Zagrebački salon

Otvorene prijave za 50. zagrebački salon

Autor/izvor: DAZ / UHA 02/07/2015

Udruženje hrvatskih arhitekata poziva sve arhitekte i studente arhitekture u Republici Hrvatskoj na prijavu radova za izložbu 50. zagrebačkog salonačiji selektor je prof. Hrvoje Njirić, tema “Consistency / Dosljednost”.

Ovogodišnji Salon obuhvaća 4 kategorije radova za koje se primaju prijave :

1. Situacija – selekcija izvedenih i neizvedenih projekata hrvatskih arhitekata i urbanista, u zemlji i inozemstvu, te projekata stranih arhitekata ostvarenih na području RH. Primaju se radovi u rasponu od interijera do urbanog plana*, ostvarenih u zadnje 3 godine.
2. Prijedlog – selekcija novih i neobjavljenih autorskih ideja te inicijativa za unaprjeđenje kulture javnog prostora na području RH.
3. Studenti – selekcija studentskih projekata iz škola za arhitekturu na području RH ili samostalnih radova ostvarenih u zadnje 3 godine.
4. Gosti – selekcija projekata gostiju Salona – arhitekata s područja EU, ostvarenih u zadnje 3 godine.

Prijava radova** traje od 1.7. do 31.7.2015. putem obrasca za prijavu uz uplatu početne kotizacije od 200 kn. ***

Prilikom prijave radova potrebno je priložiti sljedeće dokumente:

- Slikovni materijal (fotografije, vizualizacije, sheme): min. 5, max. 10 dokumenata, dimenzija min. 1800 px (širina ili visina), veličina pojedinog dokumenta max. 5 MB.
- Tlocrti/presjeci (vektorski): max. 6 dokumenata, PDF, veličina pojedinog dokumenta max. 5 MB.
- Esej – relevantna tekstualna argumentacija u okviru 20-tak rečenica, odnosno maksimalno 250 riječi. Radovi bez traženog teksta ili pak s priloženim “tehničkim opisom” neće biti razmatrani.

Selekcija radova za izložbu završit će 20.8.2015. te će svi odabrani autori biti obaviješteni o izboru i pozvani na pripreme plakata prema predlošku te uplatu dodatnih 200 kn za troškove prezentacije, do 1.9.2015.

Studenti i gosti su oslobođeni plaćanja kotizacije.

Autori radova nominiranih za nagrade bit će obaviješteni do 5.9.2015. kako bi neizostavno nazočili otvorenju izložbe i dodjeli nagrada.

Svaki autor za izlaganje može predložiti najviše tri djela u pojedinoj kategoriji – neovisno radi li se o samostalnom ili grupnom radu.

Dodjeljuju se slijedeće nagrade :

Velika nagrada Salona i pravo izvedbe ZG-18 paviljona koncem ljeta 2018.
- Mala nagrada Salona (maksimalno 3x)
- Priznanje ili nagrada Salona u kategoriji Studenti
- Priznanje ili nagrada Salona u kategoriji Prijedlog
- Priznanje Salona u kategoriji Gosti

Prihvatit će se urbanistički planovi  nivoa DPU i UPU, ako budu adekvatno prezentirani, na način da se, uz minimalan broj kartografskih prikaza, priloži relevantna slikovna i tekstualna argumentacija u skladu s temom Salona.

Prijave i uređivanje prijava moguće su do 31. srpnja 2015. u 23:59, kada se sustav zaključava i daljnje uređivanje nije moguće. 

Uplatu kotizacija možete izvršiti na račun UHA-e:
Udruženje hrvatskih arhitekata
Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb
IBAN: HR6223600001101550751
Sve dodatne obavijesti na tel.: 01/5509 705 ili email: tajnistvo@uha.hr


O temi

Ovogodišnji Salon se neće baviti ni arhitektima niti arhitekturom već načinom promišljanja. Specifični modus operandi stvaralaca-graditelja iz današnje se perspektive čini kao ponešto zapostavljena vještina koja se po svojoj diskurzivnoj prirodi smješta s onu stranu tumačenja stvarnosti, na sigurnoj udaljenosti od građevinarstva i dizajna. Ova izložba će ponuditi aktualno razumijevanje i interpretacije ovog fenomena u svoj svojoj raznolikosti.

U razdoblju od posljednja dva Salona posvećena arhitekturi, Hrvatsku je pogodilo niz nedaća koje su bitno utjecale na promjenu okolnosti u kojima arhitekti misle i djeluju. Ekonomska kriza na globalnoj razini poduprta je vlastitom inačicom neuspjele ekonomije, jalovim političkim suprotstavljanjima i cehovskom letargijom, pa možemo govoriti o šumi prepreka koje utječu na stanje u arhitekturi. Neke su institucionalne i političke naravi, a ostale pak posljedica strukovnih i obrazovnih nedorečenosti.

