Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2023. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

Autor/izvor: DAZ 16/03/2023

Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Kako se postaje članom Društva arhitekata Zagreba?
Prema Statutu Društva arhitekata Zagreba, koji je usvojen na 28. sjednici izborne i redovite Skupštine DAZa (čl.10), članom Društva mogu postati hrvatski državljani i strani državljani te hrvatske i strane pravne osobe.
Redovitim članom Društva mogu postati arhitekti (dipl. inž. arh., inž. arh., ak. arh., prvostupnik arh i urb. te magistar arh. i urb.) koji rade i borave u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te arhitekti s prebivalištem u Zagrebu koji rade i borave u u drugom mjestu Republike Hrvatske ili u inozemstvu, kao i drugi arhitekti po odobrenju Upravnog odbora Društva.
Pridruženim članom Društva mogu postati stručnjaci koji nisu arhitekti po struci, a bave se teorijom i kritikom arhitekture i urbanizma.
Počasnim  članom mogu postati istaknuti i zaslužni pojedinci po odluci Upravnog odbora.
Potpornim članom mogu postati pojedinci i pravne osobe koji materijalnim sredstvima ili na neki drugi način podupiru rad Društva.
Pripravnim članom Društva mogu postati studenti arhitekture koji studiraju u Zagrebu, kao i ostali studenti arhitekture po odobrenju Upravnog odbora.
 
Kao član Društva ostvarujete slijedeća prava i mogućnosti:
ostvarivanje porezne olakšice prema autorskim ugovorima
sudjelovanje na predavanjima, gostovanjima, prezentacijama i drugim skupovima organiziranima u sklopu programa DAZ-a
sudjelovanje u radnim tijelima i sekcijama Društva,
sudjelovanje na natječajima koje provodi Društvo arhitekata Zagreba u svojstvu člana ocjenjivačkoj suda, člana tehničke komisije, tajnika natječaja, prijave za sudjelovanje na godišnjim izložbama UHA-e,
glasovanje na Skupštini.
 
Više o članstvu te na koji način obnoviti članarinu za 2023. potražite na http://www.d-a-z.hr/hr/clanovi/uclanjenje/
 
Ovim putem pozivamo  i sve članove da nam dostave nove kontakt podatke (adresa, mail adresa, broj mobitela) ukoliko su se oni u međuvremenu promijenili.

Aktivnosti u 2022.
Drugi sajam i konferencija ArhiBau.hr u listopadu 2022. okupila je europski i hrvatski graditeljski sektor uz temu Izazovi oporavka i otpornosti. Na sajmu se predstavilo preko 40 izlagača – lidera graditeljskog sektora iz ovoga dijela Europe, a u konferencijskom djelu sudjelovalo je preko 150 predavača i panelista poput MVRDV, Roth-Čerina, SKROZ, BIF Studio, te niza drugih stručnjaka. 
 
DAZ-ov podcast „Prednji plan“ prati djelovanje struke, informira širu zajednicu o relevantnim sadržajima i kritički propituje društvene okolnosti, a provodi se od proljeća 2022. Snimljeno je dvanaest epizoda podijeljenih u tri ciklusa, čije su teme bile: „Uloga arhitekata u društvu“, „Prostor i participacija“ te „Vizije razvoja gradova“. Podcast se nastavlja i u 2023. ugošćivanjem relevantnih sugovornika, kako domaćih tako i iz regije i ostatka Europe.
 
Javnim izlaganjima i tribinama u 2022. godini otvorili smo diskusiju u ranoj participaciji o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba te o prostoru Gredelja. GUP traži temeljite izmjene,  a  lokacija  Gredelja je ključni  centralni  gradski prostor budućeg razvoja Zagreba. U 2023. godini nastavljamo kroz panele i rasprave aktualizirati strateški i razvojni prostor Zagreba: prostor Gredelja, Zagrebački Velesajam, Dinamov stadion i drugo.
 
U 2022. upućen je dopis predsjedniku vlade u kojem smo pozvali da prilikom odabira Ministra našeg sektora razmotri reference koje će neupitno dokazati strukovno obrazovanje te rukovodeća iskustva. DAZ i njegovi članovi sudjelovali su također u pismu u kojem smo se protivili predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju
.
U DAZ-u je početkom godine održano i predstavljanje planova i aktivnosti Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa uz suradnju REGEA-e, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Prezentacije, razgovori i  osnivanje radnog tijela DAZ-a posvećenog Novom europskom Bauhausu te sudjelovanje na Kreativnoj riznici u Osijeku dio su naših aktivnosti uz ovu bitnu temu u protekloj godini.
 
