Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Zbog svojih dimenzija (20x20cm) teksturne pločice daju taktilni doživljaj cijelom volumenu. Kompozicija otvora na fasadi apstrahira volumen, kuća postaje neutralna, a istovremeno i monumentalna. Postaje znak (orijentir) u prostoru na mjestu križanja dvije glavne gradske osi.
Na jugu ona ne prati rub parcele i to kreira predvrt koji zajedno s onim na zapadu stvara zaštitnu tampon zonu između doma i trotoara, avenije. Na istoku se otvara, izlazi iz postojećeg ritma ulice. Time naglašava svoju poziciju, a ujedno i otvara novu vizuru koja cijelu situaciju čini dinamičnijom.
Kuća je tlocrtno pravilnog kvadratnog oblika kao i osnovna prostorna podjela. Jedini izuzetak su komunikacija u prizmelju i na 2. katu. U prizemlju se glavna komunikacija sužuje od ulaza prema kraju kuće i tako diferencira prostorne cjeline (ulazni prostor, garderoba, predkapela…). Na 2. katu ona postaje svojevrstan trg, mjesto susreta. Taj je prostor vizualno povezan i s 3. katom, a kroz krovni otvor pogled se proteže prema nebu. Domaćinstvo je smješteno na 1. katu s izuzetkom ulaznog prostora, sanitarija s garderobom i ureda koji su na nivou terena odnosno prizemlja. Zonirano je u skladu s natječajnim uputama pa su tako jedine dvije veze s ostatkom centra u prizemlju preko sakristije, a na katu preko predblagavaonice.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.