Koprojektu“ iz Zagreba. Po iskustvima stečenima tokom provedbe natječaja zaključilo se kako je instituciju natječaja nužno uvesti kao stalnu praksu u procesu kontinuiranog planiranja što dovoljno govori o važnosti projekta za pomake u urbanizmu i stambenoj arhitekturi, kao najaktualnijim problemima tog doba. Natječajem su bile predviđene 4 stambene zone, od kojih su samo za dvije zone (stambena zona 1 i stambena zona centar) dodijeljene prve nagrade, a nagrađeni autori u oba slučaja bili su isti: Ivan Čižmek, Tomislav Odak, Tomislav Bilić i Zdenko Vazdar. S obzirom na to da preostale dvije zone nisu imale prvoplasirane radove, ocjenjivački sud predložio je investitoru da se daljnja razrada tih zona povjeri jedinstvenom timu sastavljenom od članova drugonagrađenih grupa autora. Naglasak je stavljen na suradnju između timova, a ocjenjivački sud ukazao je i na potrebu interdisciplinarnog pristupa i sistemskog rada, koji bi uz arhitekte i urbaniste uključivao i sve druge specijaliste zadužene za poboljšanje funkcioniranja stambenog naselja.
 
Stambena zona 1, Prva nagrada, Izvor: Čovjek i prostor (klikni za uvecani prikaz)
 
U nezahvalnom periodu obilježenom demografskim pritiskom i ogromnim stresom kojeg je taj pritisak proizveo u prostoru, projekt naselja Dugave bio je prototip društveno-usmjerene stambene izgradnje u Zagrebu. Novim prostorima preko rijeke Save često je nedostajala elementarna infrastruktura, podignuta naselja bila su okarakterizirana tek kao goleme spavaonice bez potrebnog zelenila i društvenih sadržaja, a urbanistička kritika je oštro osuđivala sveprisutni i agresivni esteticizam pravog kuta. Naselje Dugave ponudile su sasvim novu prepoznatljivost prostora – prije svega otklonjenom kompozicijskom osi svih prostornih relacija u iznosu od 45 stupnjeva u odnosu na gradski regulacijski raster, a zatim i izlomljenim i poluzatvorenim stambenim blokovima, dvorištima, oktogonom, kružnom alejom, dijagonalnim pješačkim komunikacijama i dr. Niskim standardima zagrebačkog stanovanja suprotstavilo se arhitekturom orijentiranom na omogućivanje fleksibilnosti stambene strukture, osiguranjem visokih higijenskih uvjeta i tipiziranjem tehnoloških elemenata objekata.
 
Fleksibilnost stana - C hodnik/ Tipični stanovi - galerija, Izvor: Čovjek i prostor (klikni za uvecani prikaz)
 
 
Realizaciju projekta pratile su dosta oštre kritike, a uz sve devijacije nastale prilikom izgradnje pojedinih objekata izostala je i društvena podrška što se sve zajedno negativno odrazilo na sudbinu stambenog naselja. Dugave, nastale kao odvažna reakcija na stanje u urbanizmu i stambenoj arhitekturi, primjer su vizionarske misli koja je nekada bila naša sadašnjost, a danas se čini kao nedostižna budućnost.
 
Izvor: Čovjek i prostor (klikni za uvećani prikaz)
 
 

 

Izvor: Vecernji list  (klikni za uvećani prikaz)

 

Uz obilježavanje 40-e godišnjice polaganja kamena temeljca za naselje Dugave, najavljujemo početak rada na izložbi i publikaciji „MAPA: ZAGREB U 99 VARIJACIJA“ urbanista, arhitekta i umjetnika Ivana Čižmeka

 
Ivan Čižmek, Detalj iz mape "Zagreb u 99 varjacija"  (klikni za uvećani prikaz)
 
