Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Autor/izvor: DAZ/UHA 02/04/2024

Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti. „Prednji plan” spaja strukovno i popularno putem toga široko pristupačnog formata, a tijekom četrnaest epizoda snimljenih u 2023. godini autori se otvaraju prema širem krugu sugovornika.

Osnovne postavke ovog projekta se tako tijekom vremena nadograđuju kombinirajući datosti obaju „svjetova”: pitanja se potiču i postavljaju iz perspektive struke, a odgovori daju u interdisciplinarnom spektru, u izvornoj razgovornoj formi, bez naknadnih intervencija. I sve to s jasnim usmjerenjem prema kritičkom promišljanju aktualnih tema vezanih uz pošteniju raspodjelu javnog prostora te strukovno kvalitetnije i društveno angažiranije djelovanje u prostornom planiranju, urbanizmu i arhitekturi. U arhitektonskim projektima se konačni smisao struke izražava u oplemenjenju prostora onim kvalitetama koje samo arhitektura može pružiti svojim specifičnim jezikom i metodama, no put do strukovne izvrsnosti sadrži niz etičkih odluka s kojima se projektanti mnogo lakše mogu suočiti gradeći zajedno sustav vrijednosti. Osim toga, identitet prostora i njegovih graditelja neodvojiv je od kulturnog i društvenog konteksta, a suvremenu je krizu identiteta nemoguće prevladati bez kolektivnog suočenja s pitanjima kako, što i za koga gradimo. Zato je „Prednji plan” mnogo više od strukovnoga medijskog formata kojim se ukazuje na kompleksnost zadaća i propitivanje ciljeva s kojima se danas u Hrvatskoj, ali i šire, suočavaju kreativne projektantske i planerske discipline. To je uzoran primjer da se može krenuti „ni iz čega” i stvoriti inkluzivnu platformu za zajedničko pozitivno i progresivno djelovanje u struci.

Ana Šverko

Autori: Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Tehnička realizacija: Pavel Penev (SNIM, obrt za video produkciju)

Izvršni urednik: Filip Pračić

Uvodna špica: Monika Milas (video), Mario Peko (glazba)

Proizvodnja: Društvo Arhitekata Zagreba (DAZ)

Početak emitiranja: srpanj 2022.

Zagreb, 2023.

PODCAST - Prednji plan

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Starije


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.