Podcast

Sfera

Autor/izvor: DAZ 24/05/2023

Kolege iz Beograda započeli su arhitektonski podcast pod nazivom "Sfera". Nakon DAZ-ovog Prednjeg plana, drago nam je vidjeti da se medijski prostor struke u regije nastavlja pluralizirati, vođen dijeljenim vrijednostima i ciljevima. Vjerujemo kako će i Sfera doprinijeti stvaranju medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema vezanih za razvoj arhitekture, prostornog planiranja, urbanizma i društvene sredine. U nastavku prenosimo njihov manifest:

 

ŠTA JE SFERA

Podcast posvećen razgovorima o Arhitekturi kao mehanizmu društvene promene. Mesto susreta lokalnih kreativaca i entuzijasta koji stvaraju bolji životni prostor.

 

VIZIJA

Kreiranje zajednice koju čine Arhitekti, Urbanisti, Društveni aktivisti kao i Kreativci iz srodnih disciplina koji odgovorno shvataju svoju profesionalnu ulogu u društvu.

Umrežavanje i povezivanje članova zajednice ima za cilj da osnaži Arhitektonsku struku ali i zainteresovane građane da se angažuju u svrhu Kulturne transformacije svog okruženja.

Kulturna transformacija podrazumeva kreiranje novih zajedničkih vrednosti, ciljeva i profesionalne etike, odnosno promociju Arhitekture i Arhitektonske scene u javnom prostoru.

 

VREDNOSTI

Verujemo da unutar Arhitektonske struke postoji potreba za:

● reafirmacijom starih i afirmacijom novih profesionalnih vrednosti i etičkih načela

● uspostavljanjem fer uslova na tržištu i unapređenjem poslovne kulture 

● potreba za udruživanjem oko zajedničkih vrednosti i interesa

● promovisanjem novih tehnoloških i ekološki održivih rešenja na polju graditeljstva

● edukacijom i informisanošću o napretku softverskih rešenja na polju informatike

● Interdisciplinarnom pristupu izazovima i povezanosti unutar esnafa

● boljom vidljivošću u javnom prostoru

Uloga Arhitektonske zajednice u javnom diskursu podrazumeva društveni angažman na više različitih polja odnosno unutar različitih društvenih sfera. Zajedničkim delovanjem oni doprinose unapređenju životne sredine, razvoju gradova, kao i drugim razvojnim procesima u društvu.

Verujemo da prikazivanjem upravo te raznolike lepeze zanimanja i društvenih angažmana koji su Arhitekti sposobni da preuzmu na sebe, gde zajednica osnažuje pre svega domaću struku čineći je vidljivom i prepoznatom,  motivišući i druge građane u svojim naporima ka unarpeđenju zajedničkog  životnog prostora.

 

CILJEVI

1. Otvaranje medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema koje se tiču Arhitekture, životne sredine i razvoja tehnologije. 

2. Afirmacija i okupljanje pojedince iz struke koji se bore za ‘’zdrave’’ ideje, a posledično i motivacija drugih kolega u pravcu ostvarivanja sopstvenih ideja koje utiču na kolektivnu svest.

3. SFERA je u tom smislu mesto okupljanja kvalitetnih profesionalaca i prostor za afirmaciju novih kreativnih snaga i avangardnih ideja. 

4. SFERA počinje kao lokalni medijski fenomen ali teži da bude prepoznata kao regionalna platforma za dijalog o Arhitekturi.

5. SFERA ima kao krajnji cilj kreiranje i afirmaciju Arhitektonske ZAJEDNICE u javnom prostoru.

 

KAKO

Uspostavljanje dijaloga vodi ka osnaživanju - Osnaživanje pojedinaca vodi ka umrežavanju- umrežavanje vodi ka društvenom delovanju - delovanje vodi ka Kulturnoj transformaciji.

Za ostvarivanje ciljeva SFERE neophodna je otvorena i neposredna komunikacija putem internet platformi i društvenih medija. Obraćanje publici treba da bude edukativno i afirmativnog karaktera, ali u isto vreme zabavno i neopterećujuće. Ideja je izbeći elitistički narativ kojem Arhitekti često pribegavaju kao načinu da se izoluju i zaštite. SFERA nastoji da se buduća publika aktivno involvira u diskusiju o arhitekturi i time se poistoveti sa gore pomenutim vrednostima. 

Arhitektura je sveobuhvatni pokretač razvoja društva na polju graditeljstva, ekonomije, tehnologije, informatike, ekologije i politike. Ona ima važnu pokretačku ulogu u mnogim industrijama kao i društvenoj političkoj sferi. Stoga je stvaranje Arhitektonske zajednice kroz brend SFERE jedan od glavnih ciljeva projekta.  

SFERA animira zajednicu kroz kreiranje narativa o Arhitektonskoj sceni i uopšte značaju profesije za društvo. Takođe želimo da se kroz dijalog afirmišu najnovija tehnološka rešenja kojima se kvalitativno unapređuje prostor i životna sredina kao i softverske inovacije na polju projektovanja te interdisciplinarne komunikacije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRVIH NEKOLIKO EPIZODA MOŽETE POGLEDATI NA NJIHOVOM YOUTUBE KANALU

Ostalo

Natječaj

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

24/05/2023
DAZ

GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ)  organizira i provodi Natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja DOM ZA STARIJE DUBRAVA. 24.05.2023. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.
 

Natječaj

Trg Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji

24/05/2023
DAZ

GRAD OPATIJA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA RIJEKA provodi NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA UREĐENJA TRGA VLADIMIRA GORTANA S PODRUČJEM KUPALIŠTA SLATINE I PANČERE U OPATIJI

Nagrade

„Vladimir Nazor“ za 2022. godinu

17/05/2023
DAZ/Ministarstvo kulture i medija

Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu u području ARHITEKTURA I URBANIZAM su Boris Duplančić, nagrada za životno djelo i  Davor Bušnja, godišnja nagrada za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
 

STRUČNO PUTOVANJE

Stručno putovanje TURSKA, 09.10.-16.10.2023.

11/05/2023
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na stručno putovanje AVIONOM u Tursku, s obilaskom recentne arhitekture i povijesne baštine, na putu od Istanbula do Antalije, 09.10.-16.10.2023.

Predstavljanje knjige

Andrija Mutnjaković: ANDREA ALESSI / Ranorenesansni umjetnik / Early Renaissance Artist

09/05/2023
DAZ
Predstavljanje će se održati u utorak, 16. svibnja 2023. u 13.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Radionica

Turizam - pristupačan svima

05/05/2023
DAZ
Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i ove godine organizira nekoliko radionica o pristupačnom turizmu "Turizam -  pristupačan svima" na temu pristupačnosti turističke ponude turistima s invaliditetom. 

Sajam i konferencija

ArhiBau.hr 2023

02/05/2023
DAZ
Ove godine ArhiBau.hr će se održati u istom terminu i u suradnji sa sajmovima Ambienta i Art Zagreb te festivalom Zagreb Design Week od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu! 

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.