Festival

DANI ORISA 23

Autor/izvor: DAZ 20/10/2023

Pridružite nam se na 23. izdanju Festivala Dani Orisa, međunarodnog arhitektonskog simpozija, koji će se održati 3. i 4. studenoga 2023. godine (petak s početkom u 13.00 sati i subota s početkom u 10.00 sati) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

PREDAVAČI:

Mia Roth Čerina & Tonči Čerina, Hrvatska

Zajedno rade od 1999. godine, sudjelujući na javnim arhitektonskim natječajima na kojima su osvojili brojne nagrade. Godine 2008. bili su nominirani za Nagradu ‘Viktor Kovačić’, a osvojili su je 2019. Godine 2020. dobili su Grand Prix Salona arhitekture u Novom Sadu i Nagradu Fresh&Bold Dana arhitekture u Sarajevu.

Godine 2021. dobili su 2. nagradu Balkanskog arhitektonskog bijenala.

2022. osvojili su Grand Prix festivala BIG SEE u kategoriji Landscape i public space u Ljubljani, Nagradu ‘Bernardo Bernardi’ Udruženja hrvatskih arhitekata te nagradu časopisa Plan u Milanu. Dobitnici su priznanja na festivalima Vizura Aperta 2016. i 2018. godine. Bili su nominirani za druge međunarodne nagrade (Dezeen, Architizer, Piranesi, Mies van der Rohe). S Vedranom Kasapom, Ozanom Ursić, Nikom Mihaljevićem, Lukom Fatovićem i Ivicom Mitrovićem projektirali su hrvatski paviljon na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

 

Mikelić Vreš Arhitekti, Hrvatska

Arhitektonski ured iz Zagreba koji su 2007. osnovali Marin Mikelić i Tomislav Vreš. Ured se bavi projektima različitih mjerila i tipologija, u rasponu od individualnog stanovanja i turizma do društvene i javne sfere. Redovito sudjeluju na otvorenim javnim arhitektonskim i urbanističkim natječajima na kojima osvajaju brojne nagrade. Dobitnici su brojnih hrvatskih i međunarodnih strukovnih nagrada kao što su: Posebno priznanje Zagrebačkog Salona (2012.), nagrada UHA ‘Viktor Kovačić’ (2012., nominacije 2014. i 2022.), nagrada UHA ‘Drago Galić’ (nominacije 2021. i 2022.), Balkanski arhitektonski bijenale (2019. i 2021.), Brick Award za jugoistočnu Europu (2015.) te nominacija za europsku nagradu Mies van der Rohe (2014.) Projekti ureda predstavljeni su u brojnim publikacijama i predavanjima te izlagani na izložbama u Zagrebu, Milanu, Ljubljani, Beogradu i Novom Sadu.

 

Studio Autori, Srbija

Višestruko nagrađivani beogradski studio aktivan u polju arhitekture i dizajna. Tijekom svoje 15-godišnje prakse studio je razvio multidisciplinarni pristup koji proizlazi iz razumijevanja lokalnog konteksta, individualnih potreba svakog klijenta i skrivenih potencijala prostora, ali i istrajnosti u pronalaženju specifičnih prostornih rešenja.

Među brojnim projektima koji se kreću od produkt dizajna, preko stambenih i poslovnih prostora i objekata, do ambijentalnih cjelina, najznačajniji je Mokrin House, realizirano imanje koje obuhvaća pet objekata hibridnih namjena, u Mokrinu. Za objekte u okviru istog imanja, AUTORI su dvostruki dobitnici Nagrade ‘Ranko Radović’ i Salona arhitekture u Beogradu, a dva puta su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za suvremenu arhitekturu (2013. i 2015. godine). Od 2017. godine studio vode Dijana Novaković i Maja Necić

 

Arhitektura Krušec, Slovenija

Lena Krušec i Tomaž Krušec studirali su na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a 2002. godine osnivaju arhitektonski ured Arhitektura Krušec.

Tomaž je studirao i na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju u klasi Petera Zumthora. Od 1999. godine predaje na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

Dobitnici su Plečnikove medalje i Plečnikove nagrade  (za Biotehnološki fakultet), što su najviša stručna republička priznanja u Republici Sloveniji. Tri puta su bili nominirani za nagradu Mies van der Rohe koju dobivaju 2022. godine za projekt tržnice u Ptuju.

 

Fasch & Fuchs Architekten, Austrija

Fasch & Fuchs arhitektonski ured osnovali su Hemma Faschs i Jakob Fuchs 1994. godine s uredima u Beču i Hausmannstättenu. Njihov rad karakteriziraju sofisticirane konstrukcije i suptilno korištenje dnevnog svjetla. Ured je zadužen za realizaciju više obrazovnih i kulturnih projekata, za što su dobili mnoga priznanja i nagrade. Godine 2021. bili su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za školski kampus Neustift u Tirolu.

 

Amir Vuk Zec, BiH

Sarajevski arhitekt u 40 godina dugoj praksi realizira objekte različitih mjerila s istim nivoom posvećenosti često se naslanjajući na kontekst podneblja u kojem stvara. 

