Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Autor/izvor: DAZ/UHA 02/04/2024

Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti. „Prednji plan” spaja strukovno i popularno putem toga široko pristupačnog formata, a tijekom četrnaest epizoda snimljenih u 2023. godini autori se otvaraju prema širem krugu sugovornika.

Osnovne postavke ovog projekta se tako tijekom vremena nadograđuju kombinirajući datosti obaju „svjetova”: pitanja se potiču i postavljaju iz perspektive struke, a odgovori daju u interdisciplinarnom spektru, u izvornoj razgovornoj formi, bez naknadnih intervencija. I sve to s jasnim usmjerenjem prema kritičkom promišljanju aktualnih tema vezanih uz pošteniju raspodjelu javnog prostora te strukovno kvalitetnije i društveno angažiranije djelovanje u prostornom planiranju, urbanizmu i arhitekturi. U arhitektonskim projektima se konačni smisao struke izražava u oplemenjenju prostora onim kvalitetama koje samo arhitektura može pružiti svojim specifičnim jezikom i metodama, no put do strukovne izvrsnosti sadrži niz etičkih odluka s kojima se projektanti mnogo lakše mogu suočiti gradeći zajedno sustav vrijednosti. Osim toga, identitet prostora i njegovih graditelja neodvojiv je od kulturnog i društvenog konteksta, a suvremenu je krizu identiteta nemoguće prevladati bez kolektivnog suočenja s pitanjima kako, što i za koga gradimo. Zato je „Prednji plan” mnogo više od strukovnoga medijskog formata kojim se ukazuje na kompleksnost zadaća i propitivanje ciljeva s kojima se danas u Hrvatskoj, ali i šire, suočavaju kreativne projektantske i planerske discipline. To je uzoran primjer da se može krenuti „ni iz čega” i stvoriti inkluzivnu platformu za zajedničko pozitivno i progresivno djelovanje u struci.

Ana Šverko

Autori: Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Tehnička realizacija: Pavel Penev (SNIM, obrt za video produkciju)

Izvršni urednik: Filip Pračić

Uvodna špica: Monika Milas (video), Mario Peko (glazba)

Proizvodnja: Društvo Arhitekata Zagreba (DAZ)

Početak emitiranja: srpanj 2022.

Zagreb, 2023.

PODCAST - Prednji plan

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.