Događanje

Mies u Zagrebu

Autor/izvor: DAZ/UHA 12/12/2023

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone, organizira događanje “Mies u Zagrebu” koje će se održati u utorak, 19. prosinca 2023., u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Događanje se sastoji od otvorenja jednodnevne izložbe “EU Mies Awards 2022”, pregleda ostvarenja koja su konkurirala za najprestižniju europsku arhitektonsku nagradu u 2022. godini te predavanja tri arhitektonska ureda – BDR bureau, Deadline, Peris+Toral Arquitectes – finalista nagrade u istom ciklusu, koja će se nakon otvorenja održati u dvorani Gorgona.

Na izložbi će biti predstavljeni pobjednički radovi, nagrađeni mladi autori, finalisti, radovi koji su ušli u uži izbor, te 12 hrvatskih nominacija, sve iz ciklusa 2020. – 2022., a izložbu će otvoriti Ivan Blasi, kustos nagrada i programa Fundacije Mies van der Rohe.

Više o predavačicama i predavačima možete pročitati u nastavku.

Ulaz na događanje je slobodan.

BDR bureau

Simona Della Rocca

Jedan od istaknutijih izvedenih projekata ureda je obnova škole „Enrico Fermi“ u Torinu (2017. – 2019.), koja je osvojila nekoliko nagrada i priznanja te bila finalist Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, u kategoriji “Emerging Architecture”.

Još dva projekta ureda, školski centar u Macerati te školski centar u Zwevegemu (suradnja s uredom Carton123 Architecten), trenutno su u procesu realizacije, a školski centar u Zwevegemu, koji istražuje odnos između prostora i korisnika posebnih potreba, bio je izložen na Venecijanskom bijenalu, 18. međunarodnoj izložbi arhitekture (2023.).

Simona Della Rocca predaje projektiranje na Politehnici u Torinu te drži predavanja i radionice na nekoliko sveučilišta u Italiji i inozemstvu.

Obnova škole „Enrico Fermi“, Torino, 2017. – 2019., BDR bureau, fotografija: Simone Bossi

 

Deadline

Britta Jürgens i Matthew Griffin

 

Arhitektonski studio Deadline osnovali su 1993. godine Britta Jürgens i Matthew Griffin.

Studio teži poticanju stanovnika na samostalno stvaranje grada, odnosno ostvarenju projekata u suradnji s angažiranim građanima. U tu su svrhu razvili su jedinstvenu ekspertizu koje spaja politički aktivizam, razvoj projekata, moderiranje procesa i arhitektonsko projektiranje.

Njihov nedavno dovršeni projekt Frizz23 inovativan je primjer participativnog razvoja. Projekt je dobitnik nagrade “Deutsche Städtebaupreis” (2020.) te jedan od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu.

Britta Jürgens i Matthew Griffin žive i rade u Berlinu te su aktivni u različitim građanskim inicijativama, uključujući Initiative Stadt NeuDenken.

Frizz23, Berlin, 2011. – 2019., Deadline (Britta Jürgens i Matthew Griffin), fotografija: Jan Bitter

Peris+Toral Arquitectes

Jose Toral, fotografija: Jan Mally

Peris+Toral Arquitectes projektantski je ured sa sjedištem u Barceloni koji su osnovali Jose Toral i Marta Peris. Ured se bavi istraživanjem novih načina života i gradnje koji odgovaraju na izazove klimatskih i stambenih kriza. Dobitnici su mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja, poput španjolske nagrade za arhitekturu CSCAE (2022.), europske nagrade za arhitekturu “Matilde Baffa Ugo Rivolta” (2021. i 2022.), platinastog priznanja “Grand prix du design Paris” (2022.) i počasne nagrade “Wood Design & Building Awards” (2022.). Jedni su od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, s projektom 85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli.

Jose Toral je od 2016. godine izvanredni profesor na Odsjeku za arhitekturu Višoj tehničkoj školi za arhitekturu u Barceloni (ETSAB), specijaliziran za istraživanje javnog prostora i gradskih projekata.

85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli, Cornella, 2019. – 2020., Peris+Toral Arquitectes, fotografija: José Hevia

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.