MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Art history and discourse on the center and periphery – An homage to Ljubo Karaman (1886‒1971)

Autor/izvor: DAZ/DPUH 12/05/2022

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u partnerstvu s Društvom arhitekata Zagreba i Udruženjem hrvatskih arhitekata od 19. do 21. svibnja 2022. organizira međunarodnu konferenciju koju ćete moći pratiti u živo u prostoru DAZ-a, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 3/1.

Hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator Ljubo Karaman, određen kozmopolitizmom Bečke škole povijesti umjetnosti, značajno je pridonio općoj povijesti umjetnosti svojim razmatranjem odnosa između centra i periferije. Teorijske rezultate svoga iskustva u proučavanju nacionalne građe Karaman je objedinio u knjizi O djelovanju domaće sredine u umjetnosti hrvatskih krajeva (DPUH, 1963.). Tom je studijom Karaman dao svoj, internacionalno zapažen, prilog razrješenju jednog od ključnih pitanja suvremene povijesti umjetnosti i kulture – pitanje koje je i danas aktualno. Potvrda ovome je velik odaziv kolega znanstvenika iz više europskih zemalja (Austrija, Grčka, Hrvatska, Italija, Poljska, Portugal, Slovenija, Srbija), te Kanade koji u Zagrebu sudjeluju u trodnevnom skupu u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Vjerujemo da će i ovaj skup doprinijeti razvoju struke, potaknuti dublji dijalog i suradnju na međunarodnoj razini.
 
 
 
Sudionici: Magdalena Kunińska, Alison McQueen, Cristiano Guarneri, Ines Ivić, Vladimir Peter Goss, Katja Mahnič, Ivan Braut, Krasanka Majer Jurišić, Sigrid Brandt, Dražen Arbutina, Konrad Morawski, Antonija Mlikota, Mariana Pinto dos Santos, Zoi Godosi, Mina Radovanović, Lidija Merenik, Miona Muštra, Giuseppe Andolina, Karla Papeš, Laris Borić, Petar Strunje, Angelo Maria Monaco, Stephanie Peršić, Beatrice Tanzi, Jelena Todorović, Barbara Murovec, Petar Prelog, Petra Šarin, Nikolina Maraković, Tin Turković, Milan Pelc, Vanja Stojković, Anđela Dukić
 
 
Na daljinu: DPUH YouTube kanal
 
 
Jezik skupa: engleski
 

Ostalo

Natječaj

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

24/05/2023
DAZ

GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ)  organizira i provodi Natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja DOM ZA STARIJE DUBRAVA. 24.05.2023. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.
 

Natječaj

Trg Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji

24/05/2023
DAZ

GRAD OPATIJA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA RIJEKA provodi NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA UREĐENJA TRGA VLADIMIRA GORTANA S PODRUČJEM KUPALIŠTA SLATINE I PANČERE U OPATIJI

Podcast

Sfera

24/05/2023
DAZ
Kolege iz Beograda pokrenuli su arhitektonski podcast pod nazivom "Sfera". Pogledajte epizode!

Nagrade

„Vladimir Nazor“ za 2022. godinu

17/05/2023
DAZ/Ministarstvo kulture i medija

Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu u području ARHITEKTURA I URBANIZAM su Boris Duplančić, nagrada za životno djelo i  Davor Bušnja, godišnja nagrada za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
 

STRUČNO PUTOVANJE

Stručno putovanje TURSKA, 09.10.-16.10.2023.

11/05/2023
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na stručno putovanje AVIONOM u Tursku, s obilaskom recentne arhitekture i povijesne baštine, na putu od Istanbula do Antalije, 09.10.-16.10.2023.

Predstavljanje knjige

Andrija Mutnjaković: ANDREA ALESSI / Ranorenesansni umjetnik / Early Renaissance Artist

09/05/2023
DAZ
Predstavljanje će se održati u utorak, 16. svibnja 2023. u 13.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Radionica

Turizam - pristupačan svima

05/05/2023
DAZ
Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i ove godine organizira nekoliko radionica o pristupačnom turizmu "Turizam -  pristupačan svima" na temu pristupačnosti turističke ponude turistima s invaliditetom. 

Sajam i konferencija

ArhiBau.hr 2023

02/05/2023
DAZ
Ove godine ArhiBau.hr će se održati u istom terminu i u suradnji sa sajmovima Ambienta i Art Zagreb te festivalom Zagreb Design Week od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu! 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.