Tribina

JAVNI POZIV: Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta

Autor/izvor: DAZ 13/09/2022

Poziva se stručna javnost na prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te na javnu tribinu 21. rujna 2022. u cilju kvalitetnijeg razvoja novog GUP-a

Ususret stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta, pozivamo pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga te članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022.

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP Zagreba, GUP Sesveta). Istovremeno se formiraju polazišta i za izradu planova nove generacije.
Provođenje metoda participacije već u fazi utvrđivanja postojećeg stanja, polazišta i ciljeva izrade prostornog plana najučinkovitiji je postupak uključivanja zainteresirane javnosti. 
Po zaprimljenim i obrađenim inicijativama za izmjene i dopune Generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta te procesa rane participacije provedenog u jedinicama mjesne samouprave organizira se i stručna rasprava o GUP-u Zagreba i Sesveta.

Više o ovome možete pogledati u DAZcastu (poveznica) kroz razgovor Nikše Božića, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i Tihomila Matkovića, predsjednika Društva arhitekata Zagreba.

Tko može sudjelovati?

Rasprava je zamišljena kao dijalog s pripadnicima stručne javnosti (arhitekti-urbanisti, projektanti, pripadnici drugih struka interdisciplinarnog područja prostornog planiranja), članovima strukovnih udruga te članovima akademske zajednice.  
Stručna javnost se poziva na sudjelovanje u dvojakoj ulozi. 
Osobe sa stručnim kompetencijama temeljenima na projektantskoj i urbanističkoj praksi mogu dati vrijedne smjernice kako za izmjenu postojećih tako i za oblikovanje vizije novih planskih dokumenata. 
Stručne osobe koje su aktivno uključene u projektiranje odnosno provedbu prostornih planova mogu iznijeti iskustva dvojbenog tumačenja odredbi za provedbu planova te uočenih nedostataka i neusuglašenosti u planovima. 
 

Stručna rasprava

Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta traje od 9. do 23. rujna 2022. Obrazac za pisane prijedloge u stručnoj raspravi biti će dostupan putem poveznice na stranicama Društva arhitekata Zagreba u navedenom periodu.
 

Javna tribina

Javna tribina za zainteresiranu stručnu javnost održati će se u srijedu, 21. rujna 2022. u 18:00 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3/1. Na tribini će sudjelovati predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Društva arhitekata Zagreba. 
 

Način sudjelovanja

Osim osobnog sudjelovanja na tribini koja će se održati 21. rujna 2022., moguće je uputiti i pisane prijedloge koristeći online obrazac (LINK). Zadnji rok za predaju pisanih prijedloga je 23. rujna 2022. 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAZcast

Kao najavu za stručnu raspravu i javnu tribinu za zainteresiranu stručnu javnost o GUP-u, u DAZ-ovom podcastu ugostili smo Nikšu Božića arhitekta i urbanista sa dvadeset godina iskustva u urbanom planiranju te novog ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.
 
S Nikšom smo razgovarali o poslovima Zavoda, prošlosti i budućnosti GUP-a, zagrebačkom potresu, problemima nepristupačne, slabo održavane i substandardne javne infrastrukture te o procesu participacije stručne javnosti u vrlo skorim izmjenama i dopune GUP-a.
 
 
 
 

Ostalo

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.