Competition for the urban-architectural concept design for the BADEL SITE redevelopment

Phillips, Brian, Autor
Freese, Joshua, Koautor
Johnston, John, Izrada vizualizacije
Wall, Ryan, Izrada vizualizacije
Medow, Kara, Izrada vizualizacije

Opis

Urban Terraform is an experiment in deeply sustainable, urban architecture. We define sustainability broadly as a multi-layered composite of urban, architectural, environmental and economic considerations. The project uses everyday program typologies as a point of departure for new hybrid conditions, and looks to wire them into the existing energy of the city as a method for creating a busy, twenty-four hour precinct for both locals and visitors. The building intends to be highly energy efficient in how it uses natural resources, relates to the sun, and manages stormwater; but, also looks to develop mutually supportive relationships between new and existing components of urban fabric. We look to invite the vibrant red umbrellas markets adjacent to our site as a new connective tissue to enliven surrounding urban streets. Our overall goal is to create a new hybrid urban building that is equally attractive to both locals, business people, students, and tourists without the stigma of projects customized to any one group. By bringing this diverse set of actors into close, comfortable proximity – economic, social and cultural advantages are achieved.
We have looked to typical existing program typologies such as multi-unit housing, office space, touristic spas, shopping, historical value, and urban civic spaces as the ingredients for a new kind of composite urban fabric. As separate islands these programs often become disconnected and underutilized at certain hours of the day. However, in close proximity, wrapped around generous public spaces and outdoor amenities, these programs can become mutual stimulants.
The building captures a high volume of stormwater on its plateau and then distributes that water to support landscaping, recreational pools, and graywater uses throughout the project. The development uses geothermal wells to loop heating and cooling through the more tempered below grade soils of the building. The overall mass of the carving lends solar exposure advantages and access to exterior spaces. The building mass tends to lean out to the south protecting the building from summertime overheating and steps back to the north providing access to terraces and ventilation opportunities seasonally.

Predani prilozi
Nacrti
Prezentacijski plakat
Projektna knjižica

Status projekta Natječaj

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


 



 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.