Podcast

Sfera

Autor/izvor: DAZ 24/05/2023

Kolege iz Beograda započeli su arhitektonski podcast pod nazivom "Sfera". Nakon DAZ-ovog Prednjeg plana, drago nam je vidjeti da se medijski prostor struke u regije nastavlja pluralizirati, vođen dijeljenim vrijednostima i ciljevima. Vjerujemo kako će i Sfera doprinijeti stvaranju medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema vezanih za razvoj arhitekture, prostornog planiranja, urbanizma i društvene sredine. U nastavku prenosimo njihov manifest:

 

ŠTA JE SFERA

Podcast posvećen razgovorima o Arhitekturi kao mehanizmu društvene promene. Mesto susreta lokalnih kreativaca i entuzijasta koji stvaraju bolji životni prostor.

 

VIZIJA

Kreiranje zajednice koju čine Arhitekti, Urbanisti, Društveni aktivisti kao i Kreativci iz srodnih disciplina koji odgovorno shvataju svoju profesionalnu ulogu u društvu.

Umrežavanje i povezivanje članova zajednice ima za cilj da osnaži Arhitektonsku struku ali i zainteresovane građane da se angažuju u svrhu Kulturne transformacije svog okruženja.

Kulturna transformacija podrazumeva kreiranje novih zajedničkih vrednosti, ciljeva i profesionalne etike, odnosno promociju Arhitekture i Arhitektonske scene u javnom prostoru.

 

VREDNOSTI

Verujemo da unutar Arhitektonske struke postoji potreba za:

● reafirmacijom starih i afirmacijom novih profesionalnih vrednosti i etičkih načela

● uspostavljanjem fer uslova na tržištu i unapređenjem poslovne kulture 

● potreba za udruživanjem oko zajedničkih vrednosti i interesa

● promovisanjem novih tehnoloških i ekološki održivih rešenja na polju graditeljstva

● edukacijom i informisanošću o napretku softverskih rešenja na polju informatike

● Interdisciplinarnom pristupu izazovima i povezanosti unutar esnafa

● boljom vidljivošću u javnom prostoru

Uloga Arhitektonske zajednice u javnom diskursu podrazumeva društveni angažman na više različitih polja odnosno unutar različitih društvenih sfera. Zajedničkim delovanjem oni doprinose unapređenju životne sredine, razvoju gradova, kao i drugim razvojnim procesima u društvu.

Verujemo da prikazivanjem upravo te raznolike lepeze zanimanja i društvenih angažmana koji su Arhitekti sposobni da preuzmu na sebe, gde zajednica osnažuje pre svega domaću struku čineći je vidljivom i prepoznatom,  motivišući i druge građane u svojim naporima ka unarpeđenju zajedničkog  životnog prostora.

 

CILJEVI

1. Otvaranje medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema koje se tiču Arhitekture, životne sredine i razvoja tehnologije. 

2. Afirmacija i okupljanje pojedince iz struke koji se bore za ‘’zdrave’’ ideje, a posledično i motivacija drugih kolega u pravcu ostvarivanja sopstvenih ideja koje utiču na kolektivnu svest.

3. SFERA je u tom smislu mesto okupljanja kvalitetnih profesionalaca i prostor za afirmaciju novih kreativnih snaga i avangardnih ideja. 

4. SFERA počinje kao lokalni medijski fenomen ali teži da bude prepoznata kao regionalna platforma za dijalog o Arhitekturi.

5. SFERA ima kao krajnji cilj kreiranje i afirmaciju Arhitektonske ZAJEDNICE u javnom prostoru.

 

KAKO

Uspostavljanje dijaloga vodi ka osnaživanju - Osnaživanje pojedinaca vodi ka umrežavanju- umrežavanje vodi ka društvenom delovanju - delovanje vodi ka Kulturnoj transformaciji.

Za ostvarivanje ciljeva SFERE neophodna je otvorena i neposredna komunikacija putem internet platformi i društvenih medija. Obraćanje publici treba da bude edukativno i afirmativnog karaktera, ali u isto vreme zabavno i neopterećujuće. Ideja je izbeći elitistički narativ kojem Arhitekti često pribegavaju kao načinu da se izoluju i zaštite. SFERA nastoji da se buduća publika aktivno involvira u diskusiju o arhitekturi i time se poistoveti sa gore pomenutim vrednostima. 

Arhitektura je sveobuhvatni pokretač razvoja društva na polju graditeljstva, ekonomije, tehnologije, informatike, ekologije i politike. Ona ima važnu pokretačku ulogu u mnogim industrijama kao i društvenoj političkoj sferi. Stoga je stvaranje Arhitektonske zajednice kroz brend SFERE jedan od glavnih ciljeva projekta.  

SFERA animira zajednicu kroz kreiranje narativa o Arhitektonskoj sceni i uopšte značaju profesije za društvo. Takođe želimo da se kroz dijalog afirmišu najnovija tehnološka rešenja kojima se kvalitativno unapređuje prostor i životna sredina kao i softverske inovacije na polju projektovanja te interdisciplinarne komunikacije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRVIH NEKOLIKO EPIZODA MOŽETE POGLEDATI NA NJIHOVOM YOUTUBE KANALU

Ostalo

Radionica

Radionica projekta digiNEB – Digital Ecosystems for the New European Bauhaus

18/09/2023
DAZ

TU Delft (digiNEB koordinator) i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju radionicu projekta Europske unije digiNEB – Digital Ecosystems for the New European Bauhaus koja će se održati 20. rujna 2023. u prostoru Društva arhitekata Zagreba / Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, 10000, Zagreb, uživo i online.

Konferencija

Arhibau.hr 2023: Prostor budućnosti/ budućnost prostora

14/09/2023
DAZ
Stručna konferencija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba koja se odvija u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada i u svom trećem izdanju nastavlja promicati kulturu građenja i održivog razvoja, a ove godine bavi se temom „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“. 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023
DAZ
Objavljujemo rezultate natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom održat će se 06.09.2023. u 18:30 u DAZ-u.

Natječaj

Dječji vrtić Valmade u Puli

22/08/2023
DAZ/DAI-SAI

GRAD PULA – POLA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) organizira i provodi PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja za DJEČJI VRTIĆ VALMADE U PULI.

DAZ

GODIŠNJAK DRUŠTVA ARHITEKATA ZAGREBA 2022.

20/07/2023
DAZ
Prolistajte godišnjak Društva arhitekata Zagreba i upoznajte se sa programima i aktivnostima organiziranih tijekom 2022. godine.

SUMMER SCHOOL

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

10/07/2023
DAZ

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 5. do 13. kolovoza 2023.

Skupština

Poziv na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

05/07/2023
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju sazivam po odluci Upravnog odbora u četvrtak 20. srpnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Mamaia Seaside, Constanța

05/07/2023
DAZ
The Romanian Order of Architects (OAR), together with the Contracting Authority – The National Administration ”ROMANIAN WATER”, in association with the Bazinal Water Administration Dobrogea-Litoral, are glad to announce the official launch of the „MAMAIA SEASIDE, CONSTANȚA” International Design Competition.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.