Bookclub

BOOKCLUB Vol.2 - Failed Architecture

Autor/izvor: Filip Pračić 03/06/2022

U drugoj seansi knjiškog kluba ostajemo fokusirani na temu propasti i neuspjeha, ovoga puta u formi kratkih tekstova sada već legendarnog bloga „Failed Architecture“.

Otvarajući nove poglede na izgrađeno okruženje, Failed Architecture (FA) nastoji povezati arhitekturu sa stvarnim svijetom te nastoji istražiti značenje arhitekture u suvremenom društvu. FA pruža inkluzivnu platformu za kritički urbani diskurs, potaknut nekonvencionalnim narativima i međunarodnom mrežom suradnika. 

Arhitektura i dalje propada jer smo zapeli u globalnom ekonomskom sustavu koji stavlja profit iznad svega ostalog, reproducirajući društvene i političke uvjete koji potkopavaju ljudsku kontrolu nad svojim izgrađenim okolišem. U međuvremenu, arhitektonski mediji svode oblikovanje društva tek na spektakularnu sliku. Kao rezultat toga, javnosti preostaje samo plitko razumijevanje što arhitektura jest i što ona može biti.

Failed Architecture izaziva dominantne prostorne trendove i istražuje alternativne stvarnosti, posežući daleko izvan znanja i mreže arhitektonske zajednice, uvijek ostajući predan ideji da se arhitektura tiče socijalne i klimatske pravde, pop kulture i supkulture, reprezentacije i mašte, i svega onoga što se događa nakon izgradnje zgrade.

 

NEKOLIKO PREDLOŽENIH TEKSTOVA MOŽETE NAĆI NA IDUĆIM POVEZNICAMA:

 

OMA Uses Brutalist Aesthetics to “Greywash” the Luxury High Rise

 

Architects Declare a Climate Emergency But Can They Avoid Real Estate’s Greenwashing Tendencies?

 

Maybe Modern Ruins Are Just the Kind of Failure We Need

 

Uz predložene tekstove, svakako se potiče doprinos u vidu osobnog odabira materijala vezanih za temu, koje možete ponijeti sa sobom na bookclub i time proširiti raspravu. Prethodno čitanje tekstova nije nužan preduvjet za dolazak i sudjelovanje, ali je poželjno.

Smisao je bookcluba razvoj diskursa i poticanje rasprave o bitnim globalnim i lokalnim temama arhitektonske struke i prostornih praksi u širem smislu.

 

Vidimo se u četvrtak 9.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a!

Ostalo

Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

24/06/2022
Filip Pračić
Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Predavanje

ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI

20/06/2022
DAZ
Pozivamo vas na predavanje i razgovor pod nazivom ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI koje će se održati u petak 24. lipnja u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. 

Rezultati

Natječaj za spomen obilježje hrvatskim braniteljima domovinskog rata u Rovinju – Rovigno

13/06/2022
DAZ
GRAD ROVINJ – ROVIGNO I DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) objavljuju rezultate Za Otvoreni, javni, opći, anonimni, dvostupanjski, za realizaciju i anketni, I. stupnja složenosti PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Okrugli stol

OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA

09/06/2022
DAZ
U utorak 14. lipnja u 18:30 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se okrugli stol "Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine grada Zagreba" - Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?

Konferencija

Open call for the ARHIBAU.HR 2022 scientific conference application

08/06/2022
DAZ
Zagreb Society of Architects is inviting experts of various profiles to participate in ARHIBAU.HR 2022 conference with a presentation displaying their own scientific research relevant to the topic. 

Izložba

Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.) - izložba i predavanje

06/06/2022
Filip Pračić
U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u prostoru DAZ-a otvara se gostujuća izložba ''Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.)'', koja je dio izložbeno-istraživačkog projekta Galerije Galženica (POUVG) naziva ''Moderni grad – arhitektura i urbanizam Velike Gorice''.

Izložba

Otvorenje ‘Godišnje izložbe ostvarenja’ 1. 6. u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

31/05/2022
DAZ/UHA
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini održava se od 1. do 12. lipnja 2022. godine u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.