Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

Autor/izvor: DAZ 04/07/2022

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Tema ovogodišnjeg izdanja ljetne škole je CHILDLIKENESS, a detaljnije o temi u nastavku:

 

Being childish mostly means to be silly, while being childlike is often considered wise.

Besides rationality, sophistication, consistency, thoughtfulness, thoughtthroughness could we include playfulness, naivete, joy, erraticness, intractability, wondering, obstinacy, tryouts and experiment in your agenda?

How can we rely more on intuition rather than intellect?

Join architects and scholars led by Takaharu and Yui Tezuka architects from Tokyo and Jim Njoo from Paris to explore and implement these ideas in the life of the picturesque small hill town of Grožnjan!

 

Biti djetinjast uglavnom znači biti blesav, dok se biti kao dijete često smatra mudrim.

Osim racionalnosti, sofisticiranosti, dosljednosti, promišljenosti, možemo li u svoje svakodnevno djelovanje uključiti zaigranost, naivnost, radost, nepopustljivost, čuđenje, tvrdoglavost, pokušaje i eksperimente?

Kako se možemo više osloniti na intuiciju nego na intelekt?

Pridružite se arhitektima pod vodstvom Takaharu i Yui Tezuka-om iz Tokija i Jimom Njoo-om iz Pariza kako biste istražili i implementirali ove ideje u svakodnevicu slikovitog Grožnjana!

 

Takaharu+Yui Tezuka / Tezuka achitects

Takaharu i Yui Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodjelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. “Krenuli smo u potragu ne samo kroz projektiranje, već i u mijenjanju svijeta na bolje putem arhitekture; vrijednost koju držimo do danas. Arhitektura nije samo objekt, već ima moć promijeniti živote ljudi i društva.” Iako se njihova djelatnost temelji na arhitektonskom projektiranju, drže predavanja diljem svijeta, primajući ponude od OECD-a. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao “Žuta knjiga” sa Sveučilišta Harvard.

 

 

Jim Njoo

Jim Njoo je arhitekt i izvanredni profesor na École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette. Doktorirao je na Tehnološkom sveučilištu Delft gdje se njegovo istraživanje usredotočilo na diskurs britanskog arhitekta Cedrica Pricea. Njegovo istraživanje dobilo je potporu Kanadskog centra za arhitekturu, francuskog Ministarstva kulture i Berlage Centra za napredne studije arhitekture i urbanog dizajna. Također je član istraživačkog laboratorija Gerphau te studijski kritičar i predavač na École Nationale des Ponts et Chaussées i Sveučilištu Rice u Parizu. Njegovo istraživanje usmjereno je na tri smjera rada: međuodnos između teorije i prakse, pitanja suvremenog urbaniteta I metropolizacije te ekonomiju rada (vrijeme, resursi, prostor). Jim je dva puta pobijedio na Europan-u (1994. i 2004.).

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 4 €, ručak 10 €, večera 8 €, puni pansion: 20 €

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM

IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 313

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 06. 08. 2022., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak je potrebno prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati.

Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.

Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13. 08. 2022. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14. 08. 2022.

 

Više o prijavama i Grožnjanskoj ljetnoj školi arhitekture na linku http://www.arch-groznjan.com/

Ostalo

Natječaj

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

24/05/2023
DAZ

GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ)  organizira i provodi Natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja DOM ZA STARIJE DUBRAVA. 24.05.2023. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.
 

Natječaj

Trg Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji

24/05/2023
DAZ

GRAD OPATIJA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA RIJEKA provodi NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA UREĐENJA TRGA VLADIMIRA GORTANA S PODRUČJEM KUPALIŠTA SLATINE I PANČERE U OPATIJI

Podcast

Sfera

24/05/2023
DAZ
Kolege iz Beograda pokrenuli su arhitektonski podcast pod nazivom "Sfera". Pogledajte epizode!

Nagrade

„Vladimir Nazor“ za 2022. godinu

17/05/2023
DAZ/Ministarstvo kulture i medija

Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu u području ARHITEKTURA I URBANIZAM su Boris Duplančić, nagrada za životno djelo i  Davor Bušnja, godišnja nagrada za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
 

STRUČNO PUTOVANJE

Stručno putovanje TURSKA, 09.10.-16.10.2023.

11/05/2023
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na stručno putovanje AVIONOM u Tursku, s obilaskom recentne arhitekture i povijesne baštine, na putu od Istanbula do Antalije, 09.10.-16.10.2023.

Predstavljanje knjige

Andrija Mutnjaković: ANDREA ALESSI / Ranorenesansni umjetnik / Early Renaissance Artist

09/05/2023
DAZ
Predstavljanje će se održati u utorak, 16. svibnja 2023. u 13.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Radionica

Turizam - pristupačan svima

05/05/2023
DAZ
Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i ove godine organizira nekoliko radionica o pristupačnom turizmu "Turizam -  pristupačan svima" na temu pristupačnosti turističke ponude turistima s invaliditetom. 

Sajam i konferencija

ArhiBau.hr 2023

02/05/2023
DAZ
Ove godine ArhiBau.hr će se održati u istom terminu i u suradnji sa sajmovima Ambienta i Art Zagreb te festivalom Zagreb Design Week od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu! 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.