Izložba

Reflections on Circularity - Otvorenje izložbe i predavanje arhitektonskog ureda de Architekten Cie.

Autor/izvor: DAZ 03/05/2022

U utorak 3. svibnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba arhitektonskog ureda de Architekten Cie. - Reflections on Circularity. U sklopu otvorenja izložbe, predavanje će održati Igor Sladoljev, voditelj istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu.

Godine 2021., arhitektonski ured de Architekten Cie. objavio je knjigu Lessons in Circularity s ciljem sagledavanja izazova s kojima se ured susreo tijekom projektiranja i izgradnje prve cirkularne zgrade u Nizozemskoj – paviljona CIRCL. Knjiga pokazuje kako i zašto cirkularno projektiranje i građenje uključuju izradu novih poslovnih modela i arhitektonskog projektiranja koje je usmjereno prema ponovnom korištenju i (de)montaži.

Izložba Reflections on Circularity nadogradnja je knjige Lessons in Circularity te otvara mogućnost usporedbe iskustava izvedenih iz velikog izbora projekata, od paviljona do urbanističkog planiranja. U Oris Kući arhitekture bit će izloženo sedam projekata, koji svaki na svoj način prenosi dio slojevite priče o održivosti i cirkularnoj ekonomiji u gradnji.

 

Načela cirkularnosti usmjerena su prema zaštititi prirodnih resursa, izvora energije te očuvanju prirode. Projektirajući na način koji isključuje otpad, cirkularna ekonomija te posljedično cirkularna gradnja nudi pogled u promjenu sustava koja je prijeko potrebna.

 

de Architekten Cie. arhitektonski je ured sa sjedištem u Amsterdamu koji je od 1948. godine aktivan na poslovima urbanističkog planiranja i projektiranja. Kontinuitet i postojanost su u tom smislu ukorijenjeni u uredsku kulturu, u kojoj iskustvo prošlosti često obogaćuje pogled na sadašnjost i koristi se za razmišljanje o budućnosti. Slijedom toga, ponovno korištenje, rekonstrukcija i obnova nisu samo trend u održivosti već navika koja nastaje iz praktične nužnosti. Djelujući u radnoj sredini u kojoj se njeguje znanje, međunarodni tim od oko 90 profesionalaca posvećen je inovaciji i rješenjima na lokaciji, sve s ciljem tematskog produbljenja postavljenih zadataka. Publikacijama, istraživanjem, razvojem digitalnih alata i javnim angažmanima, ured doprinosi otvorenoj diskusiji i dijeljenju znanja stečenog u praksi. de Architekten Cie. uz matično sjedište u Nizozemskoj ima iskustvo rada u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Aziji.

Igor Sladoljev (Zagreb, 1988.) voditelj je istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu. Koautor je srpskog paviljona Venecijanskog bijenala arhitekture 2014. i Nizozemskog tjedna dizajna 2020. godine. Kao bivši student i sudionik istraživačkog projekta naziva Novo normalno think-tanka Instituta Strelka, kontinuirano sudjeluje u interdisciplinarnim projektima. Svoje je radove nedavno predstavio na izložbi Eyes of the City Bijenala arhitekture i urbanizma Bi-City u Shenzhenu, Kina (2019.). Živi i radi u Amsterdamu.

Ostalo

Izložba

Darko Latin / x6

30/01/2023
DAZ
 02. veljače. 2023. / 12h / AfZg, podest glavnog stubišta trećeg kata

Potres

Promocija zbornika HAZU o postpotresnoj obnovi Zagreba

24/01/2023
DAZ

Predstavljanje zbornika priopćenja sa znanstveno-stručne konferencije „Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive održat će se u četvrtak, 26. siječnja 2023., s početkom u 12 h u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. 

Nagrade

Dodijeljene nagrade HDD-a i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22!

12/01/2023
DAZ/HDD
U Laubi – Kući za ljude i umjetnost svečano je otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22, izložbeni pregled najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine koji je ovog puta obuhvatio čak 324 profesionalna i studentska projekta iz svih područja dizajnerskog djelovanja. Tom prilikom, dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrada HDD-a za životno djelo.

Edukacija za buduće arhitekte

Pripreme za prijemni - arhitektura 2023

27/12/2022
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2023. godinu. 

Tribina

Daje se na znanje: sutra na Trgu u DAZ-u pratimo utakmicu Hrvatske i Argentine!

12/12/2022
DAZ
Hrvatska reprezentacija igra protiv Argentine u polufinalu Svjetskog prvenstva, pa vas pozivamo ovom prilikom da zajedno popratimo utakmicu na velikoj projekciji u DAZ-u!

Predavanje

Predavanje Mladena Jadrića: Zvjezdani trenutak grada

12/12/2022
DAZ
Predavanje ‘Zvjezdani trenutak grada’ će se održati u 18:30 u Velikoj predavaonici na Arhitektonskom fakultetu, Kačićeva 26, Zagreb. 

Tribina

Povijest i sadašnjost GMK

02/12/2022
DAZ
Tribina u povodu objavljivanja publikacije Strujanja / Currents, 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (Uredile Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene. Nakladnik: GMK – Generator multidisciplinarnih koprodukcija, Zagreb, 2020.) održat će se u utorak, 13. prosinca 2022. u 13h u DAZ-u.

Podcast

Prednji Plan S01E07 / Vanja Radovanović

21/11/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi drugog ciklusa podcasta Prednji plan čija je tema „PARTICIPACIJA I PROSTOR“ ugostili smo Vanju Radovanovića. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.