Kalendar

"Prostori su-djelovanja" u Gliptoteci HAZU

10.10.2013 - 02.10.2013

U Gliptotecia HAZU se u četvrtak 10. listopada 2013. u 19 sati , nakon Zadra, otvara zagrebačko izdanje izložbe "Prostori su-djelovanja" - 20 godina planiranja Zadarske županije.

Izložba Prostori su-djelovanja polazi od rada Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije koji je tijekom zadnjih dvadeset godina afirmirao interdisciplinarne suradnje i primjenjivao ih u izradi planskih dokumenata. Sustavno naručivanja istraživačkih i eksperimentalnih studija i praksi u Hrvatskoj nije uobičajena, pa je Zavod postao jedno od središta povezivanja suvremene teorije i institucionalne prakse u nastojanju da se reagira i djeluje u skladu s aktualnim transformacijama izgrađenog okoliša.

Svakako, Zadarska županija i Grad Zadar su uslijed svoje kulturne, ekonomske i prirodne heterogenosti pa i duge urbane tradicije bili zahvalno područje za istraživanja. Izložba se zato i zasniva na preklapanju dva sadržajna sloja: prvi okuplja rezultate istraživanja i načine njihove implementacije u planove, dok drugi ocrtava urbanističke značajke Županije i Grada, oslanjajući se i na analitičke dijelove plana ali i na zapažanja samih autora izložbe.

Postav izložbe nerazdvojiv je od njegovog sadržaja. Fizička struktura Županije je rekonstruirana putem uzdužnih presjeka prepoznatljivog reljefa u nizovima od otoka, preko priobalja, Ravnih kotara i Bukovice, pa se izložba doživljava kroz ulazak u topografiju. U nju je postavljena mreža toponima sa pripadajućim rezultatima istraživanja i na taj način je znanje koje je stvoreno kroz rad Zavoda i suradnika teritorijalizirano. U topografiju je upisan i pojmovnik koji daje brzi i čitak uvid u ključne postavke urbanističkog diskursa. Sličan postupak proveden je i sa Gradom Zadrom čija je karta raslojena u najvažnije teritorijalne segmente, a u njih su ucrtane već postojeće i buduće intervencije. Ove „značenjske topografije“ su središte izložbe, dok su studije pokazane kao zasebne cjeline.

Naglasak je stavljen na vodeće razvojne procese u Gradu i Žuapniji. U mjerilu Grada je to demilitariziracija velikih zona koje se prenamijenjuju u javne sadržaje, izvedba javnih zgrada i javnih prostora poput internacionalno zamijećenih Morskih orgulja, te nastojanje da se uspostave novi razvojni pravci koje bi induciralo preseljenje trajektne luke sa poluotoka u novi prometni terminal u uvali Gaženica.
U mjerilu Županije, prati se koncepcija planiranja koje se bazira na već započetim procesima i resursima koji se povezuju u teritorijalne mreže. Iako planovi barataju sa „površinama“, u planovima i istraživanjima afirmira se pristup u kojem je važnija kvaliteta aktivnosti i njihove interakcije nego fizičke strukture. Zaštita okoliša integrirana je u sve planerske zamisli.

Većina planerskih inicijativa nastala je kroz proces su-djelovanja, aktivnog dijaloga između različitih disciplina provođen kroz različite formate: studije, seminare, radionice, simpozije... Naročito je bio bitan teško vidljiv sloj pregovaranja sa političkim i ekonomskim akterima. U okolnostima u kojima su suprotstavljeni brojni interesi a instrumenti regulacije su ograničeni, istraživačke studije i kontinuirani javni rad Zavoda poslužili su kao bitan argument u zagovaranju javnog interesa.

Autori izložbe i postava arhitekti: Maroje Mrduljaš, Damir Gamulin Gamba, Antun Sevšek
Stručni konzultanti: Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Grada Zadra  i arhitekt Vladimir Mattioni

Izložba ostaje otvorena do 27.listopada; od utorka do petka 11-19 sati, vikend 10-14 sati.

Predavači

Sevšek, Antun, Autor

Antun Sevšek je arhitekt, istraživač i aktivist koji se bavi razvojem strategija urbanističkog planiranja i njihovim disrupcijama u doticaju s društvenom i materijalnom stvarnosti grada. Dugogodišnji je član Platforme 9,81, nevladine organizacije za istraživanja, edukaciju i aktivizam na polju arhitekture i urbanizma, a od 2014. aktivan je u udrugama Pravo na grad i Operacija grad u kojima se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela. Kontinuirano surađuje s Damirom Gamulinom u istraživanju i oblikovanju kroz različite medije i vrste zadataka s posebnim naglaskom na javne prostore i prostore za kulturu, prvenstveno na projektima sustava označavanja, produkt dizajna, postava izložbi te arhitekture. Kroz tu suradnju dobitnik je nagrade Neven Šegvić 2015. za knjigu i izložbu 'Prostori  su-djelovanja', Velike nagrade 52. zagrebačkog salona za projekt Memorijalne zbirke Lipa pamti 2016., te nagrade 22. Salona arhitekture Novi Sad u kategoriji Enterijer i nagrade Bernardo Bernardi za postav izložbe Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz 2020. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Profesionalno djeluje kao suosnivač Zadruge otvorena arhitektura i tvrtke Organizirano oblikovanje, odnosno kroz vlastiti Ured ovlaštenog arhitekta.

Gamulin, Damir, Autor

Mattioni, Vladimir, Konzultant

Vladimir Mattioni (1943.), arhitekt i umjetnik. Član post-konceptualnog umjetničkog para Verbumprogram od 1974. Sa Verbumprogramom je izlagao na brojnim izložbama u domaćim i inozemnim galerijama i muzejima. Kao autor ili urednik objavio je više od četrdeset knjiga i publikacija iz umjetnosti i arhitekture. Od 1975. kontinuirano je objavljivao članke u stručnim časopisima. Član nakladničkog savjeta udruge hrvatskih arhitekata 1992.-1995. i 2000.-2004.; član redakcije časopisa Čovjek i prostor 1993.-1995.; urednik prvog on-line magazina za arhitekturu, umjetnost i dizajn urbanizam.net 2001.-2002.; od 2006. urednik je Projekta, magazina za arhitekturu, graditeljstvo, dizajn i umjetnost. Dobitnik je nagrada i priznanja za arhitekturu i umjetnost, među kojima posebno mjesto imaju nagrade «bio 6» i «bio 7» za grafičke kolekcije Verbumprogram te nagrada UHA za arhitektonsku publicistiku 2007. godine.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Sevšek, Antun
Autor

Gamulin, Damir
Autor

Mattioni, Vladimir
Konzultant


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.