ARTUR 2015

Zaključci radionice ARTUR „Toplice – turistički potencijali“

Autor/izvor: DAZ 01/04/2015

26. ožujka 2015. održana je radionica "TOPLICE - TURISTIČKI POTENCIJALI" u sklopu programa ARTUR (Arhitektura i turizam),  u Daruvarskim toplicama, koji je ove godine posvećen kontinentalnoj Hrvatskoj i naslovljen  „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske".

Radionica je započela obilaskom Daruvarskih toplica, glavne zgrade, tople veze, fitness dvorane, perivoja s blatnom kupkom, geotermalnim izvorom, restoranom  i drugim pratećim  sadržajnima s kojima su se sudionici radionice upoznali, kako bi se mogli sudjelovati u radionici, koja se osvrnula i na konkretno stanje i perspektive Daruvarskih toplica.

Nakon što je voditeljica programa Iva Rukavina predstavila prokt Artur prisutni sudionicima, održana su uvodna izlaganja domaćina ravnatelja daruvarskih toplica Marcela Medaka te, dr. sc. MiIjenka Bure, pomoćnik ministra zdravlja, te je uslijedio okrugli stol Revitalizacija topličkog turizama, na kojem su sudjelovali gradonačelnik Daruvara Darlibor Rohlik, direktorica Turističke zajednice Daruvara Ivana Pažanin, arhitekt Dinko Peračić, voditeljica programa Artur Iva Rukavina, članica tima arhitektica Artur Ana Mrđa, dr. sc. Ivo Kunst iz Instituta za turizam, te ravnatelj Daruvarskih toplica i pomoćnim ministra zdravlja dr.sc. Miljennko Bura.

Sudionici okruglog stola odgovarali su na pitanja poput toga koja je problematika i izazov vođenja i upravljanja topličkim zdravstvenim centrom koji je u vlasništvu države koja je postojeća strategija ministarstva turizma u  tom sektoru, a koja je preporuka instituta s obzirom na postojeće infrastrukture i nasljeđe, kako turistička zajednica provodi svoje aktivnosti vezano na specifičnost turističko liječničkog segmenta, i kako toplički turizam i povećani broj dolazaka utječe na razvoj grada, te postoji li interakcija na nivou ministarstva turizma – zdravlja - graditeljstva u implementaciji i što je sa prostornim planovima, te su iznijete preporuke i dobre prakse prilikom energetske obnove i uštede energije.



Odgovore na pitanja pronašli smo i u interdisiplinaroj radionici održanoj u Daruvrskim toplicama, te ispod pogledajte zaključke radionice:

Zaključci radionice:

1.       Planiranje treba biti bazirano na:

  • Raspoloživim resursima
  • Prirodni resursi + tradicija + stručnost/iskustvo
  • Specijaliziranosti u sektoru i stručnosti s medicinskog stanovišta kao i sagledavanje cjeline
  • Naglasak na medicinskom/zdravstvenom dijelu kao posebnosti ponude topličkog turizma (iskustva u liječenju sportskih ozljeda, neplodnosti i sl.)
  • Prepoznatljivosti i kontekstu čime se stvaraju preduvjeti za brandiranje („priča prodaje“)
  • Multifunkcionalno prostorno planiranje  gdje se planiraju svi komplementarni sadržaji za „normalan život“ građana:

Cjelovito prostorno planiranje - integracija sa gradom (primjer Daruvar), regijom, lokalnom zajednicom kao nositeljima specifičnosti/prepoznatljivosti

2. Ne postoji univerzalni recept za pomirbu suvremenih arhitektonskih adaptacija u povijesnom nasljeđu, već je pristup individualan. Potrebno je razviti program i strategiju, uz razumijevanje procesa onoga što se želi napraviti kao i onoga što je naslijeđeno. Novo se  implementira za nove sadržaje (čime se omogućuje brandiranje), ali to nekada znači i rušenje staroga.
Kvalitetan program i projektni zadatak razvoja kao preduvjet
Prisutnost struke u procjenama mogućnosti -  odnosa sadržaja i prostorne intervencije
Naslijeđe kao osnova + suvremena arhitektonska interpretacija



3. Obnovljive izvore energije potrebno je implementirati na način da ne ugrožavaju kulturno povijesne spomenike, koristeći najviše što je moguće postojeći i raspoloživi resurs (npr.korištenje geotermalne vode vs. Fotonaponskih ćelija u slučaju Daruvarskih toplica). Predlažu se intervencije maksimalne iskoristivosti a minimalne urbane i prostorne preinake - podrška institucija (pitanje koncesija?)



Treća radionica iz ciklusa „Agro turizam“ bavi se revitalizacijom tradicionalne izgradnje te poljoprivredom i prehrambenom industrijom kao pokretačem razvoja te regije održat će se u Slavoniji i Baranji 05. svibnja 2015. Nakon interaktivnih radionica, u Zagrebu će u lipnju 2015. biti organizirana završna konferencija ARTUR s ciljem promicanja uloge arhitekture u razvoju i zaštiti specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma. Tijekom konferencije u Zagrebu na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci održanih radionica te će se održati svečana dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu.


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Kroz 2015. godinu ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj s obzirom na potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

 

Potpora:
  

 I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma. Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u lipnju 2015. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR .

Zahvaljujemo se pokroviteljima, partnerima, sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji prošlogodišnjeg programa ARTUR 2014:

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.