Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

Autor/izvor: Filip Pračić 24/06/2022

Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Grad Karlovac pokrenuo je transformaciju područja bivše vojarne Luščić, kroz međunarodni EUROPAN natječaj 2019. na kojem je 1. nagradu osvojio rad pod nazivom The Fantastic Forest Phenomenon. Natječajnim radom za urbanu regeneraciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu zamišljeno je gradsko naselje hibridne namjene, prirodno-urbano stanište koje postaje zelena oaza grada. Projektiran je sustav, a ne niz fiksnih objekata u prostoru, dopuštajući naknadna usklađivanja s mijenjajućim potrebama suvremenog grada. Zatečeni šumoliki krajolik novim arhitektonsko-urbanističkim postavkama naglašava i koristi prirodno, a pažljivo udomaćuje ljudsko, ostvarujući pritom zdrave temelje za buduće generacije. Planirano kružno gospodarenje tvarima i resursima unutar naselja osigurava mu stupanj samoodrživosti i energetske neovisnosti, a ujedno ga čini i svojevrsnom arenom za eksperiment: mogući pilot-projekt za suvremeno, produktivno naselje 21. stoljeća.

 

Prvonagrađeni rad The Fantastic Forest Phenomenon implementiran je u Urbanistički plan uređenja (UPU) Luščić-centar, kojeg je izradila tvrtka Urbanistica d.o.o. iz Zagreba u suradnji s autorskim timom, a koji je službeno donesen u veljači 2022. godine. UPU Luščić-centar je rezultat suradnje Grada Karlovca, Savjetodavnog tijela EUROPAN-a, autorica natječajnog rada i stručnog izrađivača, a kroz participativni proces uključeni su i brojni drugi stručnjaci kao i šira javnost. Čitav projekt (natječajni rad + implementacija u UPU) je ušao u finale nagrada New European Bauhaus u kategoriji Rising stars. Urbanistički plan je stupio na snagu i upravo se provodi kroz projekte Grada Karlovca na području Luščića (infrastruktura, škola, vrtić i sl.).

 

Autorice natječajnog rada The Fantastic Forest Phenomenon:

Hana Dašić, mag.ing.arch., Iva Erić, mag.ing.arch., Jana Horvat, mag.ing.arch., Ria Tursan, mag.ing.arch.

 

Stručni tim urbanističkog plana uređenja Luščić-Centar:

stručni tim Urbanistica d.o.o. :

Nikola Adrović, mag.ing.aedif., Luka Krstulović, mag.ing.arch., Vilma Stopfer, mag.ing.prosp.arch., Jasminka Pilar-Katavić, dipl.ing.arh.

stručni suradnici iz drugih područja:

dr. sc. Jana Vukić, prof. soc., mr. sci. Rafaela Kovačević Pašalić, dipl. ing. geog.

 

Obzirom na njegovu aktualnost, kao i kompleksnost procedure od začetka do provedbe, natječajni rad „Fenomen fantastične šume“ i njegova implementacija u UPU Luščić-Centar predstavljaju izvrstan case-study za našu sekciju, a kritički osvrt na ovaj proces pružit će nam autorice natječajnog rada, kao i predstavnici stručnog tima izrađivača urbanističkog plana uređenja, koji će nam se pridružiti na sastanku sekcije.

Događaj je otvorenog tipa, a sekcija i dalje u svojoj formativnoj fazi, tako da pozivamo i potičemo sve zainteresirane da se također priključe sastanku.

Vidimo se 30.6. u 18h u DAZ-u!

Ostalo

GIO 2022

Godišnja izložba ostvarenja u 2022. – nominacije i nagrada za životno djelo

20/03/2023
DAZ/UHA
Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2023. godine u Zagrebu.

Podcast

Prednji Plan #13 / RECIKLUS ep.1: Komuniciramo o komunikaciji

17/03/2023
Filip Pračić
Kao najavu za drugu sezonu Prednjeg plana, odlučili smo snimiti tri kratke epizode u kojima se osvrćemo na prethodno snimljene epizode kroz 2022. godinu.

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2023. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

16/03/2023
DAZ
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Izložba

Otvorenje izložbe - Blaž Budja: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija

01/03/2023
DAZ

U četvrtak 2. ožujka 2023., u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba slovenskog arhitekta Blaža Budje: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija.

Priopćenje

Reakcija HDD-a povodom novoraspisanog natječaja Hrvatske turističke zajednice

01/03/2023
DAZ/HDD
Cjeloviti tekst reagiranja pročitajte u nastavku.

Predavanje

Međuzavisnost ekonomskog i arhitektonskog prostora u funkciji održivog razvoja

27/02/2023
DAZ
Predavanje će održati doc. dr. sc. Marko Šundovu organizaciji Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU održati u četvrtak, 2. ožujka 2023. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Nagrada

Objavljen je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu

20/02/2023
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2022. godinu. 

Stručno putovanje

Sajam BAU 2023 16.-18.04.2023. Munich

09/02/2023
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na posjet sajmu BAU i stručni obilazak Munchena. Programu se za SSU vrednuje s 8 bodova. Prijave za putovanje do 13.3.2023.

 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.