Godine 1984. za najbolje realizirani interijer jedne zlatarske radnje osvaja republičku nagradu ‘Borba’ u suradnji s Mirkom Marićem Marom. Također osvaja nagrade poput Grand Prix Collegium Artisticuma za različite tipove arhitekture, te AIT Award i A’Design Award za Hotel Pino. Realizacija Hotela Pino na Trebeviću u Sarajevu je ujedno i najpoznatiji projekt Studija Zec, pa je tako nominiran za EU Mies van der Rohe nagradu 2017. godine i Aga Khan nagradu 2022. godine. Opisujući rad u vrlo nestabilnim uvjetima bosanskohercegovačke arhitekture, Amir Vuk se duhovito koristi sintagmom ‘urgentna arhitektura’ i tako na slikovit način objašnjava kontekst u kojem se ostvario. Od 2022. godine postaje dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

Carme Pinós, Španjolska

Carme Pinós (Barcelona, ​​1954.) diplomirala je arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu na Školi arhitekture u Barceloni (ETSAB) 1979. Od 1982. do 1991. radila je s arhitektom Enricom Mirallesom. Nakon te suradnje osniva vlastiti ured Estudio Carme Pinós. Od tada radi na brojnim projektima različitih opsega, od urbanih intervencija do dizajna namještaja.

Njezina najznačajnija djela uključuju: MPavilion u Melbourneu, arhitektonski sklop sastavljen od Trga Gardunya, Umjetničke škole Massana, stambenog bloka i zapadnog pročelja popularne tržnice La Boqueria u povijesnoj četvrti Barcelone, Caixaforum u Zaragozi, zgrada Sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču, sjedište katalonske vlade, Cube Towers u Guadalajari.

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, medalja i priznanja. Godine 2011. imenovana je počasnom članicom Američkog instituta arhitekata 2011. godine i međunarodnom članicom RIBA-e 2013. godine zbog iznimnog doprinos u arhitekturi.

Carme Pinós posvećeno radi i u polju obrazovanja. Bila je gostujući profesor na nekoliko prestižnih visokoobrazovnih institucija u Veneciji, Parizu, Chicagu, New Yorku, Lausanni, Mendrisiju, Rimu itd. Njezini su radovi izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta. Neki od njezinih projekata danas se nalaze u zbirkama muzeja kao što su Centre Pompidou u Parizu i njujorškoj MOMA-i.

Pinós je i ovogodišnja dobitnica Oris nagrade.

 

STUDIO UP, Hrvatska

Predstavljali su Hrvatsku 2004. na Venecijanskom bijenalu paviljonom Frameworks u suradnji s Petrom Miškovićem i Ivanom Franke.  Na poziv Terence Riley-a kustosa izložbe Ultra Light Village i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong-Konga, realizirali su paviljon Gizmo 2011. godine.

Lea i Toma kurirali su post-lockdown 56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pod nazivom Ping-repozitorij budućnosti 2021. godine, instalaciju Doppelgänger i nastup Mirror/Mirror na 23. internacionalnoj izložbi Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries milanskog trijenala 2022. godine.

 

Vinu Daniel za WALLMAKERS, Indija

Vinu Daniel rođen je u Dubaiju 1982. u tradicionalnoj indijskoj obitelji. Životni put ga vodi natrag u Indiju gdje 2005. godine upisuje Arhitektonsku školu na Tehničkom fakultetu u Trivandrumu. Nakon studija, dvije je godine proveo na Institutu Auroville Earth, smještenom sjeverno od Pondicherryja, radeći na projektu oporavka i izgradnje nakon tsunamija pod Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Na Institutu je spoznao složenost svoje profesije i naučio graditi koristeći zemlju, cement i blokove blata. Veliki je utjecaj na Vinu Daniela imao i arhitekt Laurie Baker koji je živo u Trivandrumu i radio na razvoju održive arhitekture.

Arhitektonsku inicijativu Wallmakers pokreće 2007. godine s ciljem ponovnog oživljavanja tradicionalnih tehnika gradnje koje su s vremenom nestajale, kombinirajući ih pritom s modernim tehnologijama u arhitekturi. Vinu Daniel trenutno zapošljava od 100 do 150 pojedinaca, uglavnom kvalificiranih majstora, i u potpunosti je posvećen stvaranju održive i isplative arhitekture.

Inicijativa Wallmakers primila je mnoga međunarodna priznanja. Jedina je indijska praksa koja se našla na popisu 20 Young Practices of 2020 portala ArchDaily, osvojila je tri izdanja nagrade Design that Educates koju provodi Laka Foundation, nominirana je za Brick Award i Nagradu Dorfman Kraljevske akademije 2022. godine.

 

MODERATORI:

Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić

 

Povodom Festivala Dani Orisa 23, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), u četvrtak 2. studenoga u 18 sati, bit će otvorena izložba prijavljenih radova na Natječaj za nagradu Tripun Bokanić Klesarske škole Pučišća 2023.

 

Također, u sklopu Festivala, neposredno prije prikazivanja na HRT-u, bit će premijerno prikazana jedna od epizoda najnovije sezone serijala Betonski spavači.

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. Taj je eksperiment obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi - važnom dijelu tog velikog društvenog projekta. Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode istražit ćemo arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit ćemo kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili. Ispitat ćemo sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom možda   izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i društvenu važnost.
Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa?
Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše  novije povijesti?
 

U programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata Festival se boduje s ukupno 12 sati.

 

Pokrovitelji Festivala jesu: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Španjolske

Zemlja Partner: Španjolska

 

Za više informacija o Festivalu i kotizacijama posjetite www.daysoforis.com

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.