Mala škola arhitekture

Održana radionica Male škole arhitekture - PROSTOR zaDRUGE

Autor/izvor: DAZ 25/05/2017

Radionicom 'Veze i odmorišta' započeo je ciklus Male škole arhitekture za srednjoškolce.

RADIONICA VEZE I ODMORIŠTA, ZAGREB 19. 05. 2017.
 
 
Prva radionica tematizirala je korištenje javnih prostora.te je imala za cilj osvijestiti prostor kojim se krećemo i važnost načina njegovog korištenja. Tražeći na slijepoj karti gradske scene s 'razglednica' sudionici su istraživali moguće veze i prečice do lokacija pritom upoznajući strukturu Gornjeg grada i njegova brojna stubišta te nizove javnih prostora različitog karaktera.
Slojevitost grada može se čitati kroz mijene i multifunkcionalnost njegovog javnog prostora. Mini-akcijama na gradskim 'odmorištima' pokušali smo isporvocirati novi režim korištenja kako bismo osvijestili njegove mogućnosti i ispitali koje sve sadržaje može primiti. Akcije su predstavljale izazov za sudionike koji je, praćen diskusijom, popunjavao našu slijepu kartu alternativnim mogućnostima i stvarao nove gradske 'razglednice'.
Sudionici su kratkim neočekivanim performansima koji su im bili prezentirani kao igra izazova i nisu bili predodređeni za konkretnu lokaciju ispitivali mogućnosti i karakter zadanih lokacija. Piknik na Vranyczanyevoj poljani, pikulanje u Parku Opatovina, badminton na platou Gradec i u dvorištu Klovićevih dvora ili igranje frizbija u parku ispod Strossa stvorili su za sudionike novu memoriju mjesta i mogućnosti transformacije živog tkiva javnog prostora.
 

Radionica govori o javnom prostoru koji ne egzistira bez društvenog faktora i kojeg je nemoguće zaista doživljavati kao javni ukoliko se ne krećemo u njemu odnosno ukoliko ga ne koristimo. Tek krećući se, prepoznajemo njegove brojne mogućnosti.  Šećući se i osvajajući javni prostor posebno se obratila pažnja na namjenu javnih prostora te se stvorila mogućnost da se javni prostor privremeno oživi kroz igru koja predlaže nove namjene. Druženje srednjoškolca, spontana komunikacija na javnom mjestu pred nepoznatim ljudima te upoznavanje mogućnosti javnog prostora kroz akcije učinile su ovu radionicu uspješnim urbano sociološkim eksperimentom. 
 
Priprema za istraživanje Gornjeg grada
 
Snalaženje na 'slijepoj' karti                                          Snalaženje u prostoru
 
 
'Odmorište' u dvorištu Klovićevih dvora                           'Izazov' – nasumična akcija
 
 
 
Nove gradske "razglednice":

 

Košarkaško igralište bilo je "zauzeto":

 

Badminton u javnom prostoru:

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.