Piranesi Award 2021

Izložba arhitektonskih projekata centralne Europe nominiranih za nagradu Piranesi

Autor/izvor: DAZ 31/05/2022

Arhitektonski fakultet u Zagrebu uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti organizira izložbu arhitektonskih projekata nominiranih za nagradu “Piranesi Award” u 2021 od 31.5. do 12.6.2022.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u sklopu međunarodnog arhitektonskog simpozija Piranski dani arhitekture. Simpozij je osnovao 1983. slovenski arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943.-2010.) i održava se svake godine krajem studenog u znamenitom secesijskom kazalištu Tartini u srednjevjekovnom gradiću Piranu. Od početka Piranski dani arhitekture su mjesto preispitivanja suvremenih trendova u arhitekturi, vrednovanja prirodnog i kulturnog konteksta, te predstavljanja recentne produkcije. Na simpoziju su predavali mnogi poznati arhitekti među kojima su Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, Enrique Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu, Bijoy Jain.
Nagrada Piranesi dobila je naziv prema talijanskom umjetniku i arhitektu Giovanniju Battisti Piranesiju (1720.-1778.), čija obitelj potječe iz Pirana. Dodjeljuje se za najbolja arhitektonska ostvarenja na području zemalja Srednje Europe: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije, a unazad nekoliko godina priključuju se Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. 
Na izložbi predstavljamo izbor 55 arhitektonskih realizacija (nacionalna selekcija) i 38 studentskih projekata (fakultetska selekcija) iz 12 zemalja, koji su bili u konkurenciji za Piranesi Award 2021. Nacionalni selektor za Hrvatsku je Maroje Mrduljaš, a fakultetska selektorica za Arhitektonski fakultet u Zagrebu je Lovorka Prpić.
Stručni žiri u sastavu Christian Ambos (Austrija), Sandy Attia (Italija), Matija Bevk (Slovenija), Carles Enrich Gimenez (Španjolska), Raymond Richard Neutra (USA), Vasa Perović (Slovenija), Matteo Scagnol (Italija), Levente Szabó (Mađarska), Daniela Škarica, Ivana Žalac (Hrvatska) odabrao je nagrađene projekte:
Nagrada Piranesi 2021: Dvorana Saint Gellért, Budimpešta, Mađarska, autor építész stúdió.
Počasno priznanje Piranesi 2021: Krematorij za kućne ljubimce Hunting Grounds, Drnov, Češka, autori Petr Hájek, Martin Stoss, Cornelia Klein.
Počasno priznanje Piranesi 2021: Tržnica Ptuj, Slovenija, autor Arhitektura Krušec.
Počasno studentsko priznanje Piranesi 2021: RIsort_Aquatorium Rijeka, autori Matija Babić, Antonija Balić, Karla Jelić-Balta, Martin Mertz, Andro Mihalac, Fran Mikolić, Luka Šen, mentor Idis Turato, Arhitektonski fakultet u Zagrebu.
 
Kustosica izložbe: Lovorka Prpić
 

Ostalo

Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

24/06/2022
Filip Pračić
Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Predavanje

ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI

20/06/2022
DAZ
Pozivamo vas na predavanje i razgovor pod nazivom ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI koje će se održati u petak 24. lipnja u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. 

Rezultati

Natječaj za spomen obilježje hrvatskim braniteljima domovinskog rata u Rovinju – Rovigno

13/06/2022
DAZ
GRAD ROVINJ – ROVIGNO I DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) objavljuju rezultate Za Otvoreni, javni, opći, anonimni, dvostupanjski, za realizaciju i anketni, I. stupnja složenosti PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Okrugli stol

OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA

09/06/2022
DAZ
U utorak 14. lipnja u 18:30 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se okrugli stol "Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine grada Zagreba" - Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?

Konferencija

Open call for the ARHIBAU.HR 2022 scientific conference application

08/06/2022
DAZ
Zagreb Society of Architects is inviting experts of various profiles to participate in ARHIBAU.HR 2022 conference with a presentation displaying their own scientific research relevant to the topic. 

Izložba

Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.) - izložba i predavanje

06/06/2022
Filip Pračić
U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u prostoru DAZ-a otvara se gostujuća izložba ''Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.)'', koja je dio izložbeno-istraživačkog projekta Galerije Galženica (POUVG) naziva ''Moderni grad – arhitektura i urbanizam Velike Gorice''.

Bookclub

BOOKCLUB Vol.2 - Failed Architecture

03/06/2022
Filip Pračić
U drugoj seansi knjiškog kluba ostajemo fokusirani na temu propasti i neuspjeha, ovoga puta u formi kratkih tekstova sada već legendarnog bloga „Failed Architecture“.

Izložba

Otvorenje ‘Godišnje izložbe ostvarenja’ 1. 6. u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

31/05/2022
DAZ/UHA
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini održava se od 1. do 12. lipnja 2022. godine u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.