Kalendar

ArhiBau 2021: Sajam Kulture građenja i održivog razvoja!

10.06.2021 - 12.06.2021
Ciklus: ArhiBau 2021
Konferencija

Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" održat će se u Areni Zagreb od 7. do 9. listopada u organizaciji Društva arhitekata Zagreba s temom  "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa".

Sajam ArhiBau predstavlja inicijativu Novog europskog Bauhausa i Okvire djelovanja hrvatske i regionalne arhitekture i graditeljstva te općenito kreativne industrije 21. stoljeća, dodatno potaknute krizama proteklog vremena na našem prostoru. U njemu sudjeluju kreativci, teoretičari i cjelokupna graditeljska industrija.

Na sajmu ArhiBau predstavit će se stotinjak izlagača i ključnih dionika javnog i privatnog sektora uključenih u procese sagledavanja budućnosti i obnove nakon kriza te implementaciju inicijative Novog europskog Bauhausa.
 
Novi europski Bauhaus je inicijativa Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe i u cilju je ostvarenja održivosti sa stilom.
 
Sajam ArhiBau ostvaruje ideju Novog europskog Bauhausa u uključivosti, interdisciplinarnosti, otvarajući diskusije i ključna pitanja, suočavajući se s dugogodišnjim problemima nudeći rješenja, odgovarajući na trenutne akutne potrebe, istovremeno promišljajući rješenje kroničnih problema i dajući okvir budućeg razvoja.
 
Unutar inicijative Novog europskog Bauhausa razvijaju se ključne teme oko kojih se organizira programski okvir konferencijskog dijela sajma. Okviri djelovanja hrvatske i regionalne arhitekture, graditeljstva te općenito kreativne industrije 21. stoljeća, koji su u neformalnom nastajanju, postaju strukovni okvir unutar kojeg će inicijativa Novog europskog Bauhausa biti realizirana. Ti novi okviri moraju kritički sagledati sve povijesne etape te prednosti i mane u njima koje su dovele do trenutka u vremenu i prostoru u kojem se danas nalazimo. Sajam ArhiBau propituje razvoj ovih okvira, analizirajući ih kroz utemeljenost u vremenu u kojem nastaju i vremenu za koji se razvijaju, uz dodatni poticaj upravljanja u recentnim krizama.
 
 
Predstavljamo programske cjeline prateće Konferencije ArhiBau 2021:
 
 
Urbanizam 2021
otvara teme budućeg razvoja Grada Zagreba, Hrvatske i regije nadovezujući se na prostorno plansku dokumentaciju, ali i otvarajući temu nužnih novih strategija razvoja. Unutar strategije budućeg razvoja posebno je značajan segment koji se odnosi na sustavno promišljanje obnove nakon velikih hrvatskih potresa iz 2020. godine, ali i šire promatrano drugih kriznih zdravstvenih i ekonomskih situacija. Posebno je važno promatrati ovu temu kroz cjelovitost rješenja s kojima će doprinos inicijativi Novog europskog Bauhausa biti najveći.

 

Dani Zagrebačke Arhitekture 2021
daju presjek realiziranih projekata i iskustava u obnovi nakon potresa u 2020. godini. Uz konferencijski dio, kojim želimo diskutirati o potrebnoj cjelovitosti pristupa obnovi u okvirima inicijative Novog europskog Bauhausa, biti će organiziran i obilazak realiziranih obnova, razmjena iskustva s dionicima obnove, kao i prezentacija različitih modela obnove u tehničkom, organizacijskom i financijskom smislu.

 

Baština 2021
otvara pitanje baštine koju ostavljamo budućim generacijama i povezanim rizicima u njenom upravljanu. Pitanje promatramo kroz odnos prema naslijeđenoj kulturnoj baštini te kroz stvaralaštvo koje ostavljamo budućim generacijama kao baštinu, propitujući njene specifične kvalitete. U ovom propitivanju treba istražiti dosadašnje i buduće modele kojima se baština utvrđuje i štiti od propadanja na održivi način, prateći inicijativu Novog europskog Bauhausa.

 

ARTUR - Arhitektura i turizam 2021
daje odgovore o budućnosti turizma u svjetlu inicijative Novog europskog Bauhausa. Uz konferencijski dio organiziraju se prezentacije najuspješnijih projekata koji mogu biti pokazni primjeri primjene inicijative Novog europskog Bauhausa promatranih kroz kriterije: arhitektonske kvalitete, utjecaja na urbanizam, nZeb, održivosti i društvenog doprinosa razvoju svijesti i promjene pristupa turizmu.
 
 
Za sve novosti i informacije o sajmu pratite www.arhibau.hr
Kontakt: sajam(at)arhibau.hr 
              konferencija(at)arhibau.hr

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

ArhiBau 2021

Sajam Kulture građenja i održivog razvoja s temom "Budućnost nakon kriza - inicijativa Novog europskog Bauhausa".

Iz ciklusa

09.05.2022 - 31.07.2022
PRODULJEN ROK: Poziv stručnjacima na prijavu radova konferencije ArhiBau.hr

08.10.2021 - 09.10.2021
ArhiBau - najveći sajam graditeljstva u regiji u listopadu u Areni Zagreb

07.10.2021 - 07.10.2021
Otvoren je ArhiBau 2021

07.10.2021 - 09.10.2021
Održan je prvi međunarodni sajam i konferencija ArhiBau


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.