Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

Autor/izvor: Filip Pračić 24/06/2022

Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Grad Karlovac pokrenuo je transformaciju područja bivše vojarne Luščić, kroz međunarodni EUROPAN natječaj 2019. na kojem je 1. nagradu osvojio rad pod nazivom The Fantastic Forest Phenomenon. Natječajnim radom za urbanu regeneraciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu zamišljeno je gradsko naselje hibridne namjene, prirodno-urbano stanište koje postaje zelena oaza grada. Projektiran je sustav, a ne niz fiksnih objekata u prostoru, dopuštajući naknadna usklađivanja s mijenjajućim potrebama suvremenog grada. Zatečeni šumoliki krajolik novim arhitektonsko-urbanističkim postavkama naglašava i koristi prirodno, a pažljivo udomaćuje ljudsko, ostvarujući pritom zdrave temelje za buduće generacije. Planirano kružno gospodarenje tvarima i resursima unutar naselja osigurava mu stupanj samoodrživosti i energetske neovisnosti, a ujedno ga čini i svojevrsnom arenom za eksperiment: mogući pilot-projekt za suvremeno, produktivno naselje 21. stoljeća.

 

Prvonagrađeni rad The Fantastic Forest Phenomenon implementiran je u Urbanistički plan uređenja (UPU) Luščić-centar, kojeg je izradila tvrtka Urbanistica d.o.o. iz Zagreba u suradnji s autorskim timom, a koji je službeno donesen u veljači 2022. godine. UPU Luščić-centar je rezultat suradnje Grada Karlovca, Savjetodavnog tijela EUROPAN-a, autorica natječajnog rada i stručnog izrađivača, a kroz participativni proces uključeni su i brojni drugi stručnjaci kao i šira javnost. Čitav projekt (natječajni rad + implementacija u UPU) je ušao u finale nagrada New European Bauhaus u kategoriji Rising stars. Urbanistički plan je stupio na snagu i upravo se provodi kroz projekte Grada Karlovca na području Luščića (infrastruktura, škola, vrtić i sl.).

 

Autorice natječajnog rada The Fantastic Forest Phenomenon:

Hana Dašić, mag.ing.arch., Iva Erić, mag.ing.arch., Jana Horvat, mag.ing.arch., Ria Tursan, mag.ing.arch.

 

Stručni tim urbanističkog plana uređenja Luščić-Centar:

stručni tim Urbanistica d.o.o. :

Nikola Adrović, mag.ing.aedif., Luka Krstulović, mag.ing.arch., Vilma Stopfer, mag.ing.prosp.arch., Jasminka Pilar-Katavić, dipl.ing.arh.

stručni suradnici iz drugih područja:

dr. sc. Jana Vukić, prof. soc., mr. sci. Rafaela Kovačević Pašalić, dipl. ing. geog.

 

Obzirom na njegovu aktualnost, kao i kompleksnost procedure od začetka do provedbe, natječajni rad „Fenomen fantastične šume“ i njegova implementacija u UPU Luščić-Centar predstavljaju izvrstan case-study za našu sekciju, a kritički osvrt na ovaj proces pružit će nam autorice natječajnog rada, kao i predstavnici stručnog tima izrađivača urbanističkog plana uređenja, koji će nam se pridružiti na sastanku sekcije.

Događaj je otvorenog tipa, a sekcija i dalje u svojoj formativnoj fazi, tako da pozivamo i potičemo sve zainteresirane da se također priključe sastanku.

Vidimo se 30.6. u 18h u DAZ-u!

Ostalo

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Osvrt

Autentičnost umjesto samouvjeravanja

09/05/2024
DAZ
Osvrt predsjednika Društva arhitekata Zagreba na nominacije za strukovne nagrade UHA-e kao najava nove epizode DAZ-ovog videopodcasta Prednji plan.

Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

29/04/2024
DAZ
Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.