Izložba

STUDIO UP - Discharge

Autor/izvor: DAZ 23/05/2014

U ponedjeljak 26. svibnja 2014. godine u 20 sati u ljubljanskoj galeriji Dessa otvara se izložba STUDIO UP / DISCHARGE. Povodom prve samostalne izložbe STUDIO UP / Lea Pelivan i Toma Plejić održati će predavanje u Plečnikovoj dvorani na Fakultetu za arhitekturu (Zoisova c. 12, Ljubljana) s početkom u 18 sati.

STUDIO UP predstaviti će jedanaest godina kontinuiranog rada kroz jedanaest različitih projekta, od međunarodno priznatih realiziranih projekata poput koprivničkog GYMNASIUMA 46° 09' N / 16° 50' E, do natječajnih radova, narudžbi, u rasponu od malog mjerila izložbenih paviljona do velikih gradskih projekata.
Dodatni prilog izložbi je istraživanje koje su na Northwestern Universityju (SAD) proveli Adam Sandore i Ivan Rupnik, a koje je za potrebe postava izložbe remasterirao dizajner Damir Gamulin.

Izložba je otvorena do 31. srpnja 2014. godine, a realizirana je u organizaciji galerije Dessa i kustosice Maje Ivanič, sa suorganizatorom Fakultetom za arhitekturu u Ljubljani, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Izvadak iz teksta Ivana Rupnika povodom izložbe

Taksiji i kuće za lutke, okviri i atmosfere: STUDIO UP


Kao čin vandalizma protiv granice između autora i kritičara, Lea Pelivan i Toma Plejić izrazili su provokaciju u obliku citata njihova najdražeg fiktivnog taksista:

Sve životinje izlaze noću – kurve, pederi, transvestiti, drogeraši, bolesnici. Jednoga dana past će kiša i isprati taj šljam s ulica. Vozim po cijelome gradu. Vozim ljude u Bronx, Brooklyn, vozim ih u Harlem. Nije me briga. Meni svejedno. Nekima nije. Neki neće primiti crnce. Meni svejedno.

....
Travis Bickle, Taksist (1976.).

Ako pretpostavimo da su samo naklonjeni šarolikim putnicima ili dijele Travisovu toleranciju prema bizarnom, ekscentričnom, pa čak i čudovišnom, čime opravdano osvjetljava čudovište unutar njega samoga, propustili bismo puno toga što je zanimljivo i jedinstveno u radu STUDIA UP. Niti oni niti njihov rad nemaju izravne dodirne točke s hedonističkim putnicima njihova puritanskoga vozača, u njegovim pasivnim i agresivnim utjelovljenjima. Kao alternativa, njihov rad dijeli više sličnosti s formalnom i društvenom konstrukcijom samoga taksija, jarkih boja, pomalo kičast iznutra, čvrst ali improviziran, dovede te na željeno odredište, ali usput ravnodušno stimulira urođeno ponašanje njegovih putnika, a i zašto ne bi? Ali prije osvrta na rad, priložit ću još jedan dokaz, nadahnjujuću ali neuhvatljivu urbanu jezgru Splita, grada u kojem su odrasli, ne kao pokazatelj nekakvog duha mjesta, već kao drugu vrstu taksija, formalno vozilo koje ne samo tolerira, već i podržava neformalnost.


Galerija DESSA (Židovska steza 4, Ljubljana) je osnovana 1982. godine kao neprofitna organizacija s ciljem podizanja svijesti o kulturnoj važnosti arhitekture. Ona je danas formalni i poslovni okvir različitih područja djelovanja arhitekata, u kojoj se godišnje organizira desetak izložbi.

STUDIO UP
Lea Pelivan i Toma Plejić diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine, a osnivaju STUDIO UP - ured sa sjedištem u Zagrebu koji se bavi suvremenom arhitekturom i urbanizmom 2003. godine.

Predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom Bijenalu 2004. i 2010., na Internacionalnoj izložbi arhitekture, te su sudjelovali na izložbi ‘Mare Nostrum’ i ‘Power Lounge’ kao dio drugog i trećeg Internacionalnog Bijenala Arhitekture u Rotterdamu. U 2008. godini sudjelovali su na sljedećim izložbama: ‘Balkanology’ u Baselu, ‘Peacebuilding’ u Rimu i ‘New trajectories: Contemporary Architecture in Croatia and Slovenia’ u Bostonu. 2011/2012 sa paviljonom Gizmo za izložbu 'Ultra Light Village' su sudjelovali na Bijenalu Urbanizma i arhitekture u Shenzhenu i Hong Kongu. Izložba DISCHARGE u galeriji DESSA njihova je prva samostalna izložba.

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: