NEB

Nacionalna platforma Novog europskog Bauhausa

Autor/izvor: DAZ/MKM 22/02/2022

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja osnovalo je Nacionalnu platformu Novog europskog Bauhausa republike Hrvatske koja će okupiti stručnjake, arhitekte, dizajnere i sve one koji se bave održivim razvojem i planiranjem.

20.01.2022.
Predstavljanje planova i budućih aktivnosti Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa, Društvo arhitekata Zagreba
 
Odluku o osnivanju Platforme donijelo je Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem provedbe Komunikacije Europske komisije o Novom europskom Bauhausu. 
 
Zadaća NacionalnePlatforme je okupljanje zainteresiranih dionika koji bi umrežavanjem stvarali partnerstva i konzorcije te zajednički pripremali prijave na pozive za aktivnosti, projekte i pilot-projekte Novog europskog Bauhausa kako bi se pridonijelo ostvarivanju potencijala i mogućnosti ove inicijative na području Republike Hrvatske
 
Operativno vođenje i koordiniranje Platforme povjereno je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske(REGEA) o čemu je više danas govorio njezin ravnatelj Julije Domac, a okupljenima su se obratili i predstavnici partnerskih organizacija, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković te Maša Milovac, predsjednica upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva. 
 
 
 
21.02.2022.
Javna tribina "Urbana obnova hrvatskih gradova u kontekstu inicijative Novog europskog Bauhausa", Urania
 
Lijepo, održivo i uključivo – tri su ključne riječi inicijative Europske komisije Novog europskog Bauhausa, a s obzirom na to da pretežno govorimo o održivosti, energetskoj učinkovitosti i obnovi, vrijeme da ističemo i sintagmu Novog lijepog, jer nam je svima „prisjelo Novo normalno“. 
 
Riječi su to ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davora Trupkovića  na panelu prve javne tribine „Urbana obnova hrvatskih gradova u kontekstu inicijative Novog europskog Bauhausa“ koja je okupila arhitektonsku struku i predstavnike Ministarstva kulture i medija, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, strukovnih i gospodarskih komora, gospodarskog i financijskog sektora i udruga građana i drugu zainteresiranu javnost u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije, nominiranom za nagradu Novog europskog Bauhausa 2021.
 
„Nalazimo se u jedinstvenoj prilici da kroz različite program uključimo dimenziju estetike kako bismo realizirali potrebne projekte“, objasnio je Trupković, te podsjetio na problem kako u zgrade koje su stradale od potresa, mnogi vlasnici desetljećima nisu ulagali u održavanje, a neki su i intervenirali i ugrozili njihovu statiku, što se u potresu pokazalo pogubnim. Potres je otvorio još jednu tešku temu, upozorio je istaknuvši međuvlasničke ugovore koji su procese obnove uvelike usporili. Stoga cilj ove javne tribine nije bilo samo iznošenje problema već i definiranje rješenja, jer izazovi su veliki, a posla je puno, zaključio je Trupković. 
 
Uvodna predavanje održali su Mia Roth Čerina, Marko Dabrović, Rene Lisac i Kristina Careva. Uz ravnatelja Trupkovića, na panelu su sudjelovale i Irena Križ Šelendić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca Iva Tomić koje su govorile o energetskoj tranziciji kao ulaganju i investiciji, a ne kao nametanju obaveza i trošku. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković, podsjetio je na kontekst obnove Zagreba u kojem je oko 20 000 objekata zaštićeno u sklopu kulturno-povijesne cjeline, a 634 ima pojedinačnu zaštitu, a predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac apelirala je da donositelji odluka uvažavaju riječ struke jer upravo je to promocija kulture, mehanizama za osiguranje vrsnoće arhitekture koja se onda može implementirati u kulturnu baštinu i obnovu zgradu kako energetsku tako i konstruktivnu.

Ostalo

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Filip Pračić i Mauro Sirotnjak

02/08/2022
U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i vijećnika aktualnog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Marin Duić i Jana Horvat

26/07/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj

Competition for the selection of ideal urban-architectural solution for city district J 14 Rasаdnik Skopje

26/07/2022
DAZ
The contracting authority, Municipality of Kisela Voda – Skopje is in a need of an open competition solution for a conceptual design of the city quarter J14 - Rasadnik, Skopje.

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Tea Truta i dr.sc. Tamara Bjažić Klarin

19/07/2022
U drugoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo dr.sc. Tamaru Bjažić Klarin, povjesničarku i arhitekticu, višu znanstvenu suradnicu na Institutu za povijest umjetnosti.

ArhiBau2022

Arhibau.hr 2021 - brošura

19/07/2022
DAZ
Prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora, održan je u Areni Zagreb od 7. do 9. listopada 2021. Predstavljamo vam brošuru sajma i konferencije koju možete pregledati online.

Tribina

Pravo na grad: Priuštivo stanovanje i prostorno planiranje

18/07/2022
DAZ
Pravo na grad vas poziva na prvu od serija tribina na temu planiranja grada i njegovih stambenih politika. Na prvoj tribini razgovarat ćemo s Nikšom Božićem i Antunom Sevšekom.

Najava

PODCAST "Prednji plan" - Luka Krstulović i Ivan Križić

08/07/2022
Filip Pračić
Idući utorak (12.7.2022.) očekuje vas online nova epizoda podcasta Prednji plan! Voditelj Luka Krstulović i arhitekt Ivan Križić razgovarali su o ulozi arhitekata u društvu te analizirali trenutno stanje struke.

Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

04/07/2022
DAZ
Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.