Kalendar

7. DA! FESTIVAL

26.03.2022 - 03.04.2022
Festival

Od 26. ožujka do 3. travnja ove se godine po sedmi put održava DA! Festival, jedinstveni projekt studenata iz područja arhitekture, dizajna i umjetnosti. 

DA! je projekt koji od 2011. organiziraju "studenti za studente" s ciljem pokazivanja studentskih sposobnosti, afirmacije u javnosti i uspjeha na tržištu rada, stvaranje međusobnih poznanstava te stjecanje novih znanja i vještina u interdisciplinarnom okruženju. DA! organiziraju studentice Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu – Nola Bokun i Luciana Medić sa Studija dizajna, te Romana Dusper, Gita Grah i Rea Novaković Matošić sa Studija arhitekture i urbanizma. DA! festival kroz višednevno trajanje ponudit će predavanja i radionice stručnih predavača, zabavni program, te će okupiti studentske radove iz zemlje i regije i predstaviti ih na studentskoj izložbi.

DA! 2022. godine kroz temu Medici Effecta ima za cilj ostvariti komunikaciju i manje projekte s brojim studentskim i profesionalnim inicijativama u Zagrebu, Hrvatskoj i šire. Frans Johansson, autor knjige The Medici Effect: Breakthrough Insights at the Intersection of Ideas, Concepts, and Cultures postavlja tezu da inovacije dolaze iz preklapanja i suradnje različitih industrija, kultura i disciplina, dovodeći ideje iz jednog područja u drugo, što će biti naglasak ovogodišnjeg programa gdje će se povezati mnogi mladi i kreativni pojedinci.

Ove se godine festival održava hibridno – predavanja će se moći pratiti online preko Zoom platforme, dok će se radionice i zabavni program održati uživo na nekoliko različitih lokacija: uz partnerstvo s Društvom arhitekata Zagreba većina će se programa odvijati upravo u prostorima DAZ-a (Trg bana Josipa Jelačića 3/1), a dio programa i u prostorima Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti te AKC Medika. Autorice već zapamćenog vizualnog identiteta, koji je ove godine dobio novo ruho, dizajnerice su Tana Jeić i Silvia Marinčić.

Nakon što su za prošlogodišnju organizaciju online festivala u vrijeme pandemije nagrađene Dekanovom i Rektorovom nagradom, organizatorice su i ove godine pripremile pregršt zanimljivih sadržaja za sve zainteresirane.

Studentska izložba radova iz Hrvatske, regije i inozemstva održat će se na službenoj web stranici festivala u više kategorija: arhitektura, urbanizam i krajobrazna arhitektura, dizajn vizualnih komunikacija, industrijski dizajn, film, fotografija te likovna umjetnost. Iz svake će kategorije stručni žiri izabrati tri najbolja rada, a čije će se proglašenje odviti preko Zoom platforme, u nedjelju, 3. travnja. Stručni žiri čine: BIRO u kategoriji Arhitektura, Tea Truta za kategoriju Urbanizam i krajobrazna arhitektura, Davor Bruketa za Dizajn vizualnih komunikacija, Nikola Radeljković za Industrijski dizajn, Nives Milješić za kategorije Film i fotografija, te Sabina Oroshi za kategoriju Likovna umjetnost.

Festivalske radionice koje se održavaju već prvi vikend su radionica umjetnika Antona Vrlića – Iz industrijskog prema unikatnom dizajnu, zatim Kako prodati svoj rad a ne sebe Damjana Gebera, arhitekta i kreativnog direktora agencije Brigada*, te radionica Klesanje tipografije koju će održati Marko Hrastovec. Kroz tjedan održat će se i radionica Ivone Martinčić (poznate pod umjetničkim imenom Voona) nazvana Reci to vunom, radionica Uvod u generativni dizajn pod vodstvom Mihaela Miklošića, te Radionica stickera i grafita hrvatskog street art umjetnika Marija Miličića, poznatijeg pod imenom Mane Mei. Jere Kuzmanić i Ivana Stančić održat će Seminar, dvodnevnu urbanističku radionicu vikend nakon zatvaranja festivala.

Na predavanja, koja će se održati preko Zoom platforme, neće se biti potrebno prijavljivati, kao ni prijašnjih godina. Održat će se uglavnom u subotu i nedjelju, 2. i 3. travnja, a predavači dolaze iz raznih područja. Tako DA! ove godine ugošćuje mnoga poznata imena pojedinaca, udruga ili kolektiva – predavanja će kroz tjedan održati Blanca Valdivia Gutierrez, Nikola Olić, Ivana Stančić i Natalia Qadreh. U subotu nas očekuju RIsort grupa, Sekcija, Kuća Klajn, Kontejner, Marin Čosić i Roko Crnić te Jeremy Landes, a u nedjelju će predavanja voditi Lovorka Magaš Bilandžić i Patricia Počanić, Biro, Konntra, Irena Gajić, Dora Bilandžić, Nemanja Jehlička te Niko Mihaljević.

Ni zabavni program uživo nije izostao – svaka će večer, od otvorenja, 25. ožujka, do zatvaranja, 3. travnja, biti posvećena nekoj vrsti zabavnog programa – druženja, interaktivno predavanje Nine Bačun, projekcija pobjedničkih filmova FRKA-e, gostovanje Udruge Kružok, Časopisanje s Tristotrojkom, suradnja studenata Akademija dramskih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta, i kviz općeg znanja.

Sve detaljnije informacije o rasporedu, predavanjima, zabavnom programu, lokacijama održavanja različitih programa ili sudionicima možete pronaći na službenoj web stranici festivala, https://da-festival.com/,

te Instagram i Facebook stranicama festivala:

https://www.instagram.com/da.festival/

https://www.facebook.com/festivalDA

Podršku u realizaciji DA! festivala 2022. pružili su sljedeći partneri i pokrovitelji: Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2rPi studio, portal Vizkultura, Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta, Studentski centar u Zagrebu, Erste&Steiermärkische Bank i Hörmann Hrvatska.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.