Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

Autor/izvor: DAZ 18/03/2024

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!
 
Kako se postaje članom Društva arhitekata Zagreba?
Prema Statutu Društva arhitekata Zagreba, koji je usvojen na 28. sjednici izborne i redovite Skupštine DAZa (čl.10), članom Društva mogu postati hrvatski državljani i strani državljani te hrvatske i strane pravne osobe.
Redovitim članom Društva mogu postati arhitekti (dipl. inž. arh., inž. arh., ak. arh., prvostupnik arh i urb. te magistar arh. i urb.) koji rade i borave u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te arhitekti s prebivalištem u Zagrebu koji rade i borave u u drugom mjestu Republike Hrvatske ili u inozemstvu, kao i drugi arhitekti po odobrenju Upravnog odbora Društva.
Pridruženim članom Društva mogu postati stručnjaci koji nisu arhitekti po struci, a bave se teorijom i kritikom arhitekture i urbanizma.
Počasnim  članom mogu postati istaknuti i zaslužni pojedinci po odluci Upravnog odbora.
Potpornim članom mogu postati pojedinci i pravne osobe koji materijalnim sredstvima ili na neki drugi način podupiru rad Društva.
Pripravnim članom Društva mogu postati studenti arhitekture koji studiraju u Zagrebu, kao i ostali studenti arhitekture po odobrenju Upravnog odbora.
 
Kao član Društva ostvarujete slijedeća prava i mogućnosti:
ostvarivanje porezne olakšice prema autorskim ugovorima
sudjelovanje na predavanjima, gostovanjima, prezentacijama i drugim skupovima organiziranima u sklopu programa DAZ-a
sudjelovanje u radnim tijelima i sekcijama Društva,
sudjelovanje na natječajima koje provodi Društvo arhitekata Zagreba u svojstvu člana ocjenjivačkoj suda, člana tehničke komisije, tajnika natječaja, prijave za sudjelovanje na godišnjim izložbama UHA-e,
glasovanje na Skupštini.
 
Više o članstvu te na koji način obnoviti članarinu za 2024. potražite na http://www.d-a-z.hr/hr/clanovi/uclanjenje/
 
Ovim putem pozivamo  i sve članove da nam dostave nove kontakt podatke (adresa, mail adresa, broj mobitela) ukoliko su se oni u međuvremenu promijenili.

Aktivnosti u 2023.

U ožujku smo posjetili sajam BAU 2023 i organizirali stručni obilazak Munchena (Museum Brandhorst, Sudetendeutsches Museum, BMW Welt, Theater Schwere Reiter, Studentisches Wohnhochhaus). U listopadu je organizirano stručno putovanje u Tursku s obilaskom recentne arhitekture i povijesne baštine (Istanbul, Bursa, Pergamon, Kušadasi, Efez, Hierapolis, Antalija). 
 
Predavanja su tijekom godine u DAZ-u održali Maja Flajsig (DRAGODID – Izlaganje u suho), Alan Kostrenčić (Arhitektura atmosfera) i dr. sc. Toni Prug (Društveni oblici grada: javna bogatstva, kapital i egal). Izložba Krešimira Damjanovića pod nazivom “Polariteti” otvorena je u četvrtak 23. ožujka 2023., grupna izložba „Zagreb/Delft?“ otvorena je 22. svibnja 2023., a izložba fotografija „Put Hodača“ bila je postavljena 12. i 13. lipnja 2023.
 
Povodom usvajanja Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, urbanistička sekcija DAZ-a u četvrtak 9. veljače 2023. organizirala je javnu tribinu (gostovali su Borislav Sandov i Saša Poljanec-Borić). 
 
ArhiBau, najveći sajam arhitekture i graditeljstva u regiji, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, održao se od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu uz komplementarne sajmove interijera i dizajna. U svom trećem izdanju, ArhiBau je nastavio misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja, a u sklopu sajma održala se i stručna te znanstvena konferencija s istom temom “Prostor budućnosti/ Budućnost prostora“.
 
Glavni predavači stručne konferencije bili su: Ivan Jovanović (Atelier Ten), Dagur Eggertsson (Rintala Eggertsson Architects), Luka Murovec (raumlaborberlin), Stijn Colon (ROTOR COLLECTIVE) i Nigel Thorne, bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata. Svoja recentna ostvarenja na konferenciji prezentirali su: SANGRAD+AVP, NFO, SKROZ, POPARH, NEKOLIKO, BRP arhitekti i autorski tim projekta „Moje mjesto pod Suncem“. U programu su sudjelovali i Marko Dabrović iz 3LHD koji potpisuje novi projekt Rimac kampus za Rimac automobile, Bojan Milovanović, voditelj projekta MUZA nZEB Roadshow-a,  arhitektica Mia Roth Čerina kao kuratorica nastupa Hrvatske na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

 


Program rada u 2024.

U novu godinu ulazimo s novim vodstvom - na 40. izbornoj skupštini odabran je novi Upravni odbor DAZ-a, a za predsjednika je izabran Ivan Križić.
 
Na pripremama za upis na Arhitektonski fakultet, kojima uvodimo najmlađe članove u naše Društvo, u 2023. godini sudjelovalo je 49 polaznika. Pripreme se provode u području znanja prostorne percepcije i crtanja, a nastavljaju se i ove godine.
 
ODAZIV – druženje petkom u DAZ-u nastavlja se odvijati kao platforma za socijalizaciju, zabavu, umrežavanje te dodatno obrazovanje studenata. U 2023. održano je preko 25 programa, a s istim žarom studentska sekcija ušla je i u novu godinu.
 
U prostorima DAZ-a prošle je godina održan i osmi po redu DA! Festival – koji kroz predavanja i radionice stručnih predavača te zabavni program okuplja studente arhitekture, dizajna i umjetnosti, a 9. DA! Festival također se povremeno odvija u DAZ-u od 8. ožujka do 24. travnja 2024.
U 2024. godini nastavljamo sa snimanjem podcasta Prednji plan, koji je odsada dostupan i u audio-formatu na platformi Soundcloud. U projektu sudjeluju četiri urednika(Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta i Marin Duić).
 
Od 17. do 20.10.2024. na Zagrebačkom velesajmu održat će se i četvrti po redu sajam i konferencija ArhiBau. Sve novosti i program pronađite na www.arhibau.hr
 
U sklopu DAZ-ovog godišnjeg programa očekuje nas i niz drugih događanja poput predavanja, predstavljanja knjiga, javnih tribina i suradnje sa srodnim udrugama i institucijama vezanim za arhitekturu, urbanizam i kulturu.
 
U 2023. godini proveli smo Natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Doma za starije osobe Dubrava, a 1. nagrada dodijeljena je autorskom timu: Skorup Juračić Jelena, Juračić Dražen i Grković Marija. U 2024. godini planirani su natječaji za arhitektonsko-urbanistička rješenja: osnovnu školu i dječji vrtić Jankomir – Malešnica, dječji vrtić Jarun, dječji vrtić Sesvetska sela, dječji vrtić Sloboština, dječji vrtić Prečko i Javni park Šestine.
 
DAZ poziva svoje članove da prijave izložbe u 2024. godini. Prostor će biti ustupljen arhitektima, urbanistima te likovnim, konceptualnim i multimedijalnim umjetnicima koji kroz svoj rad tematiziraju prostor u širem smislu. Pozivamo i sve članove da se uključe u aktivnosti DAZ-a te predlože teme i programe koje bi željeli da DAZ promovira na mail daz@d-a-z.hr
 
Za više informacija pratite nas na www.d-a-z.hr i društvenim mrežama, te YouTube kanalu www.youtube.com/@DAZhr
 
Zahvaljujemo članovima na podršci!
 

Ostalo

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

01/06/2024
DAZ
U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su kolega dr.sc. Maroje Mrduljaš i počasni član DAZ-a prof. emerit. dr.sc. Tihomir Jukić.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.