Poziv

TRANS/MIGRANTNOST: psihogeografije prijelaza

Autor/izvor: DAZ/ zivotumjetnosti.ipu.hr 28/04/2017

Pozivamo autor/ice na prijavu znanstvenih i stručnih članaka za 101. broj časopisa Život umjetnosti, čiju uredničku koncepciju potpisuje Ana Dana Beroš. Rok za prijavu teme rada je 1. lipnja 2017. godine.

Tema broja:
TRANS|MIGRANTNOST: psihogeografije prijelaza
gošća urednica: Ana Dana Beroš

 

Duše se sporije kreću, one zaostaju i po dolasku na odredište potrebno ih je pričekati, poput izgubljene prtljage. — William Gibson, Prepoznavanje obrazaca, 2003.

U suvremenom dobu imperativa mobilnosti, koji je sukladan imperativu fleksibilnosti rada, prisilna teritorijalna kretanja prekarnih radnika usporedna su s kretanjima, kao i pritvaranjima, ilegaliziranih migranata i izbjeglica. Takvi paralelni procesi globalnih kretanja iznova upisuju identitetska obilježja preko više teritorija mnogih država-nacija, stvarajući pritom nove transnacionalne kulture. Ipak, prevladavajući diskursi o migracijama jednoznačno prikazuju migrante kao aktere ukidanja ideje države-nacije i geopolitičkih granica koji zahtijevaju priznanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodno kretanje, prostornu pravdu i političku vidljivost. Transnacionalne migracije u zemlje razvijenoga Zapada još uvijek nisu prepoznate kao način regulacije tržišta rada, kao povratna sprega (post)kolonijalnih zavisnosti. Transmigrantsko stanovništvo je raznoliko, i svi oni – nomadi, izbjeglice, iseljenici, doseljenici – dobrovoljno ili ne, čine „laku pješadiju“ globalnoga kapitalizma. Ambivalentnost stanja u kojem se migranti nalaze prikazuje se, s jedne strane, kroz diskurs straha koji se (ne)svjesno projicira na indigeno stanovništvo, dok ih s druge strane, diskurs žrtve portretira kao ljudska bića o kojima je nužno skrbiti.

Mnogostruka umještenost transmigranata, u odnosu na stanje prisilne izmještenosti, osnažena stvaranjem mreža polivalentnih odnosa s neposrednim okružjem, kao i s onime što ostavljaju iza sebe, pokazuje da migrantski subjekti s vještinom pokreću transteritorijalne procese prilagodbe. Stoga, transmigrantnost nije određena isključivo činom prijelaza političkih, danas fizičkih granica Europe, nego i aktivacijom mehanizama drugosti, jednako prisutnima u zemljama dolaska i odlaska. Čini se da je iskustvo bivanja transmigrantom posebna osobina onih koji poznaju više jezika i kultura, kao i tehnike upravljanja neizvjesnošću, napetošću i neprijateljskim situacijama. Možda su baš migranti, kao nositelji financijskog, društvenog i kulturnoga kapitala potencijalni stvaratelji novih društvenih značenja i vrijednosti – budući svjetski vođe, diplomati i stratezi. Možda transmigrantnost nije priča o onima koji ne pripadaju nigdje, nego o onima koji pripadaju svugdje. Propitivanje uvježbanih narativa i očekivanih uloga migranata podrazumijeva stvaranje nove kulture transmigrantnosti, budući da „osobe s margine“ zaslužuju da ih sagledamo kao protagoniste političkih promjena suvremenoga društva.

 

Ana Dana Beroš (1979., Zagreb) samostalna je arhitektica i kustosica koja svoj rad usredotočuje na stvaranje krhkih, no uzmemirujućih okružja s ciljem poticanja društvene promjene. Suosnivačica je skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti i suvoditeljica edukativnog programa hitnaArhitektura. Finalistica Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, te Dobitnica Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu 2014. godine. Kustosica je zagrebačkoga projekta Actopolis – transnacionalnoga umjetničkoga laboratorija s urbanim intervencijama u Ateni, Beogradu , Bukureštu, Mardinu, Oberhausenu i Zagrebu (2015.–2017.)

 
Rok za prijavu teme rada (sažetak do 1800 znakova): 1. lipnja 2017. godine
Rok za prihvaćanje teme rada: 15. lipnja 2017. godine
Rok za predaju cjelovitih radova: 4. rujna 2017. godine
 
Ukoliko imate kakvih pitanja vezano uz temu, javite se redakciji putem e-maila na adresu zivot-umjetnosti@ipu.hr. Upute autorima možete preuzeti ovdje.
 
 
Matija Kralj, There is no there there, nor here here, video-still, 2017.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.