S druge strane, nije li konačno vrijeme da se osvrnemo i na pridjev «zagrebački» koji daje trogodišnjem salonskom «svođenju računa» poseban značaj, te obvezuje autore i selektora na usporedbu s pozitivnim tekovinama zagrebačke škole arhitekture? Što je to «zagrebačko» u lokalnoj kulturi? Pri tom se ne misli samo na međuratnu i poslijeratnu Modernu na području Zagreba, već i na prethodna razdoblja i na širi teritorij RH. Koje su odrednice te tradicije koje nam sugerira kritička povijest hrvatske arhitekture 20.stoljeća? Promicanje specifične lokalne kulture putem umjereno avangardnih projekata, izraženi socijalni angažman, inženjerska komponenta i kontekstualnost su neki od aspekata koje bismo htjeli, transformirane i prilagođene, moći prepoznati i u radu suvremenih stvaralaca. Koje su pak manifestacije ZG-suvremenosti?

Hrvatska arhitektura odražava situaciju u kojoj se odjeci pozitivne tradicije sukobljavaju sa sadašnjošću i drugim negativnim okolnostima. U razdoblju smanjenog obima posla i promijenjene investitorske strukture, nije li pravo vrijeme da se okrenemo promicanju kakvoće umjesto količine? U trenutku kad objektivna, javna prosudba putem arhitektonskog natječaja polako ali sigurno nestaje, nije li uputno da uključimo autocorrect i sami počnemo kultiviratidosljednost u našim projektima?

Consistency/Dosljednost je naslov posljednjeg predavanja talijanskog pisca Itala Calvina u seriji «Six Memos for the Next Millennium»(1988)[i]. Koncipirano kao završni akord serije, ne nužno samo literarnih fenomena, ovim se pojmom nastoji obuhvatiti svojstva poput lakoće, brzine, točnosti, vidljivosti i višestrukosti. Preneseno u domenu arhitekture, tražit ćemo radove koji se po svojoj proceduralnosti i unutarnjoj logici približavaju idealu lakog i točnog očitavanja, koji višestruke fenomene sadašnjosti sažimaju na jasno vidljiv način i koji dosljednost u primjeni misaonih obrazaca provode na svim razinama stvaranja arhitektonskog djela. Da bismo na izložbi mogli pokazati dovoljan broj projekata, uzimat će se u obzir i one radove koji makar u nekim segmentima (funkcija, gradotvornost, konstrukcija, kontekst, održivost – you name it…) pokazuju stanovitu dosljednost, primjereno strukturirani način mišljenja i inovativnost.

Nadalje, rijetko ćemo u hrvatskom kulturnom prostoru naići na posredovanje arhitektonskog koncepta putem teksta. Kreativno pisanje bi trebalo biti sastavnim dijelom obrazovnog curriculuma u arhitekturi[ii]. Nadahnuti esej, umjesto šturog „tehničkog opisa“, trebala bi biti vrijednost kojoj težimo. Osim toga, verbalna artikulacija je operativni model kojim ideju o kući posredujemo u širi društveni kontekst – akademski, institucionalni, investitorski. Značaj i snaga ovog postupka leži u činjenici da apstraktnost tekstualnog izričaja omogućuje čitav niz zamislivih (slikovnih) interpretacija i uprizorenja kojima se sugovornika uzdiže na nivo ravnopravnog sudionika u procesu. Teško se bilo oduprijeti radikalnoj provedbi ovog stava – Salon tekstova…

„Brzo! Brzo! Brzo! Reci nam u najviše 250 riječi zašto je tvoja djevojka najljepša u gradu“ – uskliknut će Guy Debord[iii] u svojoj psiho-geografskoj, situacionističkoj ediciji „Fin de Copenhague“(1957). Parafrazirajući Deborda, očekujemo od prijavljenih arhitekata da nam „u 250 riječi“ kažu zašto smatraju da bi baš njihov rad valjalo izložiti na ovogodišnjem Salonu.

Slijedom toga, konačna ambicija ove izložbe je mobilizacija pritajenih sposobnosti arhitekata da iznjedre sažeti i dojmljivi tekstualni prikaz vlastitog djela kao ultimativni zalog dosljednosti.
______________

[i] Six Memos for the Next Millennium, Italo Calvino, Vintage International, New York 1993
[ii] na FGAG Split se upravo radi na tome (2015).
[iii] Fin de Copenhague, Asger Jorn, Editions Allia, 2001


Više saznajte na web stranici 50. zagrebačkog salona arhitekture.
via: UHA

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.