Obrtnički centar

Duplančić, Vedran, Autor
Bavčević, Daniel Josip, Izrada vizualizacije

Opis

Potez tornjeva na dijagonalnim pješačkim „palubama“ obilježava budući urbani potez savske obale.
Zgrada Obrtničkog centra ne želi biti tek jedan u nizu tih stambeno poslovnih tornjeva, ali istovremeno želi ostati u kontekstu pravila novog urbaniteta, pa prilagođava urbanistički oblikovni princip vlastitoj organizacijskoj matrici.
Poput urbanističkog konteksta, zgrada je koncipirana na vertikalnim i horizontalnim elementima: vertikalne elemente čine stubišne jezgre između kojih su razapete horizontalne lamele.
Smještena na periferiji grada ona nije „kuća u gradu“, pa zato želi biti „grad u kući“. Njena pojavnost ne želi biti svedena na introvertiranu „kutiju“, ona je otvorena struktura koja uokviruje novi gradski prostor.

Forma, funkcija i konstrukcija proizlaze jedna iz druge.
Kuća ne želi biti dekorirana ambalaža, ona želi ostati na razini dijagrama, formule... čiste struktura.
Ona ostaje otvorena prema dograđivanju i razgrađivanju, elementi se mogu dodavati i izbacivati, čitava struktura je fleksibilna i postaje platforma programskim sadržajima. Etapnost građenja ovdje je oblikovni princip.
Tlocrtnu matricu zgrade čini dijagonalna mreža koja formira raster međusobno jednako udaljenh čvorišta. U svakom čvorištu postavljene su komunikacije stubišta i liftova koje konstruktivno čine vertikalne nosive elemente prostorne strukture.
Između tih javnih vertikalnih „ulica“ slobodno su postavljeni različiti privatni programski sadržaji koji su oblikovani kao zasebni funkcionalni i konstruktivni elementi unutar cjeline kompleksa (kuće u kući). Na principu indukcije (od pojedinačnog prema općem) elementi grade cjelinu, a njihov međuodnos, struktura, rezultirati će konačnim životnim procesima.
Bez obzira na programsku dvojnost kuće (Obrtnički centar+Grad Zagreb) oblikovni princip je zadržan u cijelini... sadržaji gradskih prostora biti će jednako tako heterogeni kao i oni obrtnički. Tek je tlocrtno definirana zona gradskih prostora čime je osiguran nesmetan programski „razvoj“ suvlasnika.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 60920 m2

Nagrade preko natječaja
III nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.