PRIJAVE

Otvorene prijave za 59. zagrebački salon arhitekture i urbanizma: DIJALOZI/MONOLOZI

Autor/izvor: DAZ/UHA 03/09/2024

Intrigantna je činjenica da u vremenu hiperprodukcije arhitektonskih realizacija, esenciju arhitekture ili arhitektonske misli sve intenzivnije pokušavamo pronaći u ponovnom korištenju već postojećih struktura. Davno izgrađene kuće, palače, škole, vijećnice, crkve, samostani, tvornice, skladišta, ulice, trgovi, pa i čitavi dijelovi gradova, otporniji su i trajniji od namjena za koje su nastali, kao i od društvenog i povijesnog konteksta koji ih je oblikovao.

REUSE

Ponekad postojeće strukture imaju očuvan svoj materijalni i prostorni integritet, povijesnu čistoću i mirnoću, a implementirana arhitektonska intervencija gotovo da i nema fizičku pojavnost.

Ponekad arhitektonska intervencija nadjačava slabe povijesne konstrukte, probija se iz zatečene forme i stvara njihovu ekstenziju.

Povijesna struktura tako, prisutna jasno definiranom formom, poput plašta, oklopa, odijela ili maske prikriva, prigušuje ili dozira pojavnost implementirane suvremene intervencije.

Projekt kojim bi trebao započeti novi životni ciklus arhitektonskog djela nastaje u napetosti između fizički prisutnog artefakta, relikta prošlog vremena, namjene i društvenog konteksta, te još uvijek virtualne arhitektonske misli, odraza današnjeg trenutka. Kao dijalog između tih dviju krajnosti ili kao monolog jedne od njih.

DIJALOG/MONOLOG

Godine 1978. godine konceptualni umjetnik Dalibor Martinis snimio je video u kojem je sam sebi postavio pitanja s namjerom da na njih odgovori u budućnosti. Martinis vs. Martinis. Je li ovdje riječ o dijalogu ili monologu?

Neka Salon bude mjesto gdje izlažemo svoje arhitektonske misli, materijalizirane u realizacijama ili projektima, samodopadno vidljivim ili mimikrijski prigušenim. Mjesto na kojem suprotstavljamo različite teorije, stavove, ali i dileme o tome nastaju li projekti ponovnog korištenja u monologu ili dijalogu.

U kojoj mjeri je moguć dijalog, koji pretpostavlja ravnopravnost, kada je starija struktura pod konzervatorskom zaštitom višeg ili nižeg reda? Stupanj zaštite uglavnom je proporcionalan sa starošću prvotne strukture, a time gotovo u pravilu dijalog sve više postaje monolog.

Možda je stav da je reuse dijalog samo izlika za arhitektonsku nemoć ili pak moć, koja se ponekad pretvara u destrukciju.

MAKETA

Nesporno jest da projekt intervencije u izgrađene strukture (još) ne postoji u fizičkom obliku te da ga sljubljujemo s fizički (već) postojećim artefaktom. Egalizacija materijalnoga i virtualnoga moguća je jedino putem fizičkog modela. Stoga je osnovni izlagački alat ovog Salona maketa, bez obzira na mjerilo i bez obzira na to prikazuje li detalj, segment ili cjelinu, bez obzira je li radna ili izrađena a posteriori. Putem makete projekt postaje taktilan i posjetiteljima Salona pruža neposredno iskustvo dodira, dijaloga svoje vrste.

PRIJAVA

Poziv je otvoren svim arhitektima i projektima u Hrvatskoj, neovisno o trenutku nastanka: realizacije, projekti (natječajni, samoinicirani, novi, stari, studentski, mentorirani) i tekstovi.

Prijaviti je moguće dva formata: projekt i tekst.

Prijava projekta u prvoj fazi uključuje: do 15 grafičkih priloga, tekst duljine do 500 znakova s razmacima. Predajom projekta autori uvršteni u selekciju obvezuju se na predaju izložbene makete.

Prijava teksta uključuje predaju sažetka (do 500 znakova s razmacima) te dva fizička primjerka, ako je riječ o publikaciji. Ako je predmet prijave rad koji nema fizički format (npr. esej, znanstveni rad, članak i sl.), dokument u *pdf formatu moguće je priložiti kao jedan od grafičkih priloga. Ako autor_ica želi napisati tekst specifično za izlaganje na Salonu, u prvoj je fazi potrebno predati samo sažetak, a format konačnog rada dogovara se nakon selekcije.

Rok za prijavu je 30. rujna 2024.

Izložba: prosinac 2024.

Kotizacija iznosi 30 eura po prijavljenom radu (PDV uključen). Moguće je prijaviti neograničen broj radova, a studentice i studenti (osobe sa studentskim statusom u trenutku prijave) imaju pravo na jednu besplatnu prijavu.

***

Selektori 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma su Iva Letilović i Igor Pedišić.

Iva Letilović i Igor Pedišić diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a žive i rade u Zadru. Do 2007. godine, kada započinju suradnju u sklopu arhitektonskog ureda AB forum, djeluju unutar vlastitih arhitektonskih praksi. Aktivno su prisutni na arhitektonskoj sceni nizom realizacija, natječaja, projekata, izložbi i predavanja. Na arhitektonskim natječajima osvajaju brojne nagrade. Uz višestruke nominacije, dobitnici su mnogih strukovnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su nagrade „Vladimir Nazor“, „Viktor Kovačić“, „Bernardo Bernardi“ i „Drago Galić“, te nagrade na Trijenalu arhitekture u Bukureštu. Igor Pedišić predavao je Dizajn i vizualne komunikacije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Iva Letilović izvanredna je profesorica na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije u Splitu.

Godine 2022. za projekt rekonstrukcije Providurove palače u Zadru nagrađeni su Godišnjom nagradom „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva Udruženja hrvatskih arhitekata, a Ministarstvo kulture dodijelilo im je Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ za najbolje umjetničko djelo na području arhitekture i urbanizma. Iste godine primili su i nagradu Oris za izuzetan arhitektonski projekt.

fotografija: Bosnić+Dorotić

Način prezentacije – ONLINE prijava

1. Grafički prilozi projekta: skice, dijagrami, nacrti, fotografije, kolaži
(1 – 15 priloga: dulja stranica 30 cm bez obzira na orijentaciju / 300 dpi / max. 5 MB u *.jpg ili *.pdf formatu). Važna napomena: Imena autora, naziv rada i tekstualni opis nije potrebno navoditi na grafičkim prilozima. Za oblikovanje kataloga i postava izložbe koristit će se podaci iz prijavnice.

2. Opis rada
(do 500 znakova s razmacima)

3. Portret autora / grupe
(Priložiti pojedinačni portret svakog autora: 10 x 10 cm / 300 dpi / max. 5 MB u *.jpg formatu)

4. CV autora / grupe
(do 300 znakova s razmacima)

5. Potvrda o uplati kotizacije
(*.jpg ili *.pdf format, max. 5 MB)

6. Izjava o autorstvu i suglasnost za korištenje materijala potpisana od svih autora (*.jpg ili *.pdf format, max. 5 MB) – izjava se automatski generira iz sustava, potrebno ju je ispisati, potpisati, skenirati i priložiti.

U slučaju da autori ne žele da se uz djelo navode imena autora fizičkih osoba, moraju u prijavnicu unijeti drugu oznaku identiteta autora (umjetničko ime, pseudonim, kod, grupno ime i sl.) te priložiti:

7. Izjavu o navodu autorstva potpisanu od svih autora (*.jpg ili *.pdf format, max. 5 MB) – izjava se automatski generira iz sustava, potrebno ju je ispisati, potpisati, skenirati i priložiti.

8. Dva fizička primjerka izdanja potrebno dostaviti na adresu UHA-e najkasnije do 30. rujna 2024.

Kotizacija se uplaćuje na sljedeći račun:
Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)
Trg bana Josipa Jelačića 3/I, 10000 Zagreb
IBAN: HR6223600001101550751
OIB: 01152649489
Telefon: 01 4816151
E-mail: tajnistvo@uha.hr

U slučaju nepotpune i zakašnjele prijave dokumentacija i participacija se ne vraćaju. Predajom prijave autori pristaju na propozicije ovog Poziva.

VAŽNO: Sve prijave moguće je uređivati do isteka roka (30. 9. 2024. u 23:59), kada se automatski zaključavaju, ne postoji tipka “predaj”!!

Ostalo

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

01/06/2024
DAZ
U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su kolega dr.sc. Maroje Mrduljaš i počasni član DAZ-a prof. emerit. dr.sc. Tihomir Jukić.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Osvrt

Autentičnost umjesto samouvjeravanja

09/05/2024
DAZ
Osvrt predsjednika Društva arhitekata Zagreba na nominacije za strukovne nagrade UHA-e kao najava nove epizode DAZ-ovog videopodcasta Prednji plan.

Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

29/04/2024
DAZ
Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.