In memoriam

Zoran Hebar, 1949. - 2024.

Autor/izvor: DAZ/HKA 13/09/2024

S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je napustio uvaženi kolega arhitekt i urbanist Zoran Hebar.

Zoran Hebar završio je 1968. Tehničku školu arhitektonskog smjera u Zagrebu. Diplomirao je 1973. godine u klasi prof. Marinović-Uzelca s temom „Urbanistički plan istočnog dijela Zagreba“.
Radio je u Urbanističkom Zavodu grada Zagreba te kao honorarni predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na predmetima Urbanističko planiranje I i IV.
 
U Urbanističkom zavodu grada Zagreba  radio je kao odgovorni voditelj na većem broju prostornih i urbanističkih planova, urbanističkih studija, arhitektonskih projekata i rješenja. Sudjelovao je i na nizu urbanističkih i arhitektonskih natječaja, s desetak nagrada i priznanja te je sudjelovao u više ocjenjivačkih sudova. 
 
Bio je član Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Zagreba i Udruge hrvatskih urbanista, gdje je u dva mandata bio član izvršnog odbora te zamjenik predsjednika. U HKA i DAZ-u bio je član nekoliko izvršnih tijela. 
Najznačajnije realizacije su: Centar Kvaternikov trg sa sadašnjom tržnicom i parkom Leopolda Mandića, naselje POS-a Špansko-Oranice, gdje je vodio izradu Detaljnog plana uređenja te dvije stambene zgrade i javne površine, kao i Trg žrtava Ovčare u Vukovaru.
 
Izlagao je u Zagrebu, Osijeku i Pečuhu. Sudjelovao je na nizu stručnih putovanja i skupova u Hrvatskoj, Europi i Japanu. 
 
Tijekom života posebnu pozornost posvetio je rijeci Savi i njenom priobalju kao i načinu planiranja prostora uz rijeku sa posebnim naglaskom na Zagrebu. Za knjigu “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini” dobitnik je Medalje za urbanizam Hrvatske komore arhitekata 2017. godine.
 
Ožalošćenoj rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.
 
 
Epizodu Prednjeg plana u kojoj smo ugostili Zorana Hebara pogledajte ovdje.
 
 
fotografija: Jurica Galoić / Pixsell

 

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

01/06/2024
DAZ
U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su kolega dr.sc. Maroje Mrduljaš i počasni član DAZ-a prof. emerit. dr.sc. Tihomir Jukić.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.