Obrtnički centar

Opis

Lokacija novog obrtničkog centra i prostorija Grada Zagreba određena je na mjestu snažnog urbanističkog širenja Grada Zagreba, te na novom glavnom zapadnom ulazu u grad. U blizini se nalazi sportsko-trgovački centar Arena, te sportsko-rekreacijski centar Jarun. Uvažavajući specifičnosti lokacije novog centra arhitektonskom se artikulacijom volumena predviđa postavljanje novog gradskog repera, te snažnog markera zapadnog ulaza u grad.

Izrazito hibridni karakter arhitektonskog programa, no s međusobno povezanim sadržajima, prostorno-funkcionalnom dispozicijom glavnih funkcionalnih sklopova obuhvaćen je cjelovitim oblikovnim konceptom koji se s obzirom na karakter funkcionalnih sklopova raspoređuje u horizontalni i vertikalni volumen u međusobno oblikovno i funkcionalno povezanom odnosu. I vertiklani i horizontalni volumen čine sjeverni i južni blok, dok sklop polivalentne dvorane povezuje sve sklopove horizontalnog volumena u međusobno povezanu cjelinu.

U horizontalni volumen lociraju se funkcionalno složeniji i međusobno povezani sadržaji kao što je trgovački centar, učilište, hotel i polivalentna dvorana, dok vertikalni volumen preuzima reprezentativno-uredske sadržaje udruženja komore obrtnika, te ureda Grada Zagreba. Oblikovni koncept s dva povezana tornja jasno razdvaja, ali i na istu značenjsku razinu postavlja urede obrtnika, te gradske urede. Taj koncept ujedno omogućuje i etapnu realizaciju centra s obzirom na funkcionalnu odvojenost dva sklopa.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 62550 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.