Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

Autor/izvor: DAZ 19/03/2024

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je pozvalo Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata da imenuju člana i zamjenika za rad u radnoj skupini koja priprema Nacrt prijedloga Zakona o prostornom uređenju.

Nije prihvatljivo da od 19 pozvanih članova, samo 2 institucije iz arhitekture i prostornog planiranja sudjeluju u tijelu za razvoj novog Zakona. Većina stručnjaka u ovom tijelu trebala bi biti educirana u području prostornog planiranja. Stoga Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora arhitekata trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju.

Prostorno planiranje ključan je alat u promišljenom razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora Republike Hrvatske, kao jedinstvenog i nepovratnog resursa. Loše prostorno planiranje i loš razvoj prostora ponajviše danas vidimo u primorskim mjestima Hrvatske, međutim podjednako nedostatke prostornog planiranja vidimo i u velikim gradovima, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Zakon o prostornom uređenju mora biti osnovni zakon koji upravlja planiranjem prostora. Ostali zakoni trebaju biti u skladu s njim kako bi se postiglo usklađeno planiranje, razvoj i zaštita prostora. Jedino na ovaj način možemo doći do cjelovitog i usklađenog planiranja, razvoja i zaštite fizičkog prostora Republike Hrvatske

U razvoju prostornog plana potrebne su stručne podloge koje izrađuju mnoge struke. No, te stručne podloge nisu ono što uređuje Zakon o prostornom uređenju. Prostorni planer koristeći stručne podloge stvara usklađene i cjelovite prostorne planove. Trenutni Zakon o prostornom uređenju nastao je upravo na suprotnim pretpostavkama, a iz takvog pristupa krenulo se ponovno u pogrešnom smjeru formira nepotrebno široke radne skupine.

Pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da, zajedno sa stručnjacima iz područja prostornog planiranja, ponovno promisli smjer kojim želi razvijati novi Zakon o prostornom planiranju i prostornom uređenju. Za taj pristup potrebno je oformiti radno tijelo sastavljeno isključivo od stručnjaka iz područja prostornog planiranja i uređenja koji će svojim stručnim autoritetom stvoriti preduvjete za izradu novog Zakona. Prethodno predloženo tijelo, koje objedinjuje i druge dionike iz različitih struka i ministarstava, može biti imenovano tek u drugoj fazi, nakon definiranja okosnice Zakona.

Pozivamo  Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata, kao jedine dvije stručne institucije iz područja prostornog planiranja pozvane u ovo radno tijelo, da odbiju sudjelovati u njemu. Njihovo sudjelovanje je poželjno i nužno u potpuno stručnom tijelu koje će biti preduvjet za ispravan pristup novom Zakonu o prostornom uređenju.

 

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.