Mapa je autobiografski pregled događanja u Zagrebu u periodu od 1990.  do 2010., u kojoj su kroz kolaž teksta, slikovnih prikaza, crteža, novinskih isječaka i autorovih komentara u suodnos postavljene nekadašnje utopističke vizije grada i devastacija urbanog prostora danas.
Integralne vizije o urbanom prostoru kao humanom i funkcionalnom potiču kako iz kozmopolitskog duha Ivana Čižmeka, tako i iz njegove edukacije u Parizu, u jednom od tada najuglednijih studija Jošić, Candilis&Woods.  Korbizjeanski duh  i iskustvo rada u Parizu ostavilo je traga i urbanističkoj praksi Ivana Čižmeka kroz rad u Urbanističkom institutu Hrvatske i Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Čižmek sredinom šezdesetih godina kao sudionik zagrebačkog međunarodno značajnog pokreta Nove tendencije, te kasnije kroz Gorgonu,  ostaje povezan sa zagrebačkom likovnom scenom. Njegov nježni program izgradnje Novog Zagreba vidljiv  je u urbanizmu Dugava koje su uključile postojeći ruralni kontekst naselja (Hreljić) i dodale humane stambene blokove, društvene (prostor za igru ) i trgovačke (Okotogon) sadržaje, čuvajući pritom zatečeni i izgrađeni prirodni okoliš (rukavac Save, zelenilo) nekadašnjih naselja. Takav pristup pokazuje razumijevanje i ljubav prema gradu, te poznavanje kulture stanovanja i tradicionalne strukture zagrebačkih donjogradskih blokova, odnosno baštine građanskog društva. Upravo je taj emocionalni odnos prema gradu proizveo Mapu koja sadrži stotinu prikaza gustog vizualnog teksta, koja u sedam cjelina razvija zasebne priče i ocrtava Ivana Čižmeka kroz  teme i područja koje su ga zaokupljale na profesionalnom i intimnom planu. One promišljaju prostor i način života, prirodno prostiranje grada, kulturu prostora i planiranje grada, sudbinu javnog prostora, grad u tranziciji i prostorne tropizme, Croacid , činovnički urbanizam, urbanizam nofca (sve Čižmekovi termini).  Čižmek  se posebno osvrće na paradigmatske tekstove o gradu budućnosti A. Mohorovičića iz 1996. (prikaz Mohin testament), te Šegvićevo  građansko društvo i baštinu socijalističkog grada  (prikaz Dualni grad),  postavljajući ih u suodnos s vremenima nesređenog sustava poraća. Mapa pomišlja etičke i prostorne vrijednosti prostora, zabilježene krećući se gradom kroz prostor i vrijeme, heterotopije, mjesta sreće i mjesta zla koje poništavaju grad. Urbani fenomeni današnjice, emocionalno i vizualno preoblikovani u prikazima, postaju ne-mjesta brutalnog grada i obitavalište proždrljive  kapitalističke zvijeri.
 
 
Ivan Čižmek, Detalj iz mape "Zagreb u 99 varjacija" (klikni za uvećani prikaz)
 
Posljednja cjelina mape je umjetnička refleksija o prostoru i načinu života čije je svjedočanstvo o prostoru i vremenu  vidljivo u prikazima grada kroz interpretacije Kožarića (odnos planine i grada), Vanište (vodena avenija), Knifera (meandriranje grada), Jurića (promet i veze u gradu),  a koje su prema Čižmeku duhovni potencijal grada, u kojem je grad složeni prostorni kulturni sustav različitosti.  
Kolaži slike i teksta najintimnije kroz crtež i rukopis ocrtavaju autorovo proživljavanje grada promijenjenih vizura, devastiranih pojavom novih struktura koje Čižmek bilježi kroz period od dvadeset godina. Listovi mape su svojevrsni terapeutski kontinuirani rad koji analizom i konfrontiranjem u vidu slikovnih i tekstualnih komentara, otvaraju prostor slobode. Kretanje kroz slojevitu mapu, paralelnu s višeslojnošću grada  završava  poznatim crtežom (Kotača/ Kotač mrtvčkih kola) nastalim za antičasopis Gorgona. Izrazom vječnih promjena i prolaznosti Čižmek poručuje: preživljavanje pretvorimo u borbu za humano društvo u našoj urbanoj cjelini. 
“Svi imaju sposobnost prilagođavanju novim prilikama. Pa zato mislim: kad su živa bića preživjela ledeno doba, kad je stvoren čovjek, uvjeren sam da će preživjeti sve ono što nam danas priređuju političari. Zato mislim da ne treba biti pesimist” - I.  Čižmek u pismu Nikoli Polaku, ožujak 2010.
 
Ivan Čižmek, Detalj iz mape "Zagreb u 99 varjacija"(klikni za uvećani prikaz)
 
 
 
 
Izvori:
Natječaj za izradu urbanističko arhitektonskog rješenja stambenog naselja „Dugave“, Čovjek i prostor, god.23 (1976), 3=276, str. 7-15
Čižmek, I. Urbani herbarij, Zagreb: Urbanistički institut Hrvatske, 2002.
Čižmek, I. Sadašnjost je naša budućnost, Čovjek i prostor, god.26 (1979), 5=314, str. 22
Drpić, A.; Kritovac F. Iskustva iz primjene rezultata istraživačkog rada u izgradnji naselja Dugave u Zagrebu (1976-1981), Čovjek i prostor, God.29(1981), 11=344, str. 43-45
Odak, T. Stambena arhitektura Dugava, Čovjek i prostor, god.26 (1979), 5=314, str. 23-24

 

(D.P. i Ž.S.)

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.