Kroz 2022. održano je nekoliko digitalnih izložbi: SINERGIJA o javnom prostoru unutar Donjeg grada; POP-UP izložba o javnom prostoru istočnog Novog Zagreba te Kultura stanovanja u Velikoj Gorici. 

 
Program rada u 2023.
Predstoji nam naredni sajam i konferencija ArhiBau.hr s velikim brojem novosti.
Pripreme za upis na Arhitektonski fakultet, kojima uvodimo najmlađe članove u naše Društvo, već se tradicionalno održavaju u DAZ-u, a na njima je sudjelovalo 39 polaznika u 2022. Pripreme su provedene u području znanja prostorne percepcije i crtanja, a nastavljaju se i ove godine.
ODAZIV – druženje petkom u DAZ-u nastavlja se odvijati kao platforma za socijalizaciju, zabavu, umrežavanje te dodatno obrazovanje studenata. U 2022. održano je preko 20 programa, a s istim žarom studentska sekcija ušla je i u novu godinu. 
 
U prostorima DAZ-a prošle je godina održan i sedmi po redu DA! Festival – koji kroz predavanja i radionice stručnih predavača te zabavni program okuplja studente arhitekture, dizajna i umjetnosti, a naredni DA! Festival se također odvija u DAZ-u.
 
Urbanistička sekcija DAZ-a kao horizontalna, inkluzivna i interdisciplinarna platforma bavi se aktualnim projektima, temom urbanog zdravlja i vizijama razvoja prostora, a u ovoj godini nastavlja s aktualnim temama izmjena Zakona o prostornom uređenju, prijedloga Zakona o pomorskom dobru, slučaja bloka Martićeve i mnogih drugih.
 
BOOKCLUB predstavlja seanse čitanja eseja, odlomaka iz knjiga ili zapisa predavanja za sve entuzijaste za teorijom iz struke i srodnih područja, u cilju razvoj gledišta i poticanja rasprave o globalnim i lokalnim temama struke. Pored dosadašnjih Douglasa Murphya, Slavoja Žižeka, Byung Chul-Han i manifesta arhitekture 20. stoljeća u novoj sezoni nastavljamo sa selekcijom aktualnog i zanimljivog štiva.
 
Tokom 2022. pripremani su arhitektonsko-urbanistički natječaji koji nam predstoje u provedbi. U 2023. planiramo slijedeće natječaje: Centra za napredne materijale i nanotehnologiju PMFa, Dom za starije osobe u Dubravi, Osnovnu školu i dječji vrtići Jankomir-Malešnica, Dom zdravlja Zagreb-Zapad te Ambulantu, društveni dom i knjižnicu Vrbani.
 
DAZ poziva svoje članove da prijave izložbe u 2023. godini. Prostor će biti ustupljen arhitektima, urbanistima te likovnim, konceptualnim i multimedijalnim umjetnicima koji kroz svoj rad tematiziraju prostor u širem smislu.
 
Za više informacija pratite nas na društvenim mrežama i YouTube kanalu www.youtube.com/@DAZhr
 
Zahvaljujemo članovima na podršci! 
 

 

Ostalo

GIO 2022

Godišnja izložba ostvarenja u 2022. – nominacije i nagrada za životno djelo

20/03/2023
DAZ/UHA
Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2023. godine u Zagrebu.

Podcast

Prednji Plan #13 / RECIKLUS ep.1: Komuniciramo o komunikaciji

17/03/2023
Filip Pračić
Kao najavu za drugu sezonu Prednjeg plana, odlučili smo snimiti tri kratke epizode u kojima se osvrćemo na prethodno snimljene epizode kroz 2022. godinu.

Izložba

Otvorenje izložbe - Blaž Budja: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija

01/03/2023
DAZ

U četvrtak 2. ožujka 2023., u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba slovenskog arhitekta Blaža Budje: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija.

Priopćenje

Reakcija HDD-a povodom novoraspisanog natječaja Hrvatske turističke zajednice

01/03/2023
DAZ/HDD
Cjeloviti tekst reagiranja pročitajte u nastavku.

Predavanje

Međuzavisnost ekonomskog i arhitektonskog prostora u funkciji održivog razvoja

27/02/2023
DAZ
Predavanje će održati doc. dr. sc. Marko Šundovu organizaciji Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU održati u četvrtak, 2. ožujka 2023. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Nagrada

Objavljen je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu

20/02/2023
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2022. godinu. 

Stručno putovanje

Sajam BAU 2023 16.-18.04.2023. Munich

09/02/2023
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na posjet sajmu BAU i stručni obilazak Munchena. Programu se za SSU vrednuje s 8 bodova. Prijave za putovanje do 13.3.2023.

 

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.