In memoriam

Ante Rožić (1934 – 2021)

Autor/izvor: DaZ/UHA 16/08/2021

U tuzi javljamo da je arhitekt i urbanist Ante Rožić, dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo, preminuo u subotu, 14. kolovoza 2021., u Zagrebu. Oproštaj od uvaženog kolege bit će u krugu obitelji.

Arhitekt i urbanist Ante Rožić jedan je od ključnih protagonista hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća, koji je svoj radni vijek proveo u Makarskoj, a najveći dio opusa ostvario u Južnoj Dalmaciji. Neke od ranih realizacija ostaju nedovoljno zabilježene u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti, poput crkve Uznesenja Marijina u Podgori. Nakon toga Rožićeva oblikovnog iskoraka na tragu latinoameričke arhitekture, uslijedio je niz zamijećenih radova u turističkim tipologijama i javnim zgradama. Među prvim nagrađivanim realizacijama je hotel Maestral u Brelima (s arhitektima Matijom Salajem, Julijem De Lucom i Bernardom Bernardijem), gdje je konfiguracija kultiviranog krajolika sedrenih suhozida replicirana u javnim prostorijama hotela, a interijer brižljivo projektiran u duhu sinteze vizualnih umjetnosti.
 
Rožić je već na početku svojeg rada razvio metodu projektiranja koja izvire iz neposrednog, osobnog kontakta s mjestima na kojima je radio, čemu je pridonijela činjenica da je poznavao „svaki kamen i svako stablo“ na lokacijama gdje je gradio.  Radeći u ambijentima snažnih prirodnih obilježja i urbanih identiteta Makarskog primorja, Rožićev rad usmjeren je prema kultiviranju vlastite autentičnosti, a istodobno jasno povezan s međunarodnim kretanjima šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, te je njegov opus uvelike pridonio činjenici da je Južna Dalmacija internacionalno relevantna regija arhitektonskog mediteranskog modernizma.
 
Izbor realizacija:
 
Hotel Maestral u Brelima (1965., s Matijom Salajem i Julijem De Lucom, interijer Bernardo Bernardi), Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori (1968.), Hotel Berulia u Brelima (1970., interijer Bernardo Bernardi), Turistički centar Brela (1969., interijer Bernardo Bernardi), Odmaralište „Novi Sad” u Igranima (1973.), Hotel Meteor u Makarskoj (s Vjerom Laznibat, 1973.), Pošta u Makarskoj (1977.), Institut „Planina i more” i Malakološki muzej u Makarskoj (1978.), Dom zdravlja u Makarskoj (1978.).
 
Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori (1968.)
 
 

Hotel Maestral u Brelima (1965.), fotografija: Aleksandar Karolyi

Ostalo

Logorun - otočke taktike

14/09/2021
DAZ

Arhitektonski ured Prostorne taktike d.o.o. u suradnji sa općinom Tribunj organiziraju višednevni seminar pod nazivom "Logorun – otočke taktike" koji će se održati na otoku Logorunu i u prostorima društvenog centra Tribunj od 16. do 19. rujna 2021.
 

ArhiBau - najveći sajam graditeljstva u regiji u listopadu u Areni Zagreb

10/09/2021
DAZ
Od 7. do 9. listopada održat će se Arhibau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi potresom pogođenih područja. Osnovna je tema konferencije bazirana na inicijativi Europske Komisije - Novi europski Bauhaus - čiji je ambiciozan cilj provedba Europskog zelenog plana.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreju Plenkoviću

10/09/2021
Reakcija strukovnih organizacija na izjave državnog tajnika Željka Uhlira.

„Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača

08/09/2021
DAZ
HRVATSKO-IZRAELSKO DRUŠTVO ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na promociju monografije „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača izdane u sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma: Ping – Repozitorij budućnosti

06/09/2021
DAZ/UHA
Pozivamo autorice i autore na prijavu projekata – bez obzira na svrhu, mjerilo i vrijeme nastanka, a posebno se potiču prijave novih radova nadahnutih temom Salona.

"Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata" u Narodnom muzeju Zadar - Kneževa palača

02/09/2021
DAZ
Otvorenje izložbe i obilazak izložbe s autoricama održat će se u utorak, 7. rujna 2021. u 12.00 sati. Izložba će biti otvorena do 1. listopada 2021. 

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: