Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

Autor/izvor: DAZ 19/03/2024

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je pozvalo Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata da imenuju člana i zamjenika za rad u radnoj skupini koja priprema Nacrt prijedloga Zakona o prostornom uređenju.

Nije prihvatljivo da od 19 pozvanih članova, samo 2 institucije iz arhitekture i prostornog planiranja sudjeluju u tijelu za razvoj novog Zakona. Većina stručnjaka u ovom tijelu trebala bi biti educirana u području prostornog planiranja. Stoga Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora arhitekata trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju.

Prostorno planiranje ključan je alat u promišljenom razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora Republike Hrvatske, kao jedinstvenog i nepovratnog resursa. Loše prostorno planiranje i loš razvoj prostora ponajviše danas vidimo u primorskim mjestima Hrvatske, međutim podjednako nedostatke prostornog planiranja vidimo i u velikim gradovima, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Zakon o prostornom uređenju mora biti osnovni zakon koji upravlja planiranjem prostora. Ostali zakoni trebaju biti u skladu s njim kako bi se postiglo usklađeno planiranje, razvoj i zaštita prostora. Jedino na ovaj način možemo doći do cjelovitog i usklađenog planiranja, razvoja i zaštite fizičkog prostora Republike Hrvatske

U razvoju prostornog plana potrebne su stručne podloge koje izrađuju mnoge struke. No, te stručne podloge nisu ono što uređuje Zakon o prostornom uređenju. Prostorni planer koristeći stručne podloge stvara usklađene i cjelovite prostorne planove. Trenutni Zakon o prostornom uređenju nastao je upravo na suprotnim pretpostavkama, a iz takvog pristupa krenulo se ponovno u pogrešnom smjeru formira nepotrebno široke radne skupine.

Pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da, zajedno sa stručnjacima iz područja prostornog planiranja, ponovno promisli smjer kojim želi razvijati novi Zakon o prostornom planiranju i prostornom uređenju. Za taj pristup potrebno je oformiti radno tijelo sastavljeno isključivo od stručnjaka iz područja prostornog planiranja i uređenja koji će svojim stručnim autoritetom stvoriti preduvjete za izradu novog Zakona. Prethodno predloženo tijelo, koje objedinjuje i druge dionike iz različitih struka i ministarstava, može biti imenovano tek u drugoj fazi, nakon definiranja okosnice Zakona.

Pozivamo  Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata, kao jedine dvije stručne institucije iz područja prostornog planiranja pozvane u ovo radno tijelo, da odbiju sudjelovati u njemu. Njihovo sudjelovanje je poželjno i nužno u potpuno stručnom tijelu koje će biti preduvjet za ispravan pristup novom Zakonu o prostornom uređenju.

 

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Starije


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.