Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

Autor/izvor: DAZ 29/04/2024

Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Od useljenja u prostor na tadašnjem Trgu Republike 1952. pa do danas, arhitekti i njihova društva u kontinuitetu su prisutni i djeluju upravo na glavnom zagrebačkom trgu. Prostor u zgradi arhitekta Marcella Piacentinija brojnim je generacijama zagrebačkih i hrvatskih arhitekata predstavljao središte društvenog i stručnog života, bivajući mjesto susreta, prostor za rad i pokretanje promjena, galerija, predavaonica i dnevni boravak.

S ulaskom u osmo desetljeće djelovanja na Trgu bana Josipa Jelačića, obilježavamo značajne događaje tijekom ovog razdoblja programom koji će započeti u drugom tjednu svibnja.

Kroz okrugle stolove s bivšim predsjednicima udruženja i članovima aktivnim u proteklim desetljećima, sjećanja na boravak i djelovanje u prostoru na Trgu te razmjenu iskustava različitih generacija osvrnut ćemo se na povijest udruživanja arhitekata i projekte društva, ali uputiti i pogled prema budućnosti kroz djelovanje naših najmlađih članova.

Okrugli stol posvećen povijesti udruživanja održat će se u srijedu 8.5. s početkom u 18 sati, dok će se okrugli stol posvećen projektima Društva održati u petak 10.5., također s početkom u 18 sati. Proglašenje počasnih članova Društva arhitekata Zagreba uslijedit će nakon okruglog stola u petak.

Program će popratiti izložba povijesti društava tijekom zadnjih sedam desetljeća, kao i projekata ostvarenih u tom razdoblju. Aktivnosti u ovom tjednu završit će druženjem i zabavnim programom u subotu 11. svibnja.

Cjelokupni program održat će se u prostorima Društva, na Trgu bana Jelačića 3/1 (prvi kat). Veselimo se susretu i obilježavanju ovog dugog razdoblja, kao i nastavku daljnjeg djelovanja.

 

Program:

SRIJEDA 8.5.2024.

18:00 otvorenje izložbe - Sedam desetljeća programa

uvodno izlaganje - uloga zadruge "Arhitekt": Melita Čavlović

18:30 okrugli stol: Povijest udruživanja

sudionici: Branko Silađin, Teo Budanko, Rene Lisac, Ivan Križić

 

PETAK 10.5.2024.

18:00 okrugli stol: Projekti Društva

sudionici: Krešimir Ivaniš, Ljubomir Miščević, Goran Rako, Damir Ljutić, Tihomil Matković

19:30 proglašenje počasnih članova DAZ-a

 

SUBOTA 11.5.2024.

19:00 UŽIVO PRATIMO FINALE EUROSONGA!

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.