Kalendar

Osvrt na radionicu Grad i razlika

15.02.2012 - 15.02.2012
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U subotu 11.02.2012. u DAZ-u je održana radionica za djecu u sklopu programa Mala škola arhitekture, Grad i razlika. U nastavku pročitajte kratak osvrt i pogledajte fotografije s održane radionice.

Radionica Grad i razlika za osnovnoškolsku djecu, snježne subote 11.02.2012., okupila je dvadesetoro djece koju su kroz grad i razlike vodili Gordana Košćec, Aneta Mudronja-Pletenac, Mia Roth-Čerina, Jelena Perić i Davorka Perić, te apsolventi Arhitektonskog fakulteta Ena Tadej, Tamara Vidović i Ivan Zloušić.

Na primjerima iz slikarstva djeca su se upozala s Richterovim gravitacijskim crtežom tušem te s djelima Mondriana, Picelja, Srneca, Rašice i dr.

Slikarski primjeri poslužili su za uvod u predstavljanje triju zona grada Zagreba. Gravitacijski crtež na kojem se tuš razlijevao po papiru slobodnim tokom, poput potoka poslužio je za izradu makete podsljemenske zone i Gornjeg grada.



Blokove i ortogonalni sustav Donjeg grada približili smo kroz Mondrijanove kompozicije linija i ploha, a slikarski radovi grupe  EXAT 51, čija je prva izložba održana baš u Društvu arhitekata Zagreba bila je slikarska podloga za slobodne geometrijske kompozicije Novog Zagreba.



Kroz radionicu osim formalnih razlika u urbanističkim zonama grada prenijeli smo djeci ideju o društvenoj uvjetovanosti urbanističkih koncepata, od prirodnog-organski uvjetovanog urbanizma, preko strogo geometrijskog do slobodnih kompozicija.

Kroz rad-igru-učenje ukazali smo na razliku između blokova s unutrašnjim dvorištima i slobodnih zelenih površina novozagrebačkih kvartova.

Po završetku izrade maketa triju zona grada spojili smo stolove u grad, te razgovarali s djecom. Zanimljivo je bilo čuti dječje socijalno čitanje grada, za njih velike zgrade i neboderi predstavljali su drušvenu moć, dok su kuće posljemenske zone smatrali zonom siromašnih. Kažu u velikm kućama bolji je pogled…



Pridružite nam se na sljedećoj radionici u subotu 10.03. 2012. u 10 sati.

Prijave se vrše e-mailom na adresu programi@d-a-z.hr

Saznajte više o programu Mala škola arhitelture.

Pogledajte kako je bilo na radionici Grad, kak imam te rad! održanoj 21.01.2012.

Predavači

Perić, Davorka, Autor

diplomirala 1999. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; od 2000. -2002. koordinatorica programa neprofitne udruge Academia moderna; od 2006. stručnog programa Društva arhitekata Zagreba; vodila stručne programe vezane uz promociju članova DAZ-a, interdisciplinarna predavanja i izložbe; od 2006. - 2010. članica uredništva web stranice Društva arhitekata Zagreba; autorica brojnih interdisciplinarni programa vezanih uz problematiku prostora i suvremenu hrvatsku umjetnost; selektorica programa za domaće i inozemne izložbe, festivale / izložbe, predavanja; od 2000. - 2010.osnivačica i kustosica festivala Vizura aperta u Momjanu; piše tekstove za kataloge izložbi, te za Hrvatski filmski ljetopis, Konturu, Vijenac, Zarez i Život umjetnosti, Art Republiku, 3. program HR, ČIP, Oris i dr.; članica studijske sekcije ULUPUH-a.

Mudronja Pletenac, Aneta, Autor

   Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Pohađa Interdisciplinarni humanistički poslijediplomski studij Sveučilišta u Zadru. 

   Bavi se arhitekturom kao cjelovitim društvenim oblikovanjem prostora, kroz praksu (projektiranje i realizacije građevina, filmske,tv,izlozbene scenografije, interijera), teoriju (publicistički i znanstveni rad) i civilne akcije (radionice, škole, festivali, performansi, izložbe, izlaganja).  Nagrađivana je na domaćim i međunarodnim arhitektonskim natječajima (s brojnim arhitektima i arhitektonskim uredima kao suradnik i koautor).  Sudjelovala je u organizaciji ili izlagala na brojnim institucionalnim i vaninstitucionalnim, domaćim i međunarodnim civilnim akcijama ,znanstveno - istraživačkim projektima, radionicama, izložbama, ljetnim školama i sl. Dugi niz godina bavi se temama edukacije u vizualnim umjetnostima i arhitekturi.
   Od 2007. aktivno sudjeluje u timu za provedbu programa Arhitektura i djeca, Međunarodne unije arhitekata UIA pri Hrvatskoj komori arhitekata koji organizira i međunarodni simpozij Hura Arhitektura 2009. Od 2010. jedna je od voditeljica i autorica DAZ-ovog programa PROSTORiJA (programa za osnovnoškolce) i PROSTORzaDRUGE  (programa za srednjoškolce) . Organizirala je i vodila dva jednosemestralna ciklusa radionica OBLIKOVNICA u Laubi (program za osnovnoškolce o načinima razumijevanja suvremene umjetnosti). 

Roth Čerina, Mia, Autor

Zloušić, Ivan, Autor

Vidović, Tamara, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Perić, Davorka
Autor

Mudronja Pletenac, Aneta
Autor

Roth Čerina, Mia
Autor

Zloušić, Ivan
Autor

Vidović, Tamara
Autor

Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U Društvu arhitekata Zagreba održavaju se arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola. Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture.

Iz ciklusa

05.06.2013 - 05.06.2013
Izložba Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture 2010.-2013. u MSU

31.08.2012 - 31.08.2012
Počinje nastava i u Maloj školi arhitekture

23.05.2012 - 23.05.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine

29.03.2012 - 29.